Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Γέλιο: το καλύτερο αναλγητικό

26 Σεπτεμβρίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Το γέλιο δεν είναι μόνο ζωή αλλά και φάρμακο κατά του πόνου

Aυτό συμβαίνει  γιατί όταν γελάμε ο οργανισμός εκκρίνει ενδορφίνες, ορμόνες που λειτουργούν σαν φυσικό αναλγητικό, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Oxford, με επικεφαλής τον καθηγητή Robin Denbar, έναν από τους διασημότερους εξελικτικούς ανθρωπολόγους.
Και, όταν λέμε γέλιο, δεν εννοούμε συγκρατημένο, πνιχτό και μαζεμένο μόνο αλλά για το να ξεκαρδιζόμαστε από τα γέλια.

Οι ερευνητές χώρισαν τους εθελοντές σε δύο ομάδες. Η μία παρακολούθησε αστεία βίντεο και η άλλη πιο αδιάφορα. Όσοι είχαν γελάσει ήταν σε θέση να υποφέρουν 10% μεγαλύτερο πόνο από όσο πριν παρακολουθήσουν τα αστεία βίντεο που τους προκάλεσαν το γέλιο. Όσοι δεν είχαν γελάσει και είχαν υποστεί τα βαρετά βίντεο είχαν μικρότερη αντοχή στον πόνο από ό,τι πριν τη θέαση.

Η ένταση και το είδος του γέλιου δεν ήταν αμέτοχο στα αποτελέσματα, επίσης. Το συγκρατημένο γέλιο δεν είχε επηρεάσει τη φυσιολογία του οργανισμού τόσο, ενώ τα ανεξέλεγκτα γέλια είχαν απελευθερώσει τις οπιοοειδείς ορμόνες ενδορφίνες που προξενούν ήπια ευφορία και καταπολεμούν τον πόνο. Δηλαδή, για να αυξηθεί η αντοχή στον σωματικό πόνο πρέπει να νιώσει κανείς πως τον έχουν πονέσει οι πνεύμονές του και οι κοιλιακοί του από τα γέλια.

Εκτός από την ένταση του γέλιου ρόλο παίζει και το είδος του αστείου που προκάλεσε το γέλιο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα χονδροειδή αστεία και οι φάρσες επιδρούν περισσότερο στην εξάλειψη του πόνου από όσο τα εγκεφαλικά αστεία.

 

queen.gr

This entry was posted on Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου, 2011 at 19:11 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply