Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Κοζάνη: Ξεσηκωμός στο Βόιο για το πετρέλαιο θέρμανσης – Συλλαλητήριο στη Σιάτιστα…

31 Οκτωβρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Συμμετέχουν δήμος και φορείς, καθώς ο χειμώνας προβλέπεται εφιαλτικός για τα νοικοκυριά

Σε παμβοϊακό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για το πετρέλαιο θέρμανσης προχωρούν σήμερα ο δήμος Βοΐου και φορείς της Σιάτιστας, ενάντια στην υπέρογκη αύξηση της τιμής, η οποία θα έχει δραματικές συνέπειες για τους πολίτες τον επερχόμενο χειμώνα.

Σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη εβδομάδα με πρωτοβουλία του σωματείου γουνεργατών, του συνδικάτου οικοδόμων και του συλλόγου γυναικών, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας σήμερα στη 1 το μεσημέρι, στην πλατεία δημαρχείου στη Σιάτιστα. Παρόν στις κινητοποιήσεις έχει δηλώσει ο δήμος Βοΐου, ο οποίος με ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «συμμετέχει στο Παμβοϊακό συλλαλητήριο της Τετάρτης 31 Οκτώβρη, στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις των φορέων της περιοχής σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης.

Καλούμε όλους τους πολίτες στις 1μ.μ. στην πλατεία Δημαρχείου στη Σιάτιστα, προκειμένου να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση και τους υπευθύνους, οι οποίοι έχουν μετατρέψει με τις αποφάσεις τους το αγαθό της θέρμανσης σε είδος πολυτελείας».

Η συντονιστική επιτροπή σωματείων και φορέων, υπογραμμίζει πως «είναι ανάγκη να αντιδράσουμε άμεσα. Να κινητοποιηθούν οι εργαζόμενοι, όλος ο λαός, ώστε να μην περάσει το συγκεκριμένο μέτρο. Για το σκοπό αυτό, οι φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργατών Γούνας Σιάτιστας, του Συλλόγου Γυναικών Σιάτιστας, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας και του παραρτήματος Σιάτιστας του Συνδικάτου Οικοδόμων, καλούμε την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012, στη 1 το μεσημέρι, στην πλατεία δημαρχείου σε ανοιχτή συγκέντρωση.

Διεκδικούμε:
-Να μην ισχύσει η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.
-Να καταργηθεί πλήρως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης και ο ΦΠΑ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται: «Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ολοκληρώνει το νέο πακέτο ύψους 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ περίπου με νέα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα, που θα οδηγήσουν στην ακόμα μεγαλύτερη μείωση του λαϊκού οικογενειακού εισοδήματος, διευρύνοντας τα φαινόμενα φτώχειας και εξαθλίωσης σε συνδυασμό με τα νέα χαράτσια και την ακόμα μεγαλύτερη φοροεπιδρομή που ετοιμάζουν.

Την ίδια στιγμή ετοιμάζεται να προχωρήσει στην περαιτέρω αύξηση του συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και στην εξομοίωση του με εκείνο του πετρελαίου κίνησης. Πρόκειται για ενέργεια η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα μια μεγάλη αύξηση στην τελική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά στην πλήρη αδυναμία προμήθειάς του και αντιμετώπισης των συνεπειών του ψύχους κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ειδικότερα για την περιοχή μας, που πλήττεται από βαρύ και παρατεταμένο χειμώνα, οι επιπτώσεις για τη λαϊκή οικογένεια, τα μικρομάγαζα, τους αυτοαπασχολούμενους, αλλά και τα σχολεία (αφού οι σχολικές επιτροπές δεν έχουν χρήματα για να προμηθευτούν πετρέλαιο) θα είναι ακόμα πιο δραματικές».

Στην ανακοίνωσή του ο δήμος Βοΐου, σημειώνει ότι «ως δημοτική αρχή αντιμετωπίζουμε ήδη το τεράστιο πρόβλημα της θέρμανσης των δημοτικών κτιρίων, ενώ ανάλογο θα είναι το πρόβλημα και στις σχολικές μονάδες, αν η κυβέρνηση δεν αναλάβει τις υποχρεώσεις της»,. Στη συνέχεια υπογραμμίζει: Το Βόιο, περιοχή με έναν από τους πιο δύσκολους χειμώνες στη χώρα κάθε χρόνο, έχοντας υποστεί μια σωρεία αδικαιολόγητων αποφάσεων το τελευταίο διάστημα στα πλαίσια της δημοσιονομικής προσαρμογής, καλείται τώρα και πάλι να πληρώσει ακριβά το τίμημα της διαβίωσης των ανθρώπων του.

Οι ανακοινώσεις για το πενιχρό επίδομα θέρμανσης δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση τις ανάγκες των συμπολιτών μας, που βλέπουν τους μισθούς τους να μειώνονται συνεχώς και η δυνατότητα αγοράς πετρελαίου φαντάζει από δύσκολη έως αδύνατη για τα περισσότερα νοικοκυριά.

Η δημοτική αρχή στέκεται αρωγός στις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής και θα προωθήσει τα αιτήματα για δίκαιη αντιμετώπιση του Βοΐου στα αρμόδια όργανα της αυτοδιοίκησης και της πολιτείας.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

This entry was posted on Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου, 2012 at 08:43 and is filed under Χωρίς κατηγορία. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply