Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

“Bασιλιάς” των Offshore το Κρανίδι

24 Απριλίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Η περίπτωση του Κρανιδίου με τις Offshore και τι προκύπτει από τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών…

Υπερτετραπλασιασμός του αριθμού των Offshore εταιρειών μέσα σε διάστημα οκτώ ετών και συγκεκριμένα έως το 2009.

Η ανοδική πορεία τους σε σύγκριση με τα έσοδα του ελληνικού Δημοσίου θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως ποσά αντιστρόφως ανάλογα, καθώς τα έσοδα από την είσπραξη φόρων μειώνονταν.

Το Κρανίδι, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, ανεδείχθη πρωτεύουσα των Offshore, καθώς εκεί έβριθαν εταιρείες ακινήτων με έδρα στο εξωτερικό.

Με 5.000 κατοίκους και 187 υπεράκτιες εταιρείες, μέχρι να επιβληθεί φόρος 3%, και 104 από τότε, ο τίτλος της πρωτεύουσας των Offshore ανήκει δικαιωματικά στη μικρή πόλη της Ερμιονίδας.

Την ίδια ώρα, άτομα τα οποία εμφάνιζαν εισοδήματα έως 15.000 ευρώ, διαχειρίζονταν εταιρείες αξίας πολλών εκατομμυρίων.

Πρόκειται για εταιρείες ακινήτων , οι οποίες έχουν την έδρα τους σε χώρες που άλλες έχουν καθεστώς διοικητικής συνδρομής με την Ελλάδα και άλλες όχι, ενώ στην πλειονότητά τους ανήκουν σε ναυτιλιακούς και κατασκευαστικούς ομίλους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις έδρα τους ήταν η Κυπριακή Δημοκρατία. Η Κύπρος διατηρούσε αυτό το φορολογικό καθεστώς ως το 2004.

“Σε πολλές περιπτώσεις, οι πραγματικοί τελικοί δικαιούχοι των εταιρειών ενοικίαζαν τα ακίνητα στον εαυτό τους”, σημειώνει αξιωματούχος του ΣΔΟΕ.

Με την επιβολή του φόρου 3%, για όσους είχαν υπεράκτιες εταιρείες το 2003, άρχισε μία αλυσίδα μεταβιβάσεων, ενώ αρκετές εταιρείες έγιναν ανενεργές.

“Προφανώς πουλήσανε τότε στον εαυτό τους”, αναφέρει η ίδια πηγή, ενώ δύο ανώτερα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισήμαναν πως στη μεγάλη πλειονότητα των περιπτώσεων αυτός ο φόρος του 3% ουδέποτε καταβλήθηκε.

Σε πολλές περιπτώσεις στο Κρανίδι, φορολογούμενοι με εισόδημα της τάξεως των 10.000 και 15.000 ευρώ, εμφανίζονται διαχειριστές 10 – 12 υπεράκτιων εταιρειών ακινήτων αξίας πολλών εκατομμυρίων.

Η επιβολή του φόρου 3% είχε αποτέλεσμα να μείνει ανενεργό το 40% των εταιρειών, στο σύνολο περίπου 83 εταιρείες.

This entry was posted on Τρίτη, 24 Απριλίου, 2012 at 19:47 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply