Προληπτικός εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα

Ξεκινά πρόγραμμα για την εκρίζωση της λύσσαςΤην Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την επιτήρηση και την εκρίζωση της λύσσας σε όλη την επικράτεια υπέγραψε την Πέμπτη(10/1)  ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Η απόφαση αφού υπογραφεί και από τον συναρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σταύρο Καλαφάτη θα ισχύσει για το 2013 και θα αφορά την υλοποίηση προγράμματος επιζωοτιολογικής επιτήρησης, παρακολούθησης και καταπολέμησης της λύσσας στα άγρια και κατοικίδια θηλαστικά.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2012 είχαν επιβεβαιωθεί εργαστηριακά κρούσματα λύσσας σε τρία άγρια ζώα (αλεπούδες) και σε δύο κατοικίδια (σκύλους) στη Βόρεια Ελλάδα.

Το πρόγραμμα για τη λύσσα προβλέπει παθητική επιτήρηση σε όλη τη χώρα. Για τις Περιφέρειες, οι οποίες εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο εξαιτίας του εντοπισμού των κρουσμάτων λύσσας, προβλέπεται εμβολιασμός των κόκκινων αλεπούδων, καθώς και έλεγχος της αποτελεσματικότητάς του.

Οι δράσεις αυτές συγχρηματοδοτούνται κατά 75% από το Ενωσιακό Κτηνιατρικό Ταμείο. Το ποσό με το οποίο επιχορηγεί καταρχάς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη χώρα μας ανέρχεται σε 1.000.000 ευρώ, ενώ υπάρχει δυνατότητα εκταμίευσης επιπλέον ποσού κατά την διάρκεια του έτους, εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Τράτσα Μάχη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.