Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Άρχισε η απελευθέρωση στα ταξί

4 Ιουλίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Νέα κατηγορία οχημάτων 7 και 9 θέσεων, μόνο με ραντεβού και προσυμφωνημένο μίσθωμα

Σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την ψήφισή του, τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος για την απελευθέρωση του κλάδου των ταξί. Την Τρίτη εκδόθηκε η σχετική απόφαση του περιφερειάρχη Αττικής που καλεί τους ενδιαφερομένους να προχωρήσουν σε αίτηση για την έκδοση νέας άδειας ταξί. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ειδικά για την Αττική δεν προβλέπεται έκδοση νέων αδειών, παρά μόνο ειδικής μίσθωσης ταξί 7 και 9 θέσεων ή η μετατροπή υφιστάμενων αδειών ταξί σε 7 και 9 θέσεων. Με βάση τον μαθηματικό τύπο που ορίζει τον μέγιστο αριθμό κυκλοφορούντων ταξί ανά περιφέρεια (συνυπολογίζονται μόνιμος πληθυσμός, σύνολο διανυκτερεύσεων κ.λπ.) στην έδρα της Περιφέρειας Αττικής ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ταξί είναι 11.525, ενώ σήμερα κυκλοφορούν 13.772.

Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο για την απελευθέρωση του κλάδου, δεν πρόκειται να καταργηθούν υφιστάμενες άδειες, καθώς αυτές θα αποσυρθούν από την αγορά με τη συνταξιοδότηση των κατόχων τους. Ωστόσο, παρέχεται η δυνατότητα στους κατόχους υφιστάμενων αδειών ταξί να τις μετατρέψουν σε ειδικής μίσθωσης 7 και 9 θέσεων. Κατά τη διαδικασία αδειοδότησης οι αιτήσεις για μετατροπή αδειών έχουν προτεραιότητα έναντι αυτών για έκδοση νέας άδειας. Προβλέπεται μάλιστα ότι οι άδειες ειδικής μίσθωσης για την Αττική θα είναι 100, εκ των οποίων οι 30 θα αφορούν ειδικά διασκευασμένα οχήματα ώστε να μπορούν να μεταφέρουν Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ). Σε περίπτωση που οι αιτήσεις για έκδοση νέων αδειών ειδικής μίσθωσης είναι παραπάνω από όσες προβλέπεται, θα γίνει κλήρωση για όσες άδειες απομείνουν αφού ολοκληρωθεί η μετατροπή υφιστάμενων αδειών ταξί σε ειδικής μίσθωσης.

– Η νέα κατηγορία ειδικής μίσθωσης ταξί 7 και 9 θέσεων αποτελείται από οχήματα χωρίς ταξίμετρο, που δεν θα μπορούν να παραλαμβάνουν πελάτες από τον δρόμο παρά μόνο με ραντεβού και προσυμφωνημένο μίσθωμα.

– Άδεια ταξί θα μπορεί να λαμβάνει κάθε είδους φυσικό ή νομικό πρόσωπο χωρίς αυτό να απαιτείται να έχει ειδική άδεια οδήγησης ΕΔΧ αυτοκινήτου.

– Καταργείται ο περιορισμός κατοχής έως δύο αδειών ανά φυσικό πρόσωπο και επιτρέπεται η διατήρηση περισσοτέρων. Ωστόσο, σε περίπτωση που φυσικό ή νομικό πρόσωπο συγκεντρώσει άνω των πέντε αδειών ταξί, θα πρέπει να διατηρεί εγκαταστάσεις στάθμευσης και συντήρησης.

– Η αίτηση για την απόκτηση νέας άδειας ταξί θα πρέπει να συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή ύψους 5.000 ευρώ, ενώ όσοι θέλουν να μετατρέψουν υφιστάμενη άδεια σε ειδικής μίσθωσης θα πρέπει αντί εγγυητικής επιστολής να υποβάλουν αντίγραφο της άδειας ταξί που διαθέτουν.

– Οι αιτήσεις θα υποβληθούν έως τις 28 Σεπτεμβρίου και η κατάρτιση της κατάστασης με τις νέες άδειες θα γίνει στις 15 Οκτωβρίου 2012.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της Περιφέρειας Αττικής (www.patt.gov.gr). καθώς και στην ιστοσελίδα της Διαύγειας (et.diavgeia.gov.gr).

Αλεξανδρα Kασσίμη στην Καθημερινή

This entry was posted on Τετάρτη, 4 Ιουλίου, 2012 at 20:01 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply