Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Υπερυπολογιστής σπάει το φράγμα του ενός εκατομμυρίου πυρήνων

1 Φεβρουαρίου, 2013 by Χρήστος Μίμης

Χρησιμοποιήθηκε σε προσομοίωση παραγωγής θορύβου ενός υπερηχητικού στροβιλοκινητήρα

Υπερυπολογιστής σπάει το φράγμα του ενός εκατομμυρίου πυρήνων

Το σύστημα Sequoia της IBM, εγκατεστημένος στο αμερικανικό Εθνικό Εργαστήριο Lawrence Livermore στην Καλιφόρνια, είναι ο πρώτος υπολογιστής του κόσμου που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο πυρήνες επεξεργασίας.

Τη στιγμή που τα οικιακά PC περιορίζονται στους διπύρηνούς, ή το πολύ τετραπύρηνους επεξεργαστές, το Sequoia Bluegene/Q βασίζεται σε τσιπ PowerPC με 16 πυρήνες το καθένα, και περιλαμβάνει συνολικά 1.572.864 πυρήνες επεξεργασίας.

Αυτή την εβδομάδα, ερευνητές του εργαστηρίου Δυναμικής Ρευστών στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ανακοίνωσαν ότι χρησιμοποίησαν το Sequoia για μια από τις πλέον περίπλοκες εργασίες που έχουν αναλάβει ποτέ, την προσομοίωση της παραγωγής θορύβου σε έναν υπερηχητικό στροβιλοκινητήρα.

Η μάχη των υπερυπολογιστών

Το καλοκαίρι του 2012, το Sequoia ανακηρύχθηκε επίσημα ο ταχύτερος υπολογιστής του κόσμου με ταχύτητα 16,32 petaflops (τετράκις εκατομμύρια υπολογισμούς κινητής υποδιαστολής ανά δευτερόλεπτο) περίπου 55% υψηλότερη σε σχέση με τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ.

Ο υπερυπολογιστής της IBM δεν παρέμεινε πάντως για πολύ στην κορυφή, αφού εκθρονίστηκε από τον Titan της Cray με ταχύτητα 17,59 Petaflops. Το Sequoia διατηρεί πάντως το ρεκόρ πυρήνων καθώς το Titan περιορίζεται σε λιγότερους από 300.000. Στην πράξη, o καταμερισμός μιας υπολογιστικής εργασίας σε 1,5 εκατομμύρια πυρήνες που λειτουργούν παράλληλα πιθανότατα επιτρέπουν στο Sequoia να εκτελεί κάποιες τουλάχιστον εργασίες ταχύτερα ακόμα και από τον Τιτάνα.

Ο υπερυπολογιστής τρέχει το λειτουργικό σύστημα Linux και καταναλώνει 6 με 8 megawatt ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύς που θα αρκούσε για την ηλεκτροδότηση μιας μικρής πόλης.

ΤΟ ΒΗΜΑ

This entry was posted on Παρασκευή, 1 Φεβρουαρίου, 2013 at 22:44 and is filed under ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply