15αρηδες με όνειρα…

Δεν καταλαβαίνουν από οικονομική κρίση τα λαμπρά μυαλά της χώρας μας, τα οποία συνεχίζουν να διαπρέπουν σε διεθνείς διαγωνισμούς αποδεικνύοντας ότι υπάρχει ελπίδα και βρίσκεται στη νέα γενιά.

Οι Ελληνες μαθητές κυριολεκτικά σάρωσαν στις Μαθηματικές Ολυμπιάδες κατακτώντας συνολικά 12 μετάλλια: έξι στον διαγωνισμό για τους μαθητές ηλικίας ως 15 ετών, που πραγματοποιήθηκε στη Βέροια, και έξι ακόμα στον διαγωνισμό για εφήβους από 16 ετών και άνω, που διεξήχθη στην Αργεντινή. Απέναντι σε δυνατούς αντιπάλους με πολύ καλή προετοιμασία, από διάφορες χώρες, οι Ελληνες έφηβοι πέρασαν το μήνυμα ότι «η χώρα μας έχει ταλέντο και ήθος, ανεκτίμητος πλούτος για την πατρίδα μας που πρέπει να αξιοποιηθεί για να κοιτάξουμε πέρα από τη μιζέρια» λέει στη «δημοκρατία» ο Γιάννης Τυρλής, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διαγωνισμών της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

«Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή και αξιόπιστη οργάνωση, η οποία πραγματοποιείται ανελλιπώς κάθε χρόνο από το 1998 και έπειτα» εξηγεί ο κ. Τυρλής εκφράζοντας, ωστόσο, το παράπονό του για την ελάχιστη βοήθεια και στήριξη που έχουν από την Πολιτεία. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι οι εκάστοτε ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας συμβάλλουν στην προσπάθεια των Ελλήνων μαθητών παρέχοντας μόνο σχολικές αίθουσες για την προετοιμασία και, σε ορισμένες περιπτώσεις, πληρώνοντας τα εισιτήρια ώστε να μεταβούν τα παιδιά στη χώρα όπου διεξάγεται ο διαγωνισμός.

«Αρωγός στη δική μας προσπάθεια αλλά και των μαθητών στέκεται με κάθε τρόπο εδώ και χρόνια το Ιδρυμα Λάτση και προσφάτως δεχθήκαμε χορηγία και από το Ιδρυμα Μποδοσάκη» υπογραμμίζει ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διαγωνισμών της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας.

Και συνεχίζει: «Η δική μας χαρά είναι ότι υπάρχουν χιλιάδες παιδιά που αγαπάνε τα μαθηματικά και καμαρώνουμε για το ήθος τους, γιατί πρόκειται για ένα μάθημα που διαπαιδαγωγεί τους νέους».

Οσον αφορά τη διαδικασία για να επιλεγούν οι καλύτεροι, που εκπροσωπούν την Ελλάδα κάθε χρόνο στις Μαθηματικές Ολυμπιάδες, αυτή περνάει μέσα από συνεχείς εξετάσεις.

Φέτος περισσότεροι από 15.000 μαθητές, από τη β’ γυμνασίου έως τη γ’ λυκείου, δήλωσαν συμμετοχή και μέσω αλλεπάλληλων δοκιμασιών αναδείχθηκαν 50 από τους οποίους μόνο 12 πήραν το εισιτήριο για τις δύο Ολυμπιάδες. Πέρα από την ηθική ικανοποίηση, άλλα ουσιαστικά οφέλη δεν υπάρχουν για τους μαθητές που κατακτούν μετάλλια. Αυτό υποστηρίζει ο κ. Τυρλής επισημαίνοντας ότι «όσα παιδιά συμμετέχουν στην ομάδα των μεγάλων και παίρνουν μετάλλιο δικαιούνται να εισαχθούν χωρίς εξετάσεις σε πανεπιστήμια που έχουν γνωστικό αντικείμενο τα Μαθηματικά, αλλά δεν πρόκειται για κίνητρο, αφού είναι τόσο καλοί μαθητές που ούτως ή άλλως θα εισάγονταν».

ΒΕΡΟΙΑ: 15αρηδες με όνειρα

Από τη συμπρωτεύουσα ταξίδεψε στη Βέροια για να λάβει μέρος στη Μαθηματική Ολυμπιάδα και επέστρεψε με ένα αργυρό μετάλλιο. Ο 15χρονος Απόστολος Παναγιωτόπουλος από το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης συμμετέχει κάθε χρόνο στους διαγωνισμούς αυτούς από την πέμπτη δημοτικού και φέτος ήταν η πρώτη φορά που κατάφερε να κερδίσει μια θέση στην ελληνική ομάδα. Η προετοιμασία του δεν ξεπέρασε τις τρεις ώρες ημερησίως και ποτέ δεν αισθάνθηκε να κουράζεται από το διάβασμα, καθώς πρόκειται για την αγαπημένη του ενασχόληση.

Παρότι κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο, δεν σκοπεύει να σταματήσει: «Εννοείται ότι θα λάβω μέρος και του χρόνου, είχαμε μια φοβερή σχέση με τους καθηγητές της Μαθηματικής Εταιρείας και συνεχώς μας έλεγαν ότι και εδώ που φτάσαμε είναι μεγάλη επιτυχία». Ο Απόστολος είναι κατασταλαγμένος και αποφασισμένος να σπουδάσει ηλεκτρολόγος μηχανικός, γιατί «έχει άμεση σχέση με τα μαθηματικά», όμως, εμφανίζεται απογοητευμένος από το σύστημα στην Ελλάδα εξαιτίας του οποίου, όπως λέει στη «δημοκρατία», αν και «έχουμε τη δυνατότητα να είμαστε ψηλά, χάνονται όλα τα ταλέντα».

Είναι 15 χρονών, θα φοιτήσει στην α’ τάξη του 1ου Λυκείου Κορωπίου και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην πρόσφατη Ολυμπιάδα της Βέροιας. Ο Πέτρος Ντούνης, ο οποίος γύρισε με τις καλύτερες εντυπώσεις και πολλούς καινούργιους φίλους, δηλώνει αποφασισμένος να πάρει μέρος στον διαγωνισμό και την επόμενη χρονιά. «Τα θέματα ήταν δύσκολα, ο ανταγωνισμός πολύ υψηλός, αλλά περάσαμε πολύ καλά και γίναμε φίλοι και με τα μέλη της δικής μου ομάδας αλλά και με τα παιδιά από ομάδες άλλων χωρών» λέει στη «δημοκρατία».

Ο ίδιος αισθάνεται περήφανος για την επιτυχία του, που θα πρέπει να ερμηνευθεί ως ένα μήνυμα ελπίδας για όλους τους Ελληνες ότι «παρά τις αντίξοες συνθήκες που βιώνει η χώρα μας υπάρχει δυνατότητα να σημειωθεί πρόοδος». Οσον αφορά τα μαθηματικά, αναμφισβήτητα είναι η μεγάλη αγάπη του Πέτρου, καθώς, αν και ακόμα δεν έχει αποφασίσει ποιο επάγγελμα θέλει να ακολουθήσει, «σίγουρα θα έχει σχέση με το αντικείμενο αυτό».

Χάλκινο μετάλλιο και για την Αννα Μαρία Φυσέκη, η οποία είναι 14 ετών και φέτος θα τελειώσει το γυμνάσιο στο Μαρούσι. Η εμπειρία που αποκόμισε από τη συμμετοχή της στη Μαθηματική Ολυμπιάδα ήταν ευχάριστη, παρότι η προετοιμασία ήταν δύσκολη και απαιτητική. Ωστόσο, άξιζε τον κόπο, όπως λέει στην εφημερίδα μας, «όχι μόνο λόγω του μεταλλίου που πήρα αλλά και λόγω της ηθικής ικανοποίησης». Παρότι διαβάζει αρκετές ώρες σε καθημερινή βάση, η ίδια το βλέπει σαν ξεκούραση και σαν ενασχόληση με κάτι εποικοδομητικό. Ονειρο της Αννας Μαρίας είναι να ακολουθήσει ιατρικές σπουδές ή να καταπιαστεί με την έρευνα και εύχεται η επιτυχία της να είναι παράδειγμα προς όλους τους Ελληνες ότι «αν θέλουμε κάτι πάρα πολύ μπορούμε να το καταφέρουμε ακόμα και χωρίς βοήθεια».

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Οι έφηβοι με μυαλό ξυράφι

Με το χρυσό μετάλλιο στις βαλίτσες του επέστρεψε από την Αργεντινή ο 17χρονος Παναγιώτης Λώλας, ο οποίος λαμβάνει μέρος στη Μαθηματική Ολυμπιάδα από τότε που πήγαινε στην α’ γυμνασίου. Μάλιστα, και πέρυσι είχε κερδίσει το χάλκινο μετάλλιο στον διαγωνισμό του Αμστερνταμ έπειτα από πολύ διάβασμα, προσπάθεια και κόπο. Απόλυτα ικανοποιημένος από τις επιδόσεις του πλέον στρέφει το ενδιαφέρον του στις πανελλαδικές, τον επόμενο Μάιο, αφού έχει αποφασίσει να γίνει (τι άλλο;) μαθηματικός. Παρ’ όλα αυτά, έχει συνειδητοποιήσει ότι οι ευκαιρίες για επαγγελματική αποκατάσταση στην Ελλάδα είναι ελάχιστες.

«Σκοπεύω να κάνω αίτηση σε ξένα πανεπιστήμια, θέλω να ασχοληθώ με την έρευνα και άρα θα χρειαστεί ούτως ή άλλως να πάω στο εξωτερικό» σχολιάζει ο Παναγιώτης. Ομως, σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να μην επιστρέψει στη χώρα μας καθώς, όπως λέει, «υπάρχουν πολύ καλύτερες ευκαιρίες για δουλειές στο εξωτερικό, αλλά κυρίως καλύτερες δυνατότητες για να ασχοληθείς με την έρευνα δίπλα σε εξαιρετικούς επιστήμονες».

Πλώρη για σπουδές και δουλειά στο εξωτερικό έχει βάλει και ο Παναγιώτης Δημάκης, ο οποίος στην ηλικία των 16 ετών απέσπασε το αργυρό μετάλλιο στη Μαθηματική Ολυμπιάδα. Μπορεί ακόμα να μην είναι σίγουρος για το γνωστικό αντικείμενο που θέλει να ακολουθήσει, όμως, είναι ήδη προβληματισμένος για το εργασιακό του μέλλον και έχει ήδη καταλήξει ότι θα φύγει για το εξωτερικό. «Τα πράγματα στην Ελλάδα είναι δύσκολα και οι κλάδοι που με ενδιαφέρουν (βιοτεχνολογία, πληροφορική και βιολογία) δεν υπάρχουν καν στην Ελλάδα, άρα αν έμενα δεν θα μπορούσα να σπουδάσω αυτό που με ενδιαφέρει» αναφέρει στην εφημερίδα μας.

Οσον αφορά τον διαγωνισμό, τον χαρακτηρίζει «ευχάριστη εμπειρία, που εμπεριέχει την έννοια του συναγωνισμού και όχι του ανταγωνισμού». Αλλωστε, ο Παναγιώτης συμμετέχει στις δοκιμασίες για τις Ολυμπιάδες εδώ και τρία χρόνια και φέτος που, όπως λέει, διάβασε περισσότερο και με μεγαλύτερη μεθοδικότητα κατάφερε να μπει στην ελληνική ομάδα.

Αν και η Ελλάδα διαθέτει πολύ καλά πανεπιστήμια, ο Αθηναγόρας Σκιαδόπουλος σκοπεύει να ψάξει το επαγγελματικό του μέλλον σε κάποια άλλη χώρα. Γύρισε στην Αθήνα με το χάλκινο μετάλλιο έπειτα από τρία συνεχόμενα χρόνια προσπαθειών για να κερδίσει μια θέση στην ομάδα και ο στόχος του είναι να λάβει μέρος και το επόμενο έτος. Ο ίδιος, πάντως, παρότι στρέφει το ενδιαφέρον του σε ξένα ιδρύματα για σπουδές, «που οπωσδήποτε θα έχουν σχέση με τα μαθηματικά», δεν πιστεύει στις φήμες -όπως τις αποκαλεί- ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες επαγγελματικής αποκατάστασης στην πατρίδα μας. «Μπορεί η χώρα μας να βρίσκεται σε κακή οικονομική κατάσταση, αλλά η ελπίδα βρίσκεται στον πνευματικό τομέα, το γεγονός ότι διακριθήκαμε αποδεικνύει ότι η νέα γενιά είναι το μέλλον της Ελλάδας και είναι ελπιδοφόρο» καταλήγει ο Αθηναγόρας.

Συγχαρητήρια από τον Σαμαρά

Την ελληνική ομάδα μαθητών που συμμετείχε στην 53η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα κατακτώντας έξι μετάλλια δέχθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, παρουσία και του κ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, υπουργού Παιδείας, προκειμένου να συγχαρεί τους μαθητές. Ο κ. Αντώνης Σαμαράς, αφού ευχαρίστησε τους εφήβους για την επιτυχία που χάρισαν στη χώρα μας, αναφέρθηκε στο μήνυμα που έστειλαν «κυρίως στους έξω ότι οι Ελληνες μπορούν πάντα να διαπρέπουν». Οπως είπε, «σε αυτές τις δύσκολες ώρες παίρνουμε ανάσες δύναμης από το δικό σας επίτευγμα». Ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε και τα μέλη της Μαθηματικής Εταιρείας που κάθε χρόνο «γονιμοποιούν με μεγάλη διάθεση και ανιδιοτελή προσφορά αυτούς τους διαγωνισμούς». Από την πλευρά του ο κ. Γρηγόρης Καλογερόπουλος, πρόεδρος της Εταιρείας, επισήμανε ότι τα μετάλλια και οι διακρίσεις είναι αποτέλεσμα του ταλέντου καθώς και της σκληρής και μεθοδικής εργασίας των μαθητών. Αναφέρθηκε, ακόμα, στο ήθος και την ωριμότητα των παιδιών, που «είναι πρότυπα για τη νεολαία και ταυτόχρονα στέλνουν ένα μήνυμα αισιοδοξίας».

Εύη Πανταζοπούλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.