Ώρα για μερικές συμβουλές που θα επαναφέρουν το PC σας στην αρχική του δόξα

Ένα από τα πιο εξοργιστικά πράγματα στη ζωή είναι το αργό computer. Κάθε λίγα χρόνια αγοράζουμε έναν ακριβό νέο υπολογιστή και χαιρόμαστε με το πόσο γρήγορα ξεκινά, εκτελεί προγράμματα και φορτώνει ιστοσελίδες. Αναπόφευκτα όμως, με την πάροδο του χρόνου αρχίζει να επιβραδύνεται μέχρι που τελικά τραβάμε τα μαλλιά μας γιατί έχει φτάσει σε σημείο να καθυστερεί αφάνταστα μόνο και μόνο για να εκτελέσει εργασίες ρουτίνας.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Η απάντηση είναι πολύ απλή και δε χρειάζεται να γνωρίζει κανείς τεχνικά θέματα για να κατανοήσει τις αιτίες και λύσεις.

Τα καλά νέα είναι ότι δεν ευθύνεται το υλικό του υπολογιστή για το πρόβλημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το υλικό που έχετε είναι απολύτως ικανό να αποκατασταθεί στην αρχική του δόξα και να διατηρείται στην βέλτιση κατάσταση με ελάχιστη προσπάθεια. Το πρόβλημα έγκειται στις αλλαγές που συμβαίνουν στο λογισμικό του υπολογιστή. Οι πιο κοινές αιτίες της επιβράδυνσης (μαζί με εύκολες λύσεις) είναι οι εξής:

1. Τα λάθη στη registry

Η registry είναι μία βάση δεδομένων των Windows που περιέχει ρυθμίσεις του συστήματος, δομημένες με τη σωστή ιεραρχία για την απρόσκοπτη λειτουργία του υπολογιστή. Κάθε φορά που φορτώνουμε ένα πρόγραμμα, παιχνίδι ή αρχείο, η registry του λειτουργικού συστήματος ενημερώνεται με νέες οδηγίες που αφορούν τη χρήση αυτού του στοιχείου. Ωστόσο, όταν το στοιχείο στο μέλλον αφαιρεθεί, οι οδηγίες αυτές συνήθως παραμένουν αποθηκευμένες εκεί που ήταν. Κάθε φορά που ο υπολογιστής λοιπόν προσπαθεί να εκτελέσει αυτές τις οδηγίες, το σχετικό πρόγραμμα δεν μπορεί να βρεθεί, οπότε προκαλείται ένα σφάλμα μητρώου. Έτσι, ο υπολογιστής κάνει πολύ περισσότερη δουλειά από ότι θα έπρεπε και το αποτέλεσμα είναι ένας σημαντικά πιο αργός υπολογιστής.

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διαχειριστεί κανείς αυτό το περιστατικό είναι να κατεβάσει κάποιο από τα αμέτρητα (και πολλές φορές δωρεάν) εργαλεία που κυκλοφορούν στο internet και αφορούν τον καθαρισμό της registry. Μία απλή αναζήτηση στο Google αρκεί για να ανακαλύψουμε πληθώρα επιλογών. Αυτά τα προγράμματα σαρώνουν, εντοπίζουν και διορθώνουν τα λάθη στο μητρώο, κάνοντας τον υπολογιστή μας να πλησιάζει σε επιδόσεις πολύ περισσότερο τον υπολογιστή που είχαμε αγοράσει κάποτε.

2. Spyware και ιοί

Τα spyware και οι ιοί είναι προγράμματα λογισμικού που έχουν φορτωθεί στον υπολογιστή σας χωρίς τη γνώση ή την άδειά σας. Έχουν διάφορους σκοπούς, μεταξύ των οποίων:

– Αλλαγή της προεπιλεγμένης μηχανής αναζήτησης στον browser σας.

– Παρακολούθηση των συνηθειών σας στο internet προκειμένου να σας προβάλλουν στοχευμένες διαφήμισεις.

– Χρήση του προγράμματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας για να στείλουν spam σε άλλες διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

– Κλοπή των προσωπικών σας στοιχείων και δεδομένων.

Τα περισσότερα κακόβουλα προγράμματα εισχωρούν στους υπολογιστές μας μέσα από αρχεία που κατεβάζουμε από το internet ή ως συνημμένα σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Έχουν την τάση να απορροφούν πολλή υπολογιστική δύναμη και, ως εκ τούτου, να επιβραδύνουν σημαντικά το σύστημα.

Ο απλός κανόνας που πρέπει να ακολουθήσετε σε αυτό το σημείο είναι να μην κατεβάζετε ποτέ οποιοδήποτε πρόγραμμα ή αρχείο από πηγές που δεν γνωρίζετε και εμπιστεύεστε. Πολλές φορές μάλιστα, οι εφαρμογές αυτές ισχυρίζονται ότι είναι screensavers, emoticons, ακόμα και antivirus. Επιπλέον, δεν πρέπει ποτέ να ανοίγετε κανένα συνημμένο σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αν δεν είναι 100% σίγουρο ότι ξέρετε τον αποστολέα. Επιπλέον, σιγουρευτείτε ότι έχετε ένα καλό λογισμικό anti-virus / spyware που λειτουργεί μονίμως και παρακολουθεί οποιαδήποτε κίνηση του PC.

3. Προγράμματα που τρέχουν κατά την εκκίνηση του υπολογιστή

Δεν είναι λίγες οι φορές που μερικά προγράμματα κατά την εγκατάσταση φορτώνουν άχρηστες –συνήθως- διεργασίες που εκκινούν παράλληλα με το ξεκίνημα του λειτουργικού συστήματος. Κάποια από αυτά προβαίνουν σε αυτή την ενέργεια χωρίς να το γνωρίζουμε. Κάποια άλλα πάλι εγκαθιστούν προαιρετικά utilities ή toolbars για τα οποία ερωτούμαστε, αλλά τις περισσότερες φορές δε προσέχουμε γιατί πατάμε μανιωδώς “next” σε κάθε παραπομπή του προγράμματος εγκατάστασης, χωρίς να διαβάζουμε καν τι γράφει. Το αποτέλεσμα είναι να μαζεύονται ένα σωρό ανούσιες διεργασίες που τραβούν πόρους από το σύστημα, όπως επεξεργαστή και μνήμη RAM. Η λύση είναι επίσης πολύ απλή. Εκεί έξω πάρχουν πάρα πολλά δωρεάν εργαλεία παρακολούθησης των startup procedures, τα λεγόμενα startup managers. Χρησιμοποιώντας ένα τέτοιο ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ, μπορούμε να απενεργοποιήσουμε οτιδήποτε είναι περιττό και καθυστερεί τις επιδόσεις. Εάν δε γνωρίζουμε ακριβώς τι κάνουμε στο συγκεκριμένο θέμα, καλό είναι να ρωτήσουμε πρώτα κάποιον που ξέρει, καθώς υπάρχει κίνδυνος να σταματήσουμε διεργασίες απαραίτητες για την ομαλή λειτουργία του υπολογιστή.

Αν ακολουθήστε τις παραπάνω συμβουλές, είναι σίγουρο ότι το PC σας θα παραμείνει σε άψογη λειτουργική κατάσταση. Έτσι, θα χαίρεστε για πολύ καιρό ένα γρήγορο και ασφαλή υπολογιστή.

mixed.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.