Αυτή τη φορά θα δημοσιοποιήσουμε φωτογραφίες που αναφέρονται στις παρελάσεις. Οι παρελάσεις πραγματοποιούνταν στις εθνικές εορτές 28 Οκτωβρίου, 25 Μαρτίου και στην απελευθέρωση της πόλης στις 13 Οκτωβρίου.

Από τη μελέτη των φωτογραφιών που ακολουθούν, διαπιστώνουμε ότι το 2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών συμμετείχε σ’ αυτές τις παρελάσεις. Τα πρώτα χρόνια οι παρελάσεις  γίνονταν στον αυτοκινητόδρομο που υπήρχε πάνω από την πλατεία Αιμιλιανού (σήμερα είναι πεζόδρομος). Μεγάλη εντύπωση προκάλεσε στους μαθητές το γεγονός ότι οι ίδιοι οι μαθητές αποτελούσαν την μπάντα που έδινε το ρυθμό στο βήμα παίζοντας τύμπανα και τρομπέτες.

Επίσης εντύπωση προκάλεσε και η άψογη εμφάνιση και ο τέλειος συγχρονισμός των μαθητών και μαθητριών, καθώς και η εικόνα της πλατείας, χωρίς τις πολυκατοικίες που υπάρχουν σήμερα, και των γύρω απ’ αυτήν καταστημάτων. Ακόμη παρατηρήσαμε ότι το «μακεδονικό» μας απασχολούσε από παλαιότερα (επιγραφή σε φωτογραφία «ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ), ότι η φορά της παρέλασης άλλαζε και γινόταν άλλοτε προς την ανατολή και άλλοτε προς τη δύση.

Να θυμήσουμε ότι το πρώτο τμήμα της Τετάρτης τάξης (Δ1΄) του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων πραγματοποιεί το Σχολικό Έτος 2011-2012 δραστηριότητα με τίτλο «η ιστορία του Σχολείου μου». Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας, μεταξύ των άλλων, βρήκαμε στο αρχείο του Σχολείου μας πάρα πολλές παλιές φωτογραφίες που χρονολογούνται από το 1952 μέχρι σήμερα. Αυτές τις φωτογραφίες τις σαρώσαμε, δηλαδή τις δώσαμε ψηφιακή μορφή και σταδιακά θα τις δημοσιοποιήσουμε, με σκοπό πρώτα απ’ όλα να γνωρίσει και η  τοπική κοινωνία πλευρές αυτής της ιστορίας, αλλά πολύ περισσότερο γιατί θέλουμε να παρακαλέσουμε όσους γνωρίζουν πρόσωπα, καταστάσεις ή άλλες πληροφορίες να μας τις γνωστοποιήσουν στο τηλέφωνο2462022511 ή στα e-mail mail@2dim-greven.gre.sch.gr και karaliolio@sch.gr.

Θα χαρούμε πολύ να φιλοξενήσουμε κάποιον από τους πρωταγωνιστές των φωτογραφιών αυτών στην τάξη μας και να συζητήσουμε μαζί του. (Ειδικά το σημαιοφόρο και τους παραστάτες του 1958.)

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Σχολείου http://2dim-greven.gre.sch.gr/

Ο δάσκαλος της τάξης

 

Αργύριος Καραλιόλιος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.