Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Κινητοποιήσεις σε 37 πόλεις από άτομα με αναπηρία σήμερα Τρίτη

23 Οκτωβρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Κινητοποιήσεις σε 37 πόλεις από άτομα με αναπηρία την ΤρίτηΚάλεσμα για συμμετοχή όλων των ατόμων με αναπηρία στην κινητοποίηση που οργανώνει την Τρίτη η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) σε 37 Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) απηύθυνε ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ, Ιωάννης Βαρδακαστάνης σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στα γραφεία της Συνομοσπονδίας.

Η κινητοποίηση στην Αθήνα, παράλληλα με άλλες 36 πόλεις, θα γίνει την Τρίτη στις 11:00 μπροστά από τα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ, στη συμβολή των οδών Αγίου Κωνσταντίνου και Σωκράτους, και θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, στην οδό Σταδίου.

Όπως δήλωσε ο κ. Βαρδακαστάνης, περισσότερα από 70.000 ΑμεΑ είναι επί μακρό χρονικό διάστημα, μέχρι και 14 μήνες, στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ και η σύνταξη και το επίδομά τους έχει ανασταλεί μέχρι να γίνει η επανεξέταση από τις Υγειονομικές Επιτροπές και εκδοθεί η σχετική γνωμάτευση.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ χαρακτήρισε τα ΚΕΠΑ ως «μια δημοσιονομική-κοινωνική γκιλοτίνα» και μίλησε για «πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά το υπουργείο Εργασίας».

Η Συνομοσπονδία ζητεί την επαναχορήγηση της σύνταξης ή του προνοιακού επιδόματος αναπηρίας αναδρομικά, από την ημερομηνία αίτησης για επανεξέταση. Για όσους καταθέτουν από εδώ και στο εξής αίτηση, να οριστεί η αυτόματη ανανέωση της γνωμάτευσης που έχει λήξει, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία επανεξέτασης από τις Υγειονομικές Επιτροπές και εκδοθεί η νέα γνωμάτευση.

Ακόμα, ζητεί ανανέωση του βιβλιάριου υγείας των ασφαλισμένων για όσο χρόνο βρίσκονται στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ, ενώ επιπλέον αιτείται τη θεσμική εκπροσώπηση της στο διοικητικό συμβούλιο του ΙΚΑ.

Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι είναι σαφώς υπέρ της διαφάνειας και της ορθής κατανομής των αναπηρικών συντάξεων και επιδομάτων, ωστόσο πρόσθεσε ότι «είναι απαράδεκτο λόγω των ‘αναπήρων μαϊμού’ που δημιούργησε το πελατειακό κράτος να ενοχοποιούνται συλλήβδην οι ανάπηροι της χώρας».

Καταλήγοντας, ο κ. Βαρδακαστάνης ανέφερε ότι πρέπει να ξεκαθαριστεί προς πάσα κατεύθυνση ότι τα άτομα με αναπηρία μάχονται για την αξιοπρέπειά τους και ότι «πρέπει άμεσα να μπει ένας φραγμός σε πολιτικές που έχουν μετατρέψει το νέο σύστημα πιστοποίησης αναπηρίας σε τόπο βασανιστηρίου και εργαλείο δημοσιονομικού ελέγχου και περικοπής δαπανών για την ευπαθή ομάδα των ατόμων με αναπηρία».

ΔΟΛ

This entry was posted on Τρίτη, 23 Οκτωβρίου, 2012 at 08:29 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply