Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Βρετανική εταιρεία ετοιμάζεται να τυπώσει … δραχμές

30 Μαΐου, 2012 by Χρήστος Μίμης

“Με τη χρεοκοπία της Ελλάδας τα ελληνικά ευρώ που θα έχουμε στις τσέπες μας θα μετατραπούν σε ελληνικό νόμισμα”, γράφει η γερμανική Bild. Σύμφωνα με την ίδια σε περίπτωση εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη τα ελληνικά ευρώ θα μετατραπούν αυτομάτως σε εθνικό νόμισμα της Ελλάδας και αξία τους θα είναι μηδενική για όσους Ευρωπαίους κατέχουν τέτοια ευρώ.

Στο μεταξύ, η βρετανική αλυσίδα ηλεκτρικών ειδών Dixons, εδώ και καιρό προμηθεύεται μεγάλη ποσότητα από στόρια ασφαλείας, προκειμένου να προστατέψει τα εκατό περίπου καταστήματά της στην Ελλάδα, σε περίπτωση ταραχών. Όπως λέει ο επικεφαλής της Sebastian James, μπορεί να ακούγεται κινδυνολογικό, αλλά των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν…

Σε αυτό συμφωνούν και οι υπεύθυνοι πολλών επιχειρήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Την ώρα που η κρίση στην Ελλάδα θεριεύει, οι εταιρίες ετοιμάζονται για παν ενδεχόμενο, από κοινωνικές αναταραχές, έως μια πλήρη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.

Στις προετοιμασίες τους συμπεριλαμβάνεται και η εξαγωγή του ρευστού τους από την Ελλάδα κάθε βράδυ, η μείωση των δανείων, το ξεσκαρτάρισμα των κακοπληρωτών πελατών, και ο σχεδιασμός αντιμετώπισης μιας ελληνικής επιστροφής στη δραχμή.

Η Dixons, που είναι η 2η μεγαλύτερη στον τομέα της στην Ευρώπη, ελέγχει στην Ελλάδα την κορυφαία της αγοράς αλυσίδα Κωτσόβολος, που όμως σημειώνει απώλειες, και έχει το 25% του μεριδίου πώλησης φορητών Η/Υ και iPads, καθώς και λευκών συσκευών.

Όπως λέει ο James, η εταιρία του έχει προετοιμαστεί για να σφραγίσει με στόρια όλα τα καταστήματά της στην Ελλάδα, αλλά και να τα κλείσει για λίγο, σε περίπτωση που η απειλή της δραχμής προκαλέσει διαδηλώσεις και φασαρίες στους δρόμους. Η Ελλάδα αντιστοιχεί στο 3% των συνολικών ετήσιων πωλήσεων της εταιρίας, που είναι περίπου 8.2 εκατ. λίρες.

Η Dixons εκμεταλλεύεται την εμπειρία της από τις περσινές διαδηλώσεις του Λονδίνου, όπου ο Νο1 στόχος του πλιάτσικού ήταν οι μεγάλες επίπεδες τηλεοράσεις, και για αυτό συνεργάζεται με την ελληνική αστυνομία, και εταιρίες ασφάλειας, για να είναι έτοιμη.

Ο όμιλος είδε τις πωλήσεις του να μειώνονται κατά 9% στην Ιταλία, την Ελλάδα, και την Τουρκία. Οι τρεις αυτές χώρες αντιστοιχούν στο 7% των συνολικών ετήσιων πωλήσεων του ομίλου.

Η εταιρία οινοπνευματωδών Diageo, που διανέμει μεταξύ άλλων  το Johnnie Walker, και την Smirnoff, αντέδρασε κόβοντας τις δαπάνες της στην Ελλάδα, μειώνοντας το στοκ της, και βγάζοντας το ρευστό της από την χώρα, αφού είδε τις πωλήσεις της να πέφτουν στο μισό τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο υπεύθυνος μάρκετινγκ της εταιρίας Andy Fennell λέει πως οι πωλήσεις στην Ελλάδα βρίσκονται σε συνεχή πτώση. Όπως τονίζει, αν η χώρα βγει απ το ευρώ, αυτοί οι τομείς που θα θιγούν ιδιαίτερα είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι τουριστικοί οργανισμοί, και οι  φαρμακευτικές εταιρίες.

Ο όμιλος BMW ανακοίνωσε πως προετοιμάζεται για τα χειρότερα, αφού μέχρι στιγμής έκλεισαν το ¼ των αντιπροσωπειών στην Ελλάδα από το 2008, ενώ τα αυτοκίνητα που εξήγαγε στην χώρα μειώθηκαν κατά τα 2/3, από τις 7.000 τον χρόνο που ήταν κάποτε.

Ο τουριστικός οργανισμός TUI AG πήρε τα μέτρα του από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ζήτησε από τους Έλληνες ξενοδόχους να υπογράψουν τα νέα συμβόλαια σε δραχμές, σε περίπτωση που η χώρα θα επέστρεφε στο εθνικό της νόμισμα, και στην ισοτιμία που θα οριστεί από την ελληνική κυβέρνηση.

Παράλληλα, η TUI AG έχει κάνει εναλλακτικά σχέδια για μετακίνηση των τουριστών σε άλλους προορισμούς, σε περίπτωση ταραχών, όπως έκανε και στο παρελθόν στην περίπτωση της αραβικής άνοιξης.

Μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, όπως η βρετανική GlaxoSmithKline, και η ελβετική Roche, συνεργάζονται με τις ευρωπαϊκές αρχές, φροντίζοντας να μπορούν να συνεχίσουν να προμηθεύουν την Ελλάδα με τα αναγκαία φάρμακα, σε περίπτωση εξόδου της από το ευρώ. Ξέρουν πως αν δεν το κάνουν, αυτό θα δημιουργήσει σοβαρές αντιδράσεις, και θα θίξει την φήμη τους, αφού ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ηθική τους υποχρέωση την συνέχιση της παράδοσης των φαρμάκων στην Ελλάδα.

Ο κολοσσός της κινητής τηλεφωνίας Vodafone ανακοίνωσε πως είναι έτοιμος σε περίπτωση που παγώσει το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας, και προκληθούν ταραχές στους δρόμους. Η εμπειρία της εταιρίας  στην Αίγυπτο, την βοηθάει σε αυτό.

Τέλος, η βρετανική εταιρία εκτύπωσης χαρτονομισμάτων De La Rue, έχει ετοιμάσει ήδη ειδικά σχέδια εκτύπωσης δραχμών, σε περίπτωση αποχώρησης της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Η μεγαλύτερη εταιρία παροχής ασφάλειας στον κόσμο G4S, αναμένεται να είναι η υπεύθυνη της διανομής των νέων χαρτονομισμάτων σε ολόκληρη την χώρα.

Η De La Rue, είναι η μεγαλύτερη εταιρία στον κόσμο στην εκτύπωση τραπεζογραμματίων, και ήδη τυπώνει περισσότερα από 150 διαφορετικά χαρτονομίσματα. Αν και δεν σχολιάζει τις φήμες περί εκτύπωσης δραχμών, οι παγκόσμιοι αναλυτές θεωρούν πως η Αθήνα θα αναγκαστεί να στραφεί προς το εξωτερικό, λόγω της μεγάλης ποσότητας χαρτονομισμάτων που θα χρειαστούν.

www.reuters.com

 

This entry was posted on Τετάρτη, 30 Μαΐου, 2012 at 16:45 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply