Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

“Πόλεμος” για το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων

23 Οκτωβρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει για το νέο δελτίο τιμών στα φάρμακα, που θα ισχύσει από την 1η Νοεμβρίου, με τις φαρμακοβιομηχανίες να αντιδρούν στις μειώσεις και να σταματούν τον εφοδιασμό της αγοράς και τους φαρμακοποιούς να υποστηρίζουν ότι ήδη υπάρχουν ελλείψεις σε αρκετές κατηγορίες φαρμάκων.

Πάντως, το υπουργείο Υγείας είναι αποφασισμένο να βάλει “μαχαίρι” στο υπερκέρδος που έβγαζα για χρόνια οι εταιρείες σε βάρος των ασφαλισμένων και των ταμείων και σε ορισμένες περιπτώσεις, οι μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων φθάνει και το 100%.

Αισιόδοξος ότι οι νέες τιμές των φαρμάκων και των εξετάσεων στα διαγνωστικά κέντρα δεν θα επιβαρύνουν τους ασφαλισμένους δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς μιλώντας στην “Κοινωνία Ώρα MEGA”.

Ο κ. Σαλμάς τόνισε πως το υπουργείο Υγείας ανατιμολόγησε και μη συνταγογραφούμενα φάρμακα έτσι ώστε να μειωθεί και σε αυτά η τιμή, μεσοσταθμικά έως 16% από την 1η Νοεμβρίου, ενώ ανακοίνωσε πως συστήνεται ομάδα διαπραγμάτευσης στον ΕΟΠΥΥ που θα διαμορφώνει μετά από συζητήσεις τις τιμές των παρόχων Υγείας.

Παράλληλα, εν αναμονή του νέου δελτίου τιμών, οι φαρμακαποθήκες εφοδιάζονταν “με το σταγονόμετρο”, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν -όπως καταγγέλουν οι φαρμακοποιοί ελλείψεις – ρεκόρ σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων, μεταξύ άλλων καρδιολογικά, ινσουλίνες και αντικαρκινικά.

Ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε πως με τις πρόσφατες αλλαγές οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν την ίδια τιμή για διαγνωστικές εξετάσεις, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σε ορισμένες από αυτές να υπάρξει και μείωση του ποσού συμμετοχής.

Έτσι, ενδεικτικά, οι τιμές στα διαγνωστικά κέντρα, φαίνεται ότι θα διαμορφωθούν ως εξής:

μαγνητική τομογραφία: από 240 ευρώ θα κοστίζει πλέον 160 ευρώ
αξονική τομογραφία: από 73 ευρώ στα 60 ευρώ
υπερηχογράφημα: απο 8,28 ευρώ στα 7 ευρώ
μικροβιολογική εξέταση για έλεγχο καρκινικού δείκτη προστάτη: από 41 ευρώ στα 14 ευρώ.

Την ίδια ώρα, οι φαρμακοποιοί καταγγέλλουν “αλαλούμ” με τις νέες τιμολογήσεις των φαρμάκων, ενώ κάνουν λόγο για ελλείψεις ρεκόρ στην αγορά. “Σε ό,τι αφορά την απαίτηση της τρόικας για αύξηση του αριθμού των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, απελευθέρωση των τιμών τους και πώλησής τους από τα σούπερ μάρκετ, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε ότι είναι κάτι που δεν εξετάζεται προς το παρόν”, σημειώνει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής σε ανακοίνωσή του.

Megatv

This entry was posted on Τρίτη, 23 Οκτωβρίου, 2012 at 20:16 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply