Ο Αδωνις Γεωργιάδης είναι μνημονιακότερος του Μνημονίου και φροντίζει να το διατυμπανίζει κάθε φορά επικαλούμενος τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας. Αυτό βέβαια το γνωρίζουν όλοι.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν είναι ότι αμφισβητείται -σύμφωνα με όσα τουλάχιστον καταγγέλλουν υπάλληλοι από τον χώρο του βιβλίου- η ανιδιοτέλεια των κινήτρων του, όπως ο ίδιος θέλει να την προβάλλει.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής κατηγορεί συγκεκριμένα τον βουλευτή ότι εκμεταλλεύεται τις νέες ισοπεδωτικές συνθήκες που διαμορφώνονται στη χώρα, προκειμένου ο ίδιος ως επιχειρηματίας να κερδίσει περισσότερα. Κάπως έτσι ο κ. Γεωργιάδης, προφασιζόμενος -όπως του καταμαρτυρούν- την κρίση, πήρε την απόφαση να κλείσει το βιβλιοπωλείο του και να απολύσει με το μικρότερο δυνατό κόστος τους υπαλλήλους, συνεχίζοντας ωστόσο τη διάθεση των βιβλίων του μέσα από τις τηλεοπτικές εκπομπές του.

Ο ίδιος ο βουλευτής έχει δηλώσει ότι «μετά από 20 χρόνια και 16 εμπρησμούς αναγκαστήκαμε να κλείσουμε το βιβλιοπωλείο μας στο κέντρο της Αθήνας, γιατί ήταν αδύνατον να το συντηρήσουμε υπό τις παρούσες συνθήκες». Πρόσφατα το βιβλιοπωλείο είχε μετακομίσει από την οδό Σόλωνος στην οδό Ακαδημίας, χωρίς να τοποθετηθεί πινακίδα με το όνομα των εκδόσεων προς αποφυγή στοχοποίησης. Και πάλι, ωστόσο, κατά τον κ. Γεωργιάδη, λόγω της οικονομικής κρίσης τα κέρδη είχαν μειωθεί στο ελάχιστο και έτσι δεν άντεχε να διατηρήσει το βιβλιοπωλείο.

Αλλη είναι η εκδοχή που δίνει ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής, ο οποίος σημειώνεται πάντως ότι συχνά στις ανακοινώσεις του διαπνέεται από αριστερίστικη φρασεολογία και επιχειρηματολογία. Σύμφωνα με καταγγελία του συλλόγου, το λουκέτο στο βιβλιοπωλείο του κ. Γεωργιάδη μπήκε όχι εξαιτίας «των πολλαπλών εμπρησμών», αλλά επειδή ο υπάλληλος που το λειτουργούσε «δεν δέχτηκε την εργοδοτική του αυθαιρεσία και προσέφυγε στην Επιθεώρηση Εργασίας». Και τούτο διότι ο βουλευτής «απαίτησε με το έτσι θέλω να μετατρέψει το ωράριο εργασίας του υπαλλήλου από οκτάωρο σε τετράωρο και να του μειώσει στο μισό περίπου τον μισθό, χωρίς να τροποποιήσει και τη σύμβαση εργασίας».

Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν, ακόμα και ο πληρεξούσιος δικηγόρος του βιβλιοπωλείου του παραδέχτηκε «γραπτώς και ενυπόγραφα στην Επιθεώρηση Εργασίας πως αυτή την τακτική ο κ. Γεωργιάδης την εφαρμόζει σε 14 συνολικά υπαλλήλους του!».

Οταν τελικά -σύμφωνα με τους ίδιους- η Επιθεώρηση Εργασίας ζήτησε από το βιβλιοπωλείο να καταθέσει αναλυτικές μηνιαίες εξοφλητικές καταστάσεις μισθοδοσίας, τροποποιητικές συμβάσεις εργασίας μερικής απασχόλησης και καταστάσεις ωρών εργασίας των εργαζομένων, ο Αδωνις Γεωργιάδης υποχώρησε αθόρυβα αλλά και μεθοδικά. Ωστόσο, κατηγορείται ότι είχε βάλει μπροστά το σχέδιό του: «Πλήρωσε τα χρήματα που όφειλε στον υπάλληλό του, αναγνωρίζοντας την ισχύ της σύμβασης εργασίας του, και κατόπιν απέστειλε στον υπάλληλο προειδοποίηση απόλυσης, ώστε και να απαλλαγεί από αυτόν, αλλά και να του καταβάλει τη μισή αποζημίωση». Και δεν τον ένοιαζε -κατά την καταγγελία- ότι ο συγκεκριμένος υπάλληλος, έγγαμος και πατέρας ενός ανήλικου τέκνου, σήμερα είναι άνεργος και επιδοτείται από τον ΟΑΕΔ, αρκεί ο ίδιος και η οικογένειά του να περνάνε καλά. Συν τοις άλλοις, ο κ. Γεωργιάδης εγκαλείται επειδή έχει απολύσει και μια υπάλληλό του, η οποία έμεινε χωρίς εργασία ενώ εγκυμονούσε και γεννά εντός των ημερών…

Το σχόλιο για το προφίλ

Την ώρα πάντως που ο βουλευτής έβαζε το λουκέτο στο βιβλιοπωλείο, η κυριακάτικη εφημερίδα το «Βήμα» αναλάμβανε να τονώσει το φιλολαϊκό προφίλ του «πιο φανατικού υποστηρικτή του Μνημονίου». Σύμφωνα με τον σύλλογο, «στις 23/11/12 δημοσιεύεται ένα σχόλιο στον «ΒΗΜΑτοδότη» ότι ο Α. Γεωργιάδης ακούστηκε να λέει σε συναδέλφους του για το πώς αναγκάστηκε να κλείσει το βιβλιοπωλείο, αλλά επειδή είναι καλός εργοδότης δεν απέλυσε κανέναν υπάλληλο». Μάλιστα, την ίδια μέρα η είδηση άρχισε να αναπαράγεται σε blogs και sites με τίτλους που αναδεικνύουν τη «φιλεργατική στάση» του εργοδότη, βουλευτή και πιο φανατικού υποστηρικτή του Μνημονίου στη χώρα. Ωστόσο, η πραγματικότητα διαφέρει σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αττικής, αφού ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης απέδειξε εμπράκτως την προσήλωσή του στα καλέσματα της τρόικας.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

One thought on “Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου ρίχνει «μολότοφ» στον Αδωνη Γεωργιάδη”
  1. Και τι γινεται με τα πνευματικά δικαιώματα;;; Τα πληρώνουν οι Αφοι Γεωργιάδη (δηλ. ο Άδωνης και ο Λεωνίδας) στους συγγραφείς;;;
    Πάντως για το δικό μου βιβλίο, εκδοθέν το 2004, δεν έχουν πληρώσει δεκάρα μέχρι τώρα, και αρνούνται να πληρώσουν, αν και έχουν πουληθεί πάνω από 1500 αντίτυπα ενός βιβλίου μου.
    Ισως χρειάζεται να κάνει μια έρευνα ο σύλλογος σας, τι γινεται με τα πνευματικά δικαιώματα και των άλλων συγγραφέων που συνεργάζονται με τον εκδοτικό οίκο “Γεωργιάδη”. Οι πληροφορίες μου λένε οτι πάρα πολλοί είναι “ριγμένοι” και απλήρωτοι μονίμως

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.