«Δεκαήμερο τρόμου» ξεκινά για την ελληνική οικονομία, καθώς 10 υπουργοί της κυβέρνησης θα πρέπει να έχουν βρει, να έχουν εξειδικεύσει μέτρα ύψους 11,5 δισ. ευρώ και να τα παρουσιάσουν στους ελεγκτές τις τρόικας στις 24 Ιουλίου.

Η πρώτη προσπάθεια πραγματοποιήθηκε χθες κατά τη συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρναρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκαν μέτρα όπως το «ψαλίδισμα» των προνοιακών επιδομάτων, η μείωση των επιχορηγήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία, η περικοπή του εφάπαξ, η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, οι συγχωνεύσεις νοσοκομείων και οργανισμών, η επέκταση των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου, η νέα περικοπή των μισθών στις ΔΕΚΟ, η μείωση των λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου κ.ά. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να εγκριθούν από την τρόικα που καταφθάνει στην Αθήνα στις 24 Ιουλίου. Στίγμα των προθέσεων της τρόικας έδωσε χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, λέγοντας ότι «η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να πετύχει έναν αριθμό στόχων του προγράμματος», προσθέτοντας με νόημα ότι είναι ακόμα πρώιμο να γίνουν αναθεωρήσεις στο πρόγραμμα.

Στη χθεσινή διυπουργική σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι δεν θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα για το 2012, οπότε το σκληρό πακέτο των περικοπών θα άφορα την περίοδο 2013-2014. Φέτος θα πρέπει να εφαρμοστούν 3 μέτρα που θα καλύψουν τη «μαύρη τρύπα» τους Προϋπολογισμού, η οποία αναμένεται να φτάσει στα 3 δισ. ευρώ!

Συγκεκριμένα, φέτος θα πρέπει να προχωρήσουν:

1) Η είσπραξη του Εκτακτου Ειδικού Τέλους Ακίνητων, ώστε να εξασφαλιστούν έσοδα ύψους άνω των 2,5 δισ. Ευρώ.

2) Η εξίσωση των φόρων κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης από τον προσεχή Οκτώβριο, μέτρο το οποίο θα οδηγήσει στην ανατίμηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 30%-40% και θα εκτοξεύσει την τιμή του κοντά στο επίπεδο του 1,40 ευρώ το λίτρο! Το μέτρο αυτό εκτιμάται ότι θα αποδώσει στον φετινό Κρατικό Προϋπολογισμό τουλάχιστον 500.000.00 ευρώ. Ταυτόχρονα όμως το Δημόσιο θα χρειαστεί να δαπανήσει τουλάχιστον 100.000.000-150.000.000. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2012 για την καταβολή επιδομάτων θέρμανσης σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα, που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας

3) Να εγκριθούν από την τρόικα ισοδύναμα μέτρα ύψους 205.000.000 ευρώ, ώστε να αποφευχθούν οι προβλεπόμενες κατά 12% περικοπές των αποδοχών στα ειδικά μισθολόγια (ενστόλων, δικαστικών, ιατρών του ΕΣΥ, καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ, διπλωματών κ.λπ.),

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει παραδώσει από την περασμένη Κυριακή στην τρόικα συγκεκριμένες προτάσεις ισοδύναμων μέτρων. Οπως εξηγούν πηγές του υπουργείου Αμυνας, ειδικά για τις Ενοπλες Δυνάμεις έχουν εξευρεθεί ισοδύναμα μέτρα της τάξης 40.000.000 ευρώ για φέτος και 120.000.000 ευρώ για το 2013, ώστε να μη γίνουν περικοπές στα ειδικά μισθολόγια των στρατιωτικών. Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Παναγιωτόπουλος είχε ζητήσει και την αρωγή του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, με τον οποίο συναντήθηκε, ώστε να μην υπάρξουν μειώσεις στους μισθούς των στρατιωτικών. Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και πρόταση για αύξηση της στρατιωτικής θητείας από τους 9 στους 12 μήνες, ώστε να περιοριστούν οι ανάγκες προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών.

Οι συσκέψεις θα συνεχιστούν σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε τεχνικό επίπεδο, την ερχόμενη Δευτέρα θα συνεδριάσει εκ νέου η διυπουργική επιτροπή, ενώ οι τελικές προτάσεις θα τεθούν υπ’ όψιν των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Στέλιος Κράλογλου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.