Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Έγινε ζάπλουτος από τις μετοχές του Facebook

6 Φεβρουαρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Ούτε που το φανταζόταν όταν ζωγράφιζε τους τοίχους των κεντρικών γραφείων του facebook, στην Καλιφόρνια, ότι αυτή η δουλειά θα ήταν το εισιτήριό του για μια θέση ανάμεσα στους εκατομμυριούχους του κόσμου.

Οκτώ χρόνια μετά, η πιο πετυχημένη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης μπαίνει στο χρηματιστήριο, κάνοντας τους πρώτους μετόχους ζάπλουτους.

Όταν το facebook έγινε ενός έτους, οι υπεύθυνοι της εταιρείας ζήτησαν από τον Ντέιβιντ Τσου, καλλιτέχνη γκραφίτι, να φιλοτεχνήσει το κτίριο.

Για την πληρωμή του είχε να επιλέξει ανάμεσα σε μερικές χιλιάδες μετρητά ή μετοχές ίσης αξίας. Μολονότι, όπως παραδέχεται, η ιδέα και μόνο του facebook του φαινόταν τότε γελοία και δίχως ουσία, ο Τσου προτίμησε τις μετοχές χωρίς να το σκεφτεί πολύ.

Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών ότι με το ντεμπούτο της στις αγορές η αξία της εταιρείας θα ανέλθει στα 100 δισ. δολάρια, η περιουσία του Τσου αγγίζει τα 200 εκατ. δολάρια.

Ο 36χρονος Τσου είναι ένας από τους 1.000 ανθρώπους που έχουν εργαστεί όλο αυτό το διάστημα για το facebook και πληρώθηκαν παίρνοντας από 0,1% έως 0,25% της εταιρείας∙ ποσοστό που σήμερα μεταφράζεται σε δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατ. δολάρια. Ο καλλιτέχνης ωστόσο, σε μια προσπάθεια να προστατεύσει την ιδιωτικότητά του, αρνείται να απαντήσει στο ερώτημα αν εξακολουθεί να είναι μέτοχος ή αν έχει εξαργυρώσει το μερίδιό του.

Γεννημένος στην Καλιφόρνια από κορεάτες γονείς, ο Τσου έπιασε σπρέι στα χέρια του και άρχισε να ασχολείται με την τέχνη του δρόμου, όπως αλλιώς λέγεται το γκραφίτι, στην εφηβεία. Ξεχωρίζει για το «βρώμικο στυλ» του, το οποίο όπως έχει εξηγήσει σε παλαιότερη συνέντευξή του στο περιοδικό «Ion» πηγάζει από το γεγονός ότι είναι αριστερόχειρας. Εχει παραδεχτεί επίσης ότι κάποιες φορές χρησιμοποιεί στις δημιουργίες του ακόμη και το ίδιο του τι αίμα. Στον χώρο καταξιώθηκε σταδιακά, κυρίως χάρη στη συμμετοχή του σε πολλά ποπ μουσικά δρώμενα.

Το 2008 ζωγράφισε και το πορτρέτο του Μπαράκ Ομπάμα, το οποίο κρέμεται σε κάποιον τοίχο του Λευκού Οίκου.

Βασικός μέτοχος του facebook παραμένει πάντα ο ιδρυτής του. Με ποσοστό 28%, δηλαδή τουλάχιστον 28 δισ. δολάρια, ο 27χρονος Μαρκ Ζάκερμπεργκ θα γίνει ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.

 

ΔΟΛ

This entry was posted on Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, 2012 at 17:11 and is filed under HOT-LIFESTYLE, ΚΟΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply