Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

O Deliveras έγινε «Γρεβενιώτης»

Μεσογειακή η ιδανική δίαιτα

Ιούνιος 30th, 2012 by Χρήστος Μίμης

 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να χάσει κανείς βάρος; Αρκεί να μειώσει τις θερμίδες ακολουθώντας ένα οποιοδήποτε πρόγραμμα διατροφής; Σύμφωνα με επιστήμονες στις ΗΠΑ, η απάντηση είναι αρνητική και αυτό γιατί νέα έρευνα απέδειξε ότι όλες οι θερμίδες δεν είναι ίδιες!

Σύμφωνα με ερευνητές του Κέντρου Πρόληψης της Παχυσαρκίας New Balance του Νοσοκομείο Παίδων Βοστόνης, μια διατροφή που βασίζεται σε υγιεινούς υδατάνθρακες αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να χάσει κανείς βάρος χωρίς να υποστεί παρενέργειες.

Στην έρευνα συμμετείχαν άτομα ηλικίας από 18 έως 40 ετών, τα οποία για τρεις μήνες ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα διατροφής που περιελάμβανε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το πρόγραμμα αυτό μοιάζει με τη μεσογειακή διατροφή και αποτελείται κυρίως από ψάρια, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής άλεσης. Μετά το τέλος του όλοι παρουσίαζαν χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, καθώς και βελτιώσεις σε παράγοντες που μειώνουν τον κίνδυνο προσβολής από διαβήτη και καρδιακές παθήσεις. Επίσης είχαν χάσει το 10%-15% του βάρους τους. Οι θερμίδες που κατανάλωναν προέρχονται σε ποσοστό 45% από υδατάνθρακες, κατά 30% από λίπη και κατά 25 % από πρωτεΐνες.

Παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι η απώλεια βάρους μειώνει τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού σε ενέργεια, γι’ αυτό η συγκεκριμένη έρευνα εστίασε στον τρόπο με τον οποίο η διατροφή επηρεάζει την απώλεια βάρους και στον αντίκτυπο που έχει στον οργανισμό.

Εναν μήνα μετά το τέλος της, κάποιοι από τους συμμετέχοντες κλήθηκαν να ακολουθήσουν για έναν μήνα το ίδιο πρόγραμμα, ενώ οι υπόλοιποι ένα πρόγραμμα με χαμηλά λιπαρά ή με λίγους υδατάνθρακες. Οταν ολοκληρώθηκε, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το πρόγραμμα με χαμηλά λιπαρά παρουσίαζε μείωση του βάρους, αλλά αύξηση στα τριγλυκερίδια, ενώ το τελευταίο παρουσίαζε αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας, αλλά αύξηση στην κορτιζόλη.

Τέλος, όσοι συνέχισαν με τις τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη κατανάλωναν επιπλέον 150 θερμίδες τη μέρα, αλλά δεν παρουσίασαν καμία παρενέργεια σε ό,τι αφορά τις ορμόνες.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

This entry was posted on Σάββατο, Ιούνιος 30th, 2012 at 09:44 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!