Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Οι αρχαίοι Έλληνες κατακτούν τις ΗΠΑ

2 Φεβρουαρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Δύο σημαντικές εκθέσεις με θέμα τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό

Οι αρχαίοι Έλληνες κατακτούν τις ΗΠΑΑπό τον Αγαμέμνονα μέχρι τον μέγα Αλέξανδρο όλοι οι «Έλληνες» ως μορφές, από τον ανώνυμο επιφανή νεκρό, τον μυθολογικό Αγαμέμνονα και τον επώνυμο αριστοκράτη, μέχρι τους «επιφανείς άνδρες» του πνεύματος, Πλάτωνα και Αριστοτέλη και του ιστορικού γίγνεσθαι, Φίλιππο και Αλέξανδρο θα «παρελάσουν» σε δύο σημαντικές εκθέσεις στις ΗΠΑ. 

Οι εκθέσεις θα παρουσιαστούν το διάστημα 2013- 2014 στις ΗΠΑ, καθώς μαζί με τα περίπου 300 βυζαντινά αριστουργήματα από ελληνικές συλλογές, θα συνταξιδέψουν και 564 αντικείμενα του αρχαιοελληνικού κόσμου.

Μετά τη χτεσινή θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ), η έκθεση «Οι Έλληνες από τον Αγαμέμνονα στον Μέγα Αλέξανδρο» («The Greeks. From Agamemnon to Alexander the Great») θα δώσει το «παρών» στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης, στο Μουσείο της National Geographic Society στην Ουάσιγκτον και σε δύο ακόμη αμερικανικά μουσεία.

Η έκθεση, που ετοιμάζει η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟΤ σε συνεργασία με τη National Geographic Society θα διαρκέσει από τις αρχές Απριλίου 2013 έως τον Οκτώβριο 2014.

Η έκθεση θα διαρθρώνεται σε εννέα ενότητες και χρονικά θα καλύπτει εποχές και περιόδους από την Εποχή του Λίθου (6000 π. Χ.) έως την Ελληνιστική Περίοδο (2ος αιώνας π.Χ.).

Η «γνωριμία» των Αμερικανών με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό θα γίνει μέσα από έργα που απεικονίζουν ανθρώπους, καθώς και από εκθέματα ταφικών συνόλων. Τα αντικείμενα θα προέρχονται από αρχαιολογικά μουσεία της χώρας, αλλά και από πρόσφατες ανασκαφές των Εφορειών Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

 

 

www.newsbeast.gr

This entry was posted on Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου, 2012 at 12:24 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply