Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Κακόβουλο λογισμικό εντοπίστηκε στο διαδίκτυο για δήθεν μπλοκάρισμα ηλεκτρονικών σελίδων και υπολογιστών από την Ελληνική Αστυνομία…

17 Μαΐου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Εμφανίζεται μήνυμα, το οποίο ενημερώνει το χρήστη πως για την απεμπλοκή απαιτείται η πληρωμή αντιτίμου των 50 ευρώ μέσω προπληρωμένης κάρτας – Πρόκειται για ιστοσελίδες που παρέχουν τη δυνατότητα για παράνομο “κατέβασμα” ταινιών, τραγουδιών και άλλων ψηφιακών αρχείων

Κακόβουλο λογισμικό εντοπίστηκε για άλλη μια φορά στο διαδίκτυο, στο οποίο εμφανίζεται μήνυμα για δήθεν μπλοκάρισμα ηλεκτρονικών σελίδων και αντίστοιχα των χρηστών των σελίδων αυτών από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ).

Στο συγκεκριμένο μήνυμα αναφέρεται πως για την απεμπλοκή απαιτείται η αποστολή 50 ευρώ μέσω προπληρωμένης κάρτας (Paysafecard), προκειμένου να επανέλθει ο υπολογιστής στην κανονική του λειτουργία.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, το κακόβουλο λογισμικό φιλοξενείται σε ιστοσελίδες του διαδικτύου, στις οποίες οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να κατεβάζουν ψηφιακά αρχεία με οπτικοακουστικό υλικό (τραγούδια, ταινίες κ.ά.) και προσβάλει υπολογιστές με λειτουργικό σύστημα Windows.

Συγκεκριμένα, κατά τη διαδικασία «φόρτωσης» της ιστοσελίδας, εμφανίζεται αυτόματα στην οθόνη του υπολογιστή μήνυμα, το οποίο ενημερώνει το χρήστη ότι έχουν εντοπιστεί παράνομα μουσικά αρχεία και για το λόγο αυτό ο υπολογιστής του έχει πλέον μπλοκαριστεί από την Ελληνική Αστυνομία.

Στην περίπτωση που ο χρήστης συμπληρώσει τον αριθμό της προπληρωμένης κάρτας, αυτός αποστέλλεται σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση και αποθηκεύεται σε βάση δεδομένων που έχει δημιουργηθεί, παρέχοντας πλέον πρόσβαση στα συγκεκριμένα στοιχεία από άλλα άτομα.

Από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει σχηματιστεί δικογραφία, η οποία θα υποβληθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Καλούνται οι πολίτες που τυχόν έχουν εντοπίσει ή έχει προσβληθεί ο υπολογιστής τους, από το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό, να μην εισαγάγουν το ποσό που δήθεν απαιτείται για την απεμπλοκή του και σε κάθε περίπτωση, εφόσον επιθυμούν, μπορούν να υποβάλλουν έγκληση στην Υποδιεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (Λ. Αλεξάνδρας 173, Τ.Κ. 11522, Αμπελόκηποι).

Ως λύση προτείνεται η επανεκκίνηση του ηλεκτρονικού υπολογιστή σε ασφαλή λειτουργία (F 8 και επιλογή safe mode κατά την εκκίνηση) και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί επαναφορά του συστήματος σε ημερομηνία προγενέστερη από την ημερομηνία που εμφανίσθηκε το μήνυμα (Εργαλεία Συστήματος Επαναφορά συστήματος).

Σημειώνεται ότι οι πολίτες πριν εκτελέσουν την επαναφορά λειτουργίας του συστήματος πρέπει να ενημερωθούν μέσω της ακόλουθης ιστοσελίδας http://windows.microsoft.com/el-gr/windows-vista/What-is-System-Restore, για την έννοια της επαναφοράς συστήματος και για το είδος των αρχείων που τροποποιούνται κατά την εφαρμογή της.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσβολή από το κακόβουλο λογισμικό, απευθυνθείτε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα εξής στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικούς αριθμούς 210-6476464 και 210-6476461
  • Email ccu@cybercrimeunit.gov.gr & 11012@hellenicpolice.gr.

Διαβάστε τι γράφει:

Ο υπολογιστής σας είναι κλειδωμένος.

Έχουν εντοπιστεί παράνομα μουσικά κομμάτια (πειρατικά) στον υπολογιστή σας.

Κάνοντας λήψη, αυτά τα μουσικά κομμάτια έχουν αναπαραχθεί, γεγονός που συνεπάγεται ποινικό αδίκημα σύμφωνα με το Άρθρο 106 του Νόμου περί Πνευματικών Δικαιωμάτων.

Η λήψη μουσικών κομματιών με κατοχυρωμένα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας μέσω του Διαδυκτίου ή μέσω δικτύων διαμοιρασμού μουσικής είναι παράνομη σύμφωνα με το Άρθρο 106 του Νόμου περί Πνευματικών Δικαιωμάτων και υπόκειται σε πρόστιμο ή φυλάκιση με ποινή έως και 3 έτη. Επιπλέον, η κατοχή μουσικών κομματιών των οποίων έγινε παράνομη λήψη τιμωρείται σύμφωνα με το Άρθρο 184 παράγραφος 3 του Ποινικού Κώδικα και μπορεί επίσης να οδηγήσει στην κατάσχεση του υπολογιστή, με τον οποίο έχει γίνει η λήψη των αρχείων.

Η IP διεύθυνσή σας: ***.***.***.***

Το όνομα του κεντρικού υπολογιστή σας: ***.***.***.***.***.***.***

Είναι δυνατός ο σαφής προσδιορισμός σας από την ΙΡ διεύθυνσή σας και το συσχετισμένο όνομα του κεντρικού υπολογιστή.

Το πειρατικό υλικό κρυπτογραφήθηκε και μεταφέρθηκε σε ένα προστατευμένο φάκελο για την πρόληψη περαιτέρω ζημιάς.

Για να ξεκλειδώσετε τον υπολογιστή σας και να αποφύγετε άλλες νομικές συνέπειες, είστε υποχρεωμένοι να καταβάλλετε ένα τέλος αποδέσμευσης 50€. Πληρωτέο μέσω του συνεργάτη μας πληρωμών Paysafecard. Μετά την επιτυχή πληρωμή, ο υπολογιστής σας θα ξεκλειδωθεί αυτόματα. Η μη συμμόρφωση με το αίτημα αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια ποινικές διώξεις και πιθανή φυλάκιση.

Για την εκτέλεση της πληρωμής, πληκτρολογήστε τον αποκτηθέν Paysafecard κωδικό στο καθορισμένο πεδίο πληρωμής, επιλέξτε την αξία του κωδικού σας και πατήστε το κουμπί “Υποβολή”.

This entry was posted on Πέμπτη, 17 Μαΐου, 2012 at 19:37 and is filed under ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply