Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Πρωτοφανές εκλογικό «πανηγύρι» στην Αίγυπτο

19 Νοεμβρίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Περισσότεροι από 6.000 υποψήφιοι κονταροχτυπιούνται για μια θέση στο κοινοβούλιο

Πρωτοφανές εκλογικό «πανηγύρι» στην ΑίγυπτοMόλις 10 ημέρες απομένουν πριν από τις πρώτες ελεύθερες εκλογές που έχει δει η Αίγυπτος εδώ και δεκαετίες και οι πολίτες βομβαρδίζονται με μυριάδες αφίσες, υποψηφίων όλων των κομμάτων, αλλά και πολλών ανεξάρτητων, τηλεοπτικά σποτ,προεκλογικές εκστρατείες κάθε λογής και υποψήφιοι που κατεβαίνουν στους δρόμους για να μιλήσουν με τους πολίτες και να τους πείσουν για την καταλληλότητά τους, συνθέτοντας ένα πολυσυλλεκτικό και γεμάτο ζωή προεκλογικό σκηνικό που απέχει πολύ από εκείνο που προηγούνταν των εκλογών επί εποχής του πρώην προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.

Μετά από 30 χρόνια συστηματικών εκφοβισμών και νοθείας, που εξασφάλιζαν στον Μουμπάρακ αστρονομικά ποσοστά της τάξης του 92%, οι Αιγύπτιοι καλούνται να συμμετάσχουν σε μια εκλογική διαδικασία, όπου πραγματικά κάθε ψήφος θα μετρήσει. Περισσότεροι από 6.000 υποψήφιοι θα κονταροχτυπηθούν για μια θέση στο κοινοβούλιο. Μεταξύ αυτών ανεξάρτητοι υποψήφιοι που δεν είχαν στο παρελθόν καμία σχέση με την πολιτική, αλλά και «εφτάψυχοι» εκπρόσωποι του καθεστώτος Μουμπάρακ που προσπαθούν να συνεχίσουν την πολιτική τους σταδιοδρομία μέσω άλλων κομμάτων.

Τα κόμματα με την καλύτερη χρηματοδότηση, φιγουράρουν στους δρόμους του Καΐρου, γιγαντιαία πορτρέτα των κυριότερων υποψηφίων τους, συχνά συνοδευμένα από απλοϊκά σλόγκαν. «Η ζωή σου είναι καλύτερη με το κόμμα της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης», λέει για παράδειγμα το ισλαμιστικό κόμμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Αντιθέτως, τα φιλελεύθερα κόμματα χρησιμοποιούν πολύ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκειμένου, όπως ισχυρίζονται, να ξεσκεπάσουν τον φανατισμό που κρύβεται πίσω από τις δήθεν προοδευτικές θέσεις του κόμματος της Αδελφότητας.

Αν και κανείς δεν περιμένει να επαναληφθούν οι αδιαφανείς διαδικασίες των περασμένων ετών, δεν είναι λίγοι οι υποψήφιοι που καταφεύγουν σε «βρώμικες» πρακτικές.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μέλη κομμάτων σκίζουν αφίσες αντιπάλων τους, διακόπτουν τις συγκεντρώσεις τους με λεκτικές επιθέσεις και μοιράζουν φυλλάδια που τους γελοιοποιούν. Παράλληλα, τα φιλελεύθερα κόμματα κατηγορούν το κόμμα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, το οποίο διαθέτει πολύ καλή χρηματοδότηση ότι έχει ξεπεράσει τον ήδη «γενναιόδωρο» εαυτό του προκειμένου να κερδίσει ψήφους. Είναι πολλοί εκείνοι που περιμένουν ότι θα σχηματίσει ένα από τα μεγαλύτερα μπλοκ στο κοινοβούλιο, αν και παραμένει αμφίβολο το κατά πόσον θα καταφέρει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, γνωστή για το φιλανθρωπικό της έργο, μοιράζει κρέας σε δυνητικούς ψηφοφόρους της, ενώ σε ένα χωριό το κόμμα της Ελευθερίας και Δικαιοσύνης της Αδελφότητας προσφέρει φάρμακα σε μισή τιμή και χρηματοδότησε και τη διεξαγωγή ενός αγώνα ποδοσφαίρου. Παρόλα αυτά, συγκαλυμμένες πρακτικές εξαγοράς ψηφοφόρων χρησιμοποιούν και φιλελεύθερα κόμματα.

 

ΤΟ ΒΗΜΑ

This entry was posted on Σάββατο, 19 Νοεμβρίου, 2011 at 21:20 and is filed under ΕΚΛΟΓΕΣ, ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply