Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Διαδραστικός χάρτης για τους καύσωνες που θα πλήξουν την Ευρώπη

7 Σεπτεμβρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Ο “καυτός” νότος και ο “δροσερός” Βορράς…

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ΕΕΑ) κατάρτισε και έδωσε στη δημοσιότητα ένα διαδραστικό χάρτη με τα κύματα καύσωνα που θα πλήξουν τα Ευρωπαικά κράτη τα επόμενα 60 χρόνια, αν η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχιστεί με αυτούς τους ρυθμούς.

Η χώρα μας συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κράτη που θα αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Νότια Γαλλία, νότια Ισπανία, Ιταλία, Σερβία και  Δυτική Τουρκία, θα περνούν πάνω από 50 ημέρες εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών ετησίως.

Τις συγκεκριμένες 50 ημέρες οι θερμοκρασίες θα ξεπερνούν τους 35 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τη νύχτα η θερμοκρασία δεν θα πέφτει κάτω από τους 20 βαθμούς. Κοινώς, τα καλοκαίρια θα γίνουν ακόμα θερμότερα.

Σε αντίθεση με τον “καυτό” νότο, τα κράτη που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της ηπειρωτικής Ευρώπης (τα Βρετανικά Νησιά, η Σκανδιναβία και οι νότιες ακτές της Βαλτικής) θα έχουν καλύτερη τύχη, καθώς δεν θα πληγούν από κύματα καύσωνα και υψηλές θερμοκρασίες.

Ο χάρτης εξετάζει 500 πόλεις και συνυπολογίζει πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων το φαινόμενο της θερμικής νησίδας (θερμότητα που παγιδεύεται σε δρόμους και ανάμεσα σε κτίρια), καθώς και τους ελεύθερους χώρους πρασίνου, που προσφέρουν ανακούφιση δροσιάς κατά τη διάρκεια καλοκαιρινού καύσωνα.

Ο χρήστης μπορεί να “παίξει” με τον χάρτη και να δει τις προβλέψεις για όλη την Ευρώπη.
View Larger Map

eea.europa.eu

This entry was posted on Παρασκευή, 7 Σεπτεμβρίου, 2012 at 23:56 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply