Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Επέστρεψε την διερευνητική εντολή ο Αντώνης Σαμαράς

7 Μαΐου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν τα «βρήκε» με Τσίπρα, Βενιζέλο και Κουβέλη

Επέστρεψε την διερευνητική εντολή ο Αντώνης Σαμαράς

Με την συνάντησή του με τον Φώτη Κουβέλη, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς ολοκλήρωσε τον κύκλο των επαφών του με τους πολιτικούς αρχηγούς στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής για τον σχηματισμό κυβέρνησης που έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά τελικά υπήρξε ναυάγιο.

Ο κ. Σαμαράς στη δήλωσή του έκανε γνωστό ότι κατέθεσε την εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μιας και κατέστη αδύνατον να σχηματίσει κυβέρνηση. Όπως έκανε γνωστό στις δηλώσεις του συναντήθηκε με τον κ. Τσίπρα ο οποίος ήταν αρνητικός γιατί όπως είπε ο κ. Σαμαράς είχε δεσμευτεί για μία κυβέρνηση Αριστεράς. Εν συνεχεία ο κ. Βενιζέλος έθεσε ως όρο τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό γιατί αρνήθηκαν και οι δυο.

«Κάναμε ό,τι ήταν δυνατό με τη σύνθεση της νέας Βουλής» για να σχηματιστεί κυβέρνηση, αλλά δεν κατέστη δυνατόν, δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς μετά την ολοκλήρωση των διερευνητικών επαφών με τον Αλέξη Τσίπρα, τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη. «Ως εκ τούτου κατέθεσα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης» πρόσθεσε. Την εντολή θα πάρει την Τρίτη το μεσημέρι στις 14:00 ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Σαμαράς συναντήθηκε διαδοχικά πρώτα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στη συνέχεια με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και εν συνεχεία με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη.

Οι δύο άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος και η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, αρνήθηκαν να συναντηθούν, λέγοντας ότι οι θέσεις τους είναι γνωστές και δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας.

Μετά τη συνάντηση του με τον κ. Σαμαρά ο κ. Κουβέλης επανέλαβε ότι έχει ταχθεί υπέρ μίας ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά διευκρίνισε ότι “μία μεταμφιεσμένη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ δεν θα είναι σε αρμονία με το εκλογικό μήνυμα. Για μας το σημαντικό είναι να εξασφαλιστεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ και η απαγκίστρωση από το Μνημόνιο”.

Έκανε αναφορά στις δηλώσεις του κ. Τσίπρα “ότι θα απευθυνθεί πρωτίστως στις δυνάμεις της Αριστεράς”, σημειώνοντας ότι περιμένει να δει την εξέλιξη της πρωτοβουλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και δήλωσε ότι “έχουμε πολιτική διάθεση και μ΄ αυτήν προσερχόμαστε”.

Μετά τον κύκλο των συναντήσεων που έλαβε χώρα στο γραφείο του στην Βουλή, ο κ. Σαμαράς κατευθύνθηκε στα γραφεία του κόμματος στην λεωφόρο Συγγρού, από όπου και θα κάνει δήλωση μετά τη λήξη της πρώτης ημέρας της διερευνητικής εντολής.

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ

Τους 5 όρους του για την δημιουργία μια κυβέρνησης εθνικής ενότητας παρουσίασε στην 15λεπτη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Παπούλιας: Αντίσκοινα έχετε; Σας παραχωρώ τον κήπο

Νωρίτερα, μια δήλωση του Κάρολου Παπούλια τα είπε όλα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.
Αν και στη συνάντησή του με τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής δήλωσε από τη φύση του αισιόδοξος, σε συνομιλία του αργότερα με τους δημοσιογράφους, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κάθε άλλο παρά αισιόδοξος εμφανίστηκε. Όταν οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ τον ρώτησαν αν το επόμενο διάστημα θα τον βλέπουν συχνά, ο Κάρολος Παπούλιας τους απάντησε: “Αντίσκηνα έχετε; Σας παραχωρώ τον κήπο”, δίνοντας το στίγμα των εξελίξεων μετά τις εκλογές της Κυριακής.

Ακριβώς στις 15:00 ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο του κόμματος, Γιάννη Μιχελάκη, έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο και μπήκε από την πίσω πόρτα. “Σεβόμαστε την εντολή του ελληνικού λαού. Πάμε για διερευνητικές” είπε στους δημοσιογράφους. Αποχώρησε ένα 15′ μετά, με το αυτοκίνητό του, χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Ο Αντώνης Σαμαράς αποχωρεί από το προεδρικό Μέγαρο αφού έλαβε την εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης

 


Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε για τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών από τον απερχόμενο πρόεδρο της Βουλής (ο οποίος δεν εκλέγεται ΚΑΝ βουλευτής μετά τον καταποντισμό του ΠΑΣΟΚ), υποδέχτηκε τον απερχόμενο πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο και στη συνέχεια θα κινήσει τις διαδικασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Στις 13:00 πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μέγαρου ο κ. Πετσάλνικος, ακολούθησε ο Λουκάς Παπαδήμος που αποχώρησε στις 14:45 χωρίς να κάνει δηλώσεις και στις 15:00, ο Αντώνης Σαμαράς, ως αρχηγός του κόμματος που βγήκε πρώτο στις εκλογές, έγινε δεκτός από τον Κάρολο Παπούλια και πήρε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Οι πληροφορίες έλεγαν ότι ο κ. Σαμαράς δε θα κρατήσει τρεις ημέρες την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Και θα την επιστρέψει γιατί δε… βγαίνει να σχηματίσει κυβέρνηση. Η ΝΔ κέρδισε μεν τις εκλογές, αλλά το ποσοστό της δεν ξεπέρασε καν το 19%, οι έδρες της είναι 108 και χρειάζεται συμμάχους. Ακόμη κι αν «παγώσει η κόλαση» και τα βρει με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πάλι χρειάζονται και έναν τρίτο για να κάνουν κυβέρνηση. Η μόνη λογική επιλογή, μοιάζει να είναι η Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη. Αλλά δε φαίνεται διατεθειμένη να παίξει αυτό το ρόλο.

Μοιραία, ο Αντώνης Σαμαράς επέστρεψε την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κι εκείνος θα καλέσει τον επικεφαλής του δεύτερου κόμματος, τον Αλέξη Τσίπρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει «κυβέρνηση Αριστεράς» αλλά για να το πετύχει αυτό, θα χρειαστεί το ΚΚΕ. Και ο Περισσός έχει ξεκαθαρίσει ότι «τούμπες» (κατά δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα, δεν κάνει. Η εντολή θα πάει στον αρχηγό του τρίτου κόμματος και ούτω καθεξής.

Μοιραία, η νέα προσφυγή στις κάλπες μοιάζει όλο και πιο πιθανή. Δεν αποκλείεται να στηθούν στις 17 Ιουνίου.

Η εκλογική μάχη της Κυριακής αποδείχτηκε βατερλώ για το ΠαΣοΚ, το οποίο δεν εκλέγει βουλευτή σε 19 από τις συνολικά 56 περιφέρειες της χώρας. Χωρίς εκπροσώπηση μένει το ΠαΣοΚ στις 8 μονοεδρικές περιφέρειες.

Πρωτοκλασάτα στελέχη και μέλη της κυβέρνησης έμειναν εκτός Βουλής: Αννα ΔιαμαντοπούλουΧρ. ΠαπουτσήςΠ. Ευθυμίου, Ι. ΡαγκούσηςΠ. Γερουλάνος, Γ. ΠαπακωνσταντίνουΧρ. Πρωτόπαπας, Γ. ΚουτρουμάνηςΔ. ΡέππαςΜαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Μιλένα ΑποστολάκηΚ. Καρτάλης, Ι, Μαγκριώτης,Φ. ΠετσάλνικοςΤ. Χυτήρης κ.α. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μισά μέλη της μικρής εκλογικής επιτροπής δεν είναι πλέον βουλευτές.

www.Newsit.gr

This entry was posted on Δευτέρα, 7 Μαΐου, 2012 at 20:44 and is filed under Χωρίς κατηγορία. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply