Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ολοταχώς για απελευθέρωση επαγγελμάτων δικηγόρων, συμβολαιογράφων, δικαστικών επιμελητών

2 Οκτωβρίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Συνάντηση των υπουργών Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλου και Δικαιοσύνης κ. Μ. Παπαϊωάννου με την Τρόικα

Ολοταχώς για απελευθέρωση επαγγελμάτων δικηγόρων, συμβολαιογράφων, δικαστικών επιμελητώνΣκληρές πιέσεις από τους εκπροσώπους της Τρόικας ασκήθηκαν στον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλο, και στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μ. Παπαϊωάννου για απελευθέρωση των επαγγελμάτων των δικηγόρων,  συμβολαιογράφων και  δικαστικών επιμελητών. Συμφωνήθηκε επίσης ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα συντάσσονται εκθέσεις αξιολόγησης της εφαρμογής των νομοθετημάτων. Από πλευράς Τρόικας έγινε πάντως αντιληπτό ότι πρέπει να δοθεί ένας εύλογος χρόνος της αποκαλούμενης e-justice, σύμφωνα και με τα «ευρήματα» από την χθεσινή επίσκεψη της Τρόικας στο Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια πολύωρης συνάντησης στο υπουργείο Οικονομικών , τα μέλη της Τρόικας ζήτησαν λεπτομερή στοιχεία για τα θέματα που αφορούν τη λειτουργία  της δικαιοσύνης. Συζητήθηκαν ακόμα και οι αμοιβές των Ελλήνων δικηγόρων σε σχέση με τους ευρωπαίους συναδέλφους τους. Από τα στοιχεία , πάντως, που παρουσίασε ο κ. Παπαϊωάννου,  με τη θερμή συμπαράσταση από πλευράς επιχειρημάτων και του κ. Βενιζέλου, αποδείχθηκε ότι οι δικηγορικές αμοιβές στη χώρα μας είναι πολύ κατώτερες σε σχέση με αυτές που δίνονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και ιδιαίτερα στη Γερμανία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μετά το τέλος της τρίωρης συνάντησης (από τις 11- 2 το μεσημέρι ) δήλωσε ότι οι επαφές με την Τρόικα ήταν σε πολύ καλό κλίμα και ότι η ελληνική πλευρά «ήταν πολύ πιο μπροστά σε σχέση με τις απαιτήσεις της άλλης πλευράς».

Σκληρή διαπραγμάτευση έγινε μεταξύ της Τρόικας και των Ελλήνων υπουργών για το θέμα της εφαρμογής του μέτρου κατάθεσης ηλεκτρονικού δικόγραφου  στα ελληνικά δικαστήρια. Συμφωνήθηκε ότι δεν μπορούν ακόμα να μπουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα , αφού το ψηφιακό σύστημα στα δικαστήρια δεν είναι έτοιμο, αλλά όλοι έκριναν  ότι είναι ένα μέτρο που θα επιταχύνει τους ρυθμούς της απονομής της Δικαιοσύνης και πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί.

Γιάννα Παπαδάκου

This entry was posted on Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, 2011 at 15:42 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply