Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Οι πρώτες εικόνες με την ανώτερη δυνατή ανάλυση των 100.000 dpi

15 Αυγούστου, 2012 by Χρήστος Μίμης

http://www.newsbeast.gr/files/temp/FE3276451340B4F427D8892DFA0532FD.jpgΕρευνητές από τη Σιγκαπούρη κατάφεραν να πετύχουν την υψηλότερη δυνατή ανάλυση για την εκτύπωση έγχρωμης εικόνας, περίπου 100.000 στιγμές ανά ίντσα (dpi). Για την εν λόγω ανάλυση χρησιμοποίησαν μία πρωτοποριακή μέθοδο νανοτεχνολογίας που καταργεί την ανάγκη για μελάνια και αντί γι’ αυτά χρησιμοποιεί μεταλλικά νανο-σωματίδια.

Η νέα μέθοδος, των ερευνητών του Ινστιτούτου Έρευνας Υλικών και Μηχανικής (IMRE) της Υπηρεσίας Επιστήμης, Τεχνολογίας και Έρευνας (ASTAR) της μικρής ασιατικής χώρας, πήρε την έμπνευσή της από τα υαλογραφήματα (βιτρό) όπου μικροσκοπικά τμήματα μετάλλων ενσωματώνονται στο γυαλί.

Ουσιαστικά, η μέθοδος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί πρακτικά για την εκτύπωση μικροσκοπικών υδατόσημων ή μυστικών μηνυμάτων για λόγους ασφαλείας καθώς και για τη δημιουργία υψηλής χωρητικότητας δίσκων οπτικής αποθήκευσης.

Σημειώνεται ότι οι εκτυπωτές λέιζερ και εκτόξευσης μελάνης (inkjet) παράγουν εικόνες με ανάλυση το πολύ έως 10.000 dpi, την ώρα που οι επιστήμονες από τη Σιγκαπούρη είναι οι πρώτοι στον κόσμο που κατάφεραν να τυπώσουν (μέσω μιας μεθόδου ηλεκτρονικής λιθογραφίας), την έγχρωμη προσωπογραφία μιας γυναίκας σε διαστάσεις 50Χ50 μικρόμετρα (εκατομμυριοστά του μέτρου) με ανάλυση περίπου 100.000 dpi.

Για να το πετύχουν αυτό, οι ερευνητές, οι οποίοι παρουσίασαν τη μελέτη στο περιοδικό νανοτεχνολογίας «Nature Nanotechnology», όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, χρησιμοποίησαν εικονοστοιχεία (πίξελ), το καθένα από τα οποία σε αυτές τις υπερ-υψηλής ανάλυσης εικόνες αποτελείται από τέσσερις «στύλους» ύψους λίγων δεκάδων νανομέτρων (δισεκατομμυριοστών του μέτρου), που ενώνονται στην κορυφή με νανοδίσκους χρυσού και αργύρου.

Αλλάζοντας κατά βούληση τις διαμέτρους των παραπάνω νανοδομών, καθώς και τα μεταξύ τους κενά διαστήματα, είναι δυνατό για τους ερευνητές να ελέγχουν ποιό χρώμα του φωτός θα αντανακλά κάθε νανο-πίξελ. Ανάλογα με το μέγεθός της, κάθε μεταλλική νανοδομή αντανακλά ένα διαφορετικό μήκος κύματος του φωτός, που αντιστοιχεί σε ένα διαφορετικό χρώμα, κάτι ανάλογο με μια κιθάρα, όπου μια χορδή δονείται σε διαφορετική συχνότητα ανάλογα με το μήκος της.

Ακόμη, η νέα μέθοδος έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της διαχρονικής σταθερότητας της εικόνας, καθώς τα μεταλλικά υλικά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των νανοπίξελ, έχουν πολύ μεγάλη χρονική αντοχή, με συνέπεια οι εκτυπωμένες εικόνες να μην ξεθωριάζουν με το πέρασμα του χρόνου, όπως συμβαίνει με τις συμβατικές εκτυπωμένες εικόνες.

Οι ερευνητές προσπαθούν ήδη να βελτιώσουν την τεχνολογία τους, ώστε να μπορούν να κάνουν εκτυπώσεις σε μεγαλύτερες επιφάνειες και πάνω σε διαφορετικά υλικά. Στόχος τους είναι αξιοποιήσουν εμπορικά την τεχνική τους, με τη σχετική πατέντα που θα αποκτήσουν.

www.newsbeast.gr

This entry was posted on Τετάρτη, 15 Αυγούστου, 2012 at 16:38 and is filed under ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply