Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Στην πρέσα συντάξεις, επιδόματα

24 Απριλίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Από τις συντάξεις του δημοσίου και του ΝΑΤ άρχισε πριν δυο μέρες το ψαλίδι στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις. Πρόκειται για την τέταρτη στη σειρά μείωση από την αρχή του μνημονίου ενώ για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων, η περικοπή αναβλήθηκε για ένα μήνα λόγω μηχανογραφικού προβλήματος.

Η παρακράτηση ήδη εφαρμόστηκε σε συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.300 ευρώ και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από την αρχή του τρέχοντος έτους.

Τα αναδρομικα ποσά θα παρακρατηθούν σε 8 ισόποσες δόσεις. Στην επικουρική ασφάλιση οι περικοπές είναι τριών “ταχυτήτων” και αφορούν ποσά συντάξεων άνω των 200 ευρώ. Το ποσοστό της μείωσης κυμαίνεται από 10% έως 20%, ανάλογα με το ύψος της καταβαλλόμενης σύνταξης.

Από τη “μαύρη τρύπα” των ταμείων που σύμφωνα με εκτιμήσεις θα διογκωθεί στα 9 δισ. ευρώ φέτος λόγω της ανεργίας, της μείωσης μισθών και της ύφεσης θα εξαρτηθεί η αντοχή του ασφαλιστικού το επόμενο κρίσιμο διάστημα.

Τα ταμεία ήδη πήραν έξτρα επιχορήγηση 2,3 δις για να αντιμετωπίσουν την έλλειψη ρευστότητας, όμως και πάλι σύμφωνα με τα στοιχεία της εκτέλεσης του προυπολογισμού το πρώτο τρίμηνο τα ταμεία έχουν προλάβει να απορροφήσουν 37,5% της ετήσιας επιχορήγησης. Ειδικότερα το ΙΚΑ απορρόφησε το 43,7% , ο ΟΑΕΕ το 43,2 και το ΕΟΠΠΥ το 41,6%.

Στο στόχαστρο αναμένεται να μπούν επίσης δεκάδες κοινωνικά επιδόματα που καταβάλλονται σήμερα σε 240.000 δικαιούχους καθώς αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας αλλά και η εξοικονόμηση δαπανών της τάξης των 3,5 δις από τα επιδόματα ως το 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, θα περιοριστούν περαιτέρω τα πολυτεκνικά επιδόματα ενώ θα καταργηθούν ή θα μειωθούν με βάση οικονομικά κριτήρια τα τα επιδόματα αναπηρίας, ΕΚΑΣ, τοκετού, ασθενείας κα.

This entry was posted on Τρίτη, 24 Απριλίου, 2012 at 21:04 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply