Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας της RASS που δημοσιεύει σήμερα, τελευταία ημέρα των δημοσκοπήσεων, ο Ελεύθερος Τύπος, στην εκτίμηση ψήφου η Ν.Δ. προηγείται με 24,1 και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 17,1%.

Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 8,7%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 3,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 10,3%, οι Οικολόγοι Πράσινοι 3,8%, η Δημοκρατική Αριστερά 8,4%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες 9,4%, η Χρυσή Αυγή 4,3% και η Δημοκρατική Συμμαχία 3,2%. Η Δράση εμφανίζεται με 2,2%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 1,3% ενώ το ποσοστό του συνόλου των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής αθροίζεται σε 7,3%.

Ωστόσο στην παράσταση νίκης ένα συντριπτικό 81,8% «βλέπει» τη Ν.Δ. ως πρώτο κόμμα και μόλις το 7,8% το ΠΑΣΟΚ.

Αξιοσημείωτη είναι επίσης η πρωτιά του Αντώνη Σαμαρά έναντι του Ευάγγελου Βενιζέλου στο δείκτη της πρωθυπουργικής καταλληλότητας καθώς το ερώτημα τίθεται ανεξάρτητα από τις κομματικές προτιμήσεις των ερωτηθέντων. Η έρευνα της Rass δείχνει ότι καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο πρόεδρος της Ν.Δ. που συγκεντρώνει 29,2% ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 28,6%.

Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 17 και 19 Απριλίου δηλαδή ενώ είχαν δοθεί στη δημοσιότητα τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας

Σημαντικά στοιχεία της έρευνας

Η αδιευκρίνιστη ψήφος αγγίζει το 19% από το οποίο ένα ισχυρό ποσοστό της τάξης του 12,4% απαντά ότι δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα ψηφίσει.

To 54,5% θα ψηφίσει για να κυβερνηθεί ο τόπος

Το 59,8% απαντά αρνητικά στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ.

Ανεξάρτητα από τις κομματικές προτιμήσεις των ερωτηθέντων, το 30,7% θέλει να είναι πρώτο κόμμα η Ν.Δ. και το 17,6% το ΠΑΣΟΚ (49,8% απαντά «κανένα») ενώ στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ μόλις το 38,9% επιθυμεί να δει το κόμμα του να έχει την πρωτιά ενώ υπάρχει και ένα 11% που θέλει να έρθει πρώτη η Ν.Δ.!

Ράπισμα για Ανεξάρτητους – Αριστερά

Πραγματικό ράπισμα είναι όμως για πέντε κόμματα -Δημοκρατική Αριστερά, Ανεξάρτητοι Έλληνες, Κοινωνική Συμμαχία, Χρυσή Αυγή, ΑΝΤΑΡΣΥΑ- η απάντηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ερωτηθέντων για το ρόλο τους στην πολιτική σκηνή: Το 70,2% πιστεύει ότι οι συγκεκριμένοι νέοι κομματικοί σχηματισμοί εκμεταλλεύονται συγκυριακά την άρνηση για το Μνημόνιο ενώ μόλις το 22,9% υποστηρίζει ότι «έχουν πειστικές λύσεις για τη διακυβέρνηση της χώρας».

Κερδίζει η κυβερνητική σταθερότητα

Τα ποιοτικά στοιχεία της έρευνας οδηγούν με ασφάλεια σε ένα σημαντικό συμπέρασμα, που μπορεί να αποδειχθεί το «κλειδί» για την έκβαση της εκλογικής μάχης. Ότι, δηλαδή, όσο πλησιάζουμε περισσότερο προς την κάλπη γίνεται φανερή η διάθεση των πολιτών να ψηφίσουν με κριτήριο την ανάγκη να κυβερνηθεί ο τόπος. Με άλλα λόγια, να επιλέξουν τα ψηφοδέλτια του κόμματος που είναι σε θέση να τους προσφέρει κυβερνητική σταθερότητα.

Η αγωνία των ψηφοφόρων για την επόμενη ημέρα των εκλογών είναι δεδομένη, από τη στιγμή που έξι στους δέκα εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο δυσκολίας σχηματισμού κυβέρνησης. Και είναι αποκαλυπτικό των προθέσεων των πολιτών το γεγονός ότι επτά στους δέκα θεωρούν πως οι νέοι σχηματισμοί εκμεταλλεύονται συγκυριακά την άρνηση για το Μνημόνιο χωρίς να έχουν πειστικές απαντήσεις για τη διακυβέρνηση της χώρας και την έξοδο από την κρίση.

Είναι προφανές ότι με σωστές κινήσεις τις επόμενες 15 ημέρες που απομένουν μέχρι την εκλογική αναμέτρηση, υπάρχουν τα περιθώρια για τη Ν.Δ. να ενισχύσει σημαντικά τη θέση της, επιτυγχάνοντας τους εκλογικούς της στόχους. Αρκεί να μπορέσει να πείσει το εκλογικό σώμα ότι η οικονομική της πρόταση είναι ρεαλιστική και εφαρμόσιμη. Οι πολίτες δείχνουν το δρόμο.

Διαβάστε πίνακες και περισσότερα στον σημερινό “Ελεύθερο Τύπο”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.