Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του υπουργείου Υποδομών και Ανάπτυξης

Πληρωμές για τους εργολήπτες από το ΕΣΠΑ χωρίς ενημερότητα

Την προσωρινή αναστολή της υποχρέωσης των αναδόχων δημοσίων έργων να προσκομίσουν φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα ή βεβαίωση οφειλής προκειμένου να προχωρήσει η πληρωμή τους έως τις 31 Δεκεμβρίου 2012, προβλέπει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) του υπουργείου Υποδομών και Ανάπτυξης.

Όπως αναφέρεται, πρόκειται για απόφαση, η λήψη της οποίας «κρίθηκε προσωρινά αναγκαία προκειμένου να επιταχυνθεί η απορρόφηση Κοινοτικών κονδυλίων και να τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά, καθώς λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας πολλές επιχειρήσεις που εμπίπτουν στις παραπάνω κατηγορίες δεν είναι φορολογικά ή και ασφαλιστικά ενήμερες». «Κατά συνέπεια, χρηματοδοτήσεις που είχαν εγκριθεί δεν μπορούσαν να εκταμιευθούν λόγω της έλλειψης ενημερότητας» αναφέρει το υπουργείο.

Η ρύθμιση αφορά αποκλειστικά τους αναδόχους και δικαιούχους συγχρηματοδοτούμενων δημοσίων έργων ή συμβάσεων.

Παράλληλα, η Πράξη Νομοθετικού Περιχεομένου περιλαμβάνει μέτρα «για την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων «με έμφαση στην αποκέντρωση των αποφάσεων και τον περιορισμό των υπουργικών συναρμοδιοτήτων».

Ειδικότερα:

-Καταργείται η σύμπραξη του υπουργού Οικονομικών στην έκδοση των διοικητικών πράξεων για συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και δράσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, στο πλαίσιο Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας (ΕΠΑΛ) και λοιπών Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. «Με τον τρόπο αυτό αποκεντρώνεται η λήψη απλών διαχειριστικών αποφάσεων που δεν επηρεάζουν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα και επέρχεται μείωση του διοικητικού βάρους» σημειώνεται.

-Οι Περιφερειάρχες θα λειτουργούν ως κύριοι διατάκτες για τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειάς τους.

-Η ανακατανομή πιστώσεων για έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα μπορεί να γίνεται με απόφαση του αρμόδιου υπουργού ή Περιφερειάρχη ή άλλου εξουσιοδοτημένου οργάνου και δεν θα απαιτείται σε κάθε περίπτωση απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Ακόμη, στην ίδια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπεται η μείωση του ύψους των παραβόλων για την πιστοποίηση ασφάλειας σιδηροδρομικής επιχείρησης και την έγκριση ασφάλειας διαχειριστή υποδομής, κάτι που εντάσσεται στη συμφωνία με την τρόικα.

Συγκεκριμένα, το ύψος των παραβόλων κλιμακώνεται από 3.000 έως 20.000 ευρώ, ανάλογα με το είδος της πιστοποίησης ή έγκρισης ασφάλειας, ενώ για μικρές επιχειρήσεις, που απασχολούν λιγότερα από 250 άτομα, τα παράβολα ξεκινούν από 1.500 ευρώ. Με το παλιό καθεστώς το παράβολο για όλα τα πιστοποιητικά ήταν 30.000 ευρώ.

 

Χεκίμογλου Αχιλλέας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.