Με “λίστα” οι επόμενες εκλογές…

Αγωνία για τις κρίσιμες μονοεδρικές και τετραεδρικές περιφέρειες παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στο ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τις περιφέρειες εκείνες που θα καθορίσουν την ανθρωπογεωγραφία της κοινοβουλευτικής ομάδας μετά τις αυριανές εκλογές. Ο πρόεδρος του κόμματος κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κάλεσε εχθές σύσκεψη με αντικείμενο αυτές τις δύο κατηγορίες περιφερειών. Η ανησυχία βασίζεται κυρίως στην εντύπωση που επικρατεί πως το ΠΑΣΟΚ θα έρθει δεύτερο στις αυριανές εκλογές, αλλά και στο γεγονός ότι οι τοπικές οργανώσεις σε αυτές τις περιφέρειες δεν πρόλαβαν να ανασυσταθούν.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο οι μονοεδρικές δεν επηρεάζονται από το σύνολο που θα φέρει το ΠΑΣΟΚ στην Επικράτεια και γι’ αυτό το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι «καθαρό». Οι μονοεδρικές είναι οι εξής: Γρεβενά, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Θεσπρωτία, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Σάμος και Φωκίδα.

Στις τετραεδρικές περιφέρειες για να πάρει έδρα το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται από 25% και πάνω. Ο εκλογικός νόμος βάση του οποίου γίνονται αυτές οι εκλογές «αδικεί» το δεύτερο κόμμα, το οποίο στην τελική κατανομή πλήγεται στις τετραεδρικές περιφέρειες κυρίως. Οι έδρες που χάνει ο δεύτερος πάνε στον «πριμ» των πενήντα εδρών που παίρνει ο πρώτος. Δεν είναι απίθανο δηλαδή από τρεις τετραεδρικές περιφέρειες ο δεύτερος να βγάλει μόνο έναν υποψήφιο. Οι περιφέρειες αυτές είναι: Έβρος, Ημαθία, Καβάλα, Καρδίτσα, Κορινθία, Πέλλα, Πιερία και Χανιά.

Μεγάλη μάχη όμως δίνεται και στην Β’ Αθηνών. Εκεί κονταροχτυπιούνται πολλά από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος. Αν οι προβλέψεις που θέλουν να προκηρύσσονται σύντομα (εντός δεκαοχτάμηνου) ξανά εκλογές, τότε αυτές θα γίνουν με λίστα σε όλη την Ελλάδα, στην οποία θα προηγούνται οι ήδη εκλεγμένοι βουλευτές. Προτεραιότητα όμως θα έχουν και όσοι δεν εκλεγούν, αλλά βρέθηκαν ψηλά στον κατάλογο των επιλαχόντων ανά περιφέρεια.

Ανδρέας Μπελεγρής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.