Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Περί επαναφοράς θανατικής ποινής

12 Νοεμβρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Στην επαναφορά της θανατικης ποινής για εγκλήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία προσανατολίζεται η τουρκική κυβέρνηση, μία δεκαετία μετά την κατάργησή της, όπως δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

“Μόνο η οικογένεια του θύματος έχει την εξουσία να συγχωρέσει (τον δολοφόνο), όχι εμείς. Εμείς πρέπει να κάνουμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις. Η θανατική ποινή ισχύει στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, την Ιαπωνία. Επομένως πρέπει να επανεξετάσουμε τη θέση μας” είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με το πρακτορείο “Ανατολή”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς της θανατικής ποινής
και την περασμένη εβδομάδα, όταν ανέφερε ότι ένα τέτοιο μέτρο θα έχαιρε λαϊκής υποστήριξης στην περίπτωση του ηγέτη των Κούρδων Αμπντουλάχ Οτσαλάν. “Σήμερα πολλοί διάκεινται ευνοϊκά απέναντι στην επαναφορά της θανατικής ποινής, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, επειδή οι γονείς των νεκρών υποφέρων ενώ οι άλλοι γιορτάζουν τρώγοντας κεμπάπ”, είπε χαρακτηριστικά.

Ενδεικτικά, ο Οτσαλάν καταδικάστηκε σε θάνατο το 1999 με την κατηγορία της προδοσίας όμως η ποινή του μετατράπηκε σε ισόβια τον Οκτώβριο του 2002, μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής από την Άγκυρα, υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι δηλώσεις αυτές του Ερντογάν έγιναν ενώ είναι σε εξέλιξη η απεργία πείνας που πραγματοποιούν περίπου 700 Κούρδοι κρατούμενοι σε τουρκικές φυλακές με αίτημα τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης του Οτσαλάν. Το Σάββατο πολλοί βουλευτές του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) ακολούθησαν το παράδειγμα των κρατουμένων. Μεταξύ άλλων οι απεργοί ζητούν να επιτραπεί και πάλι στους δικηγόρους του Οτσαλάν να τον επισκεφθούν στο νησί Ιμραλί και να αρθούν οοι περιορισμοί στη χρήση της κουρδικής γλώσσας.

Μegatv

This entry was posted on Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου, 2012 at 20:33 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply