Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ποιά είναι η αλήθεια για τους Μάγια και το τραγικό τέλος τους; (Photos)

27 Νοεμβρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Μας περιμένει το ίδιο μέλλον με τους Μάγια; Δείτε τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας!

Ο κάθε πολιτισμός έχει την άνοδο και την πτώση του. Αλλά κανένας πολιτισμός δεν έχει χαθεί με τον τρόπο που τα έκαναν οι Μάγια! Η  αυτοκρατορία τους εξαφανίστηκε φαινομενικά από την ζούγκλα, μετά από αιώνες της πολιτιστικής, πνευματικής και γεωργικής εξέλιξης τους!

Στην λεγόμενη Κλασσική Περίοδο οι Μάγια είχανε περίπου 60 πόλεις (κοντά στην σύγχρονη Γουατεμάλα, το Μπελίζ, και το Μεξικό), και σε κάθε πόλη περίπου 60.000 και 70.000 άτομα!

Ο πολιτισμός αυτός ήταν μάλλον ο πιο εξελιγμένος! Εντύπωση άλλωστε προκαλεί το γεγονός ότι εκτός από τις πυραμίδες και τα κυβερνητικά κτίρια είχαν φτιάξει μέχρι και ζεστή σοκολάτα!

Τι πήγε στραβά; Οι τελευταίες ανακαλύψεις δεν υποδηλώνουν ότι ήταν μια κατακλυσμική καταστροφή. Οι επιστήμονες γενικά συμφωνούν σήμερα ότι η εξαφάνιση των Μάγια έχει πολλές ρίζες! Υπερπληθυσμός, πόλεμος, πείνα, ξηρασία. Ο βασικότερος  λόγος είναι τελικά όμως… η αλλαγή του κλίματος!

Βέβαια, σε κάποιο βαθμό, οι Μάγια μπορεί να είχαν σχεδιάσει τη δική τους πτώση!

Όπως είχε ανακαλύψει ο Benjamin Cook, ένας γνωστός αμερικανός επιστήμονας, οι τοπική ξήρανση μειώνει την ατμοσφαιρική υγρασία κατά 5% -15% σε ετήσια βάση και οι Μάγια τότε κατέστρεφαν τα δάση για να φτιάχνουν το πολιτισμό τους.

Σήμερα, καθώς όλο και περισσότερες δασικές εκτάσεις μετατρέπονται σε αγροκτήματα και πόλεις και οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται, μπορεί να έχουμε την ίδια τύχη με τους Μάγια!

Κείμενο: Λια Ιγκάμ

This entry was posted on Τρίτη, 27 Νοεμβρίου, 2012 at 23:46 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply