Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Τι σημαίνει χρεοκοπία χωρίς να βγούμε από το ευρώ

22 Σεπτεμβρίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Τι θα αλλάξει πρακτικά στη ζωής μας η «έμπνευση» του σχεδίου

Τι σημαίνει χρεοκοπία χωρίς να βγούμε από το ευρώΤο νέο, εφιαλτικό σενάριο, που εκπόνησε για εμάς η Γερμανία και αναπαράγουν οι κερδοσκόποι και οι διεθνείς οίκοι ονομάζεται «χρεοκοπία της Ελλάδας χωρίς έξοδο από το ευρώ». Και το σχέδιο αυτό θα συνοδεύεται από κούρεμα του χρέους και πολύ αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίζουμε να ζούμε με το… αγαπημένο νόμισμα της Ευρώπης αλλά επί της ουσίας η αξία του στην Ελλάδα θα έχει χρεοκοπήσει. Και επειδή θα είμαστε μια ιδιαίτερα φθηνή χώρα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι, λένε, ότι θα φροντίσουν να παρέχουν κάποια ρευστότητα για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών και την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και για την αναχρηματοδότηση των ομολόγων στα ξένα και ελληνικά χαρτοφυλάκια.

Ποια είναι η παγίδα
Η Ελλάδα θα σταματήσεις να παίρνει τα παχυλά δάνεια από την Ευρώπη και θα πρέπει να καλύψει μόνη τα ελλείμματά της και να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευθεί.

Ίσως και με ακόμα πιο σκληρούς όρους για να μην βγει από το ευρώ. Το τυράκι είναι ότι το τραπεζικό σύστημα θα συνεχίζει να στηρίζεται σε κάποιο βαθμό από ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, τουλάχιστον στο σκέλος των εγγυήσεων ώστε να μην μπλοκάρουν οι καταθέσεις και η παροχή ρευστότητας.

Τι θα γίνει με τις τράπεζες
Εάν η λύση αυτή συνδυαστεί με άγριο κούρεμα του χρέους και απαξίωση των ελληνικών ομολόγων τα προβλήματα θα είναι μεγάλα για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Οι τράπεζες ίσως να μην μπορούν να δανειστούν και θα μας δανείζουν ακριβότερα ή καθόλου! Θα υπάρχουν προβλήματα με τις εισαγωγές της Ελλάδας (δεν θα είναι αρκετές ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες για πετρέλαιο, αγαθά κλπ).

Η αγορά θα «στεγνώσει» από κεφάλαια, επιχειρήσεις θα κλείσουν, θέσεις εργασίας θα χαθούν. Και όλοι θα περιμένουν, κατά ένα περίεργο τρόπο, είτε το κράτος να εισπράξει τους φόρους που χάνει ή τους δανειστές μας να βρουν κάποιο νέο σχέδιο να μας σώσουν.

Ποιοι το σχεδιάζουν
Οι πληροφορίες λένε ότι οι εμπνευστές του σχεδίου βρίσκονται στην Γερμανία και λειτουργούν σε στενή συνεργασίας με τους ειδικούς από την τρόικα Παραμένει όμως σε θεωρητική βάση ακόμα καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα εγείρει, ακόμα και ως ιδέα κοινωνικές αντιδράσεις ενώ θα δημιουργήσει και πανικό στην συμπεριφορά των καταθετών δεν είναι καθόλου τυχαίες οι εκτιμήσεις συμβούλων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα γενναιόδωρο «κούρεμα» του χρέους της, σε ποσοστό 50%-70%, προκειμένου να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για να επιστρέψει η ελληνική οικονομία σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, με χρονικό ορίζοντα δεκαετίας.

 

Newsbeast

This entry was posted on Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου, 2011 at 12:11 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

1 response about “Τι σημαίνει χρεοκοπία χωρίς να βγούμε από το ευρώ”

  1. vasilis said:

    ήρθε η ώρα να πραγματοποιήσουμε την προτροπή του υπουργού οικονομικών και να κάνουμε ντου !!!!! πρώτη κίνηση η κατάληψη του ιδρύματος εκτυπώσεων της τράπεζας της ελλαδος και η κοπή 200000000 χαρτονομισμάτων 500Ε.Με αυτά τα χρήματα αποπληρώνουμε το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος των Ελλήνων με μετρητά παρακαλώ!

Leave a Reply