Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ξηλώνουν – ράβουν με πράσινη κλωστή για την εφεδρεία

2 Οκτωβρίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

«Πενία τέχνας κατεργάζεται». Αυτή η παροιμιώδη φράση ταιριάζει απόλυτα στην κυβέρνηση, η οποία αναζητεί επειγόντως λύσεις κάτω από την πίεση της τρόικας για την εργασιακή εφεδρεία, που έχει μετατραπεί σε σύγχρονο… γιοφύρι της Άρτας.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η εφημερίδα «δημοκρατία», στις πολύωρες συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί τις τελευταίες ώρες, οι υπουργοί Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών και Εργασίας γράφουν, ξαναγράφουν, σβήνουν και προσπαθούν να βρουν λύσεις, που δεν θα αγγίξουν και τον πυρήνα της «πράσινης» εκλογικής τους πελατείας.

Μπροστά στον κίνδυνο που υπάρχει τα χρήματα που θα απαιτηθούν για τις αποζημιώσεις των δημοσίων υπαλλήλων, που μετά τη 12μηνη εργασιακή εφεδρεία θα οδηγηθούν σε απόλυση, να είναι πολύ περισσότερα από αυτά που θα εξοικονομηθούν (2.000.000 ευρώ κοστολογούνται οι απολύσεις, ενώ το όφελος του Δημοσίου από αυτές υπολογίζονται σε 1.000.000 ευρώ), οι υπουργοί σκέφτηκαν η είσοδος στην εφεδρεία να ισοδυναμεί και με ειδοποίηση απόλυσης, Ετσι, ο εργαζόμενος θα δικαιούται μειωμένη αποζημίωση αν δεν βρει θέση στο Δημόσιο ύστερα από 12 ή 18 μήνες (σ.σ.: έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση για αύξηση του χρόνου που θα παραμένουν στην εφεδρεία κατά 6 μήνες), που θα μείνει «παρκαρισμένος» στο σπίτι του.

Για την ένταξη ενός εργαζομένου στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας, η υπηρεσία θα ζητεί τη συναίνεσή του εγγράφως. Για να μην ξεσηκωθεί σάλος, όμως, η δήλωση θα είναι γενική και δεν θα περιλαμβάνει παραίτηση από νόμιμα δικαιώματα, τα οποία ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ασκήσει, επικαλούμενος ότι υπέγραψε κάτω από ψυχολογική πίεση.

Και αν το συνταγματικό είναι το πιο απλό από τα θεσμικά, η κυβέρνηση ψάχνει και τα κριτήρια για την ένταξη των υπαλλήλων στο νέο καθεστώς. Ηλικία, θέση στην παραγωγή και προσόντα είναι τα τρία επικρατέστερα. Στόχος είναι να οδηγηθούν στην εφεδρεία οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και οι λιγότερο μορφωμένοι. Αλλά, πάλι θα επιβαρυνθεί ο Προϋπολογισμός με τις συντάξεις τους. Οπότε, εδώ καλείται να παίξει ρόλο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, εισάγοντας νέο ασφαλιστικό με προβλέψεις για μειωμένο εφάπαξ, μειωμένες επικουρικές και μικρότερες βασικές συντάξεις!

Την ίδια στιγμή παράνομα χαρακτηρίζονται από τη Ν.Δ. τα κριτήρια της κυβέρνησης για το πλεονάζον προσωπικό σε νομικό κείμενο που έχει αναρτήσει στην επίσημη ιστοσελίδα της το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δίνοντας ουσιαστικά στήριξη στους υπαλλήλους του Δημοσίου. Υπενθυμίζεται ότι η θέση της Ν.Δ. επί του θέματος είναι ότι όσοι θα βρίσκονται τότε σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας θα υπαχθούν στο πλαίσιο που θα συμφωνηθεί και θα εφαρμοστεί.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

This entry was posted on Κυριακή, 2 Οκτωβρίου, 2011 at 19:48 and is filed under ΑΡΘΡΟ, ΕΡΓΑΣΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply