Αρνείται ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ ότι «φούσκωσε» το έλλειμμα

Καλούν τον κ. Γ. Παπακωνσταντίνου για το έλλειμμα του 2009

Την κλήτευση του τέως υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων ώστε να παράσχει διευκρινίσεις σχετικά με όσα καταγγέλλονται περί διόγκωσης του αναθεωρημένου ελλείμματος του 2009 από 12-12,5% σε 15,4%, ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης  (μετά από πρόταση που συνυπέβαλλαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δ. Παπαδημούλης και ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Π. Κουρουμπλής), επικαλούμενα το άρθρο 41Α του Κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο μπορεί να κληθεί σε υποχρεωτική ακρόαση υπουργός εφ’ όσον το σχετικό αίτημα υπογράφεται από τα 2/5 των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής. Το σχετικό αίτημα υπογράφουν 21 βουλευτές: από την ΝΔ οι κκ. Ι. Τραγάκης, Εμ. Κεφαλογιάννης, Θ. Καράογλου, Αλ. Δερμεντζόπουλος, Μ. ΣαλμάςΜ. Τζίμας, Ν. Λέγκας, Ι. Βρούτσης, Ι. Παπαθανασίου, Χρ. Σταϊκούρας, Αθ. Μπούρας, Π. Παναγιωτόπουλος, Ν. Νικολόπουλος, Κ. Μητσοτάκης και Μ. Χαλκίδης, από τον ΛΑΟΣ οι κκ. Μ. Βορίδης και Π. Μαρκάκης, από τον ΣΥΡΙΖΑ εκτός του κ. Παπαδημούλη ο κ. Π. Λαφαζάνης και από τους ανεξάρτητους εκτός του κ. Κουρουμπλή και ο κ. Ευ. Παπαχρήστος, ενώ με την πρόταση συντάχθηκε και ο κ. Ν. Καραθανασόπουλος εκ μέρους του ΚΚΕ. Μάλιστα εκτός του κ. Παπακωνσταντίνου, ζητούν να κληθούν και τα μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), καθώς και ο γενικός διευθυντής της Eurostat κ. Βάλτερ Ράντερμαχερ, ενώ ζητούν να κατατεθεί στην Βουλή η σχετική δικογραφία που βρίσκεται στα χέρια του αρμόδιου ανακριτή, μαζί με τα CD ROM που κατέθεσε ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κ. Εμ. Σφακιανάκης και στο οποίο περιέχεται η ηλεκτρονική αλληλογραφία του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ανδρ. Γεωργίου με την Eurostat και παράγοντές της.

Το ΠαΣοΚ αντέδρασε στην κίνηση της αντιπολίτευσης και δια του κ. Αν. Μακρυπίδη, εισηγητή του αρμόδιου Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας του κόμματος, δήλωσε ότι «δεν θα αφήσουμε κάποιους να μετατρέψουν την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σε εξεταστική επιτροπή».

Εν τω μεταξύ, την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, θα προσέλθουν στην επιτροπή τα αποπεμφθέντα μέλη του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ.

Πρόεδρος ΕΛΣΤΑΤ: «Δεν έχουν βάση οι καταγγελίες»

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, δήλωνε στην επιτροπή ότι οι κατηγορίες που του αποδίδονται για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος του 2009, κάτι που διευκόλυνε, σύμφωνα με όσα έχει ισχυριστεί το πρώην μέλος του ΔΣ της ανεξάρτητης αρχής, κυρία Ζωή Γεωργαντά, την επιβολή σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, «δεν έχουν απολύτως καμία βάση». Όπως είπε κατά την ακρόασή του «τα αναθεωρημένα στατιστικά στοιχεία για το 2009 έγιναν βάσει των κανόνων του ευρωπαϊκού συστήματος λογαριασμών και σε πλήρη συνεργασία με την Eurostat, από την οποία δεν υπήρξαν επιφυλάξεις». Σημείωσε δε ότι «μετά από χρόνια επιφυλάξεων και αστερίσκων η Eurostat δημοσίευσε τα στοιχεία μας χωρίς επιφυλάξεις».

Αναφορικά με τους ισχυρισμούς μελών του ΔΣ ότι τους αγνοούσε συστηματικώς ακυρώνοντας στην πράξη την λειτουργία του συμβουλίου το οποίο δεν συνεδρίαζε, ο κ. Γεωργίου επικαλέστηκε τον κώδικα ορθής πρακτικής των ευρωπαϊκών στατιστικών, σύμφωνα με τον οποίο ο πρόεδρος είναι ο μόνος αρμόδιος και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για συλλογικές αποφάσεις πάνω στην συλλογή των στατιστικών στοιχείων.

Ο κ. Γεωργίου είπε ότι παρέλαβε το έλλειμμα στο 13,6% και με την αναθεώρηση των στοιχείων ανήλθε στο 15,4%, ενώ όσον αφορά τις αιτιάσεις περί διόγκωσης του ελλείμματος (και του δημοσίου χρέους) μέσω του συνυπολογισμού ελλειμματικών στοιχείων από 17 ΔΕΚΟ δίχως να έχει προηγηθεί σχετική αξιολόγησή τους, ο κ. Γεωργίου είπε ότι από την αναταξινόμηση αυτή το έλλειμμα επιβαρύνθηκε μόνον κατά 0,74% του ΑΕΠ. Μάλιστα δήλωσε ότι τα στοιχεία από τις συγκεκριμένες ΔΕΚΟ «εκπληρούσαν τα κριτήρια για ταξινόμηση στην γενική κυβέρνηση», επισημαίνοντας ότι η όλη διαδικασία έγινε σε στενή συνεργασία με την Eurostat ενώ προηγήθηκαν επτά μεθοδολογικές επισκέψεις της από την άνοιξη μέχρι τον Νοέμβριο του 2010. Δεύτερος λόγος αύξησης του ελλείμματος ήταν σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ η αναθεώρηση των στατιστικών στοιχείων των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, η καταγραφή εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων που βγήκαν στη σύνταξη, οι διορθώσεις του ισολογισμού και η τακτοποίηση εισπράξεων και πληρωμών της γενικής κυβέρνησης στα κατάλληλα έτη, οι πληρωτέες ανεξόφλητες υποχρεώσεις, η εισαγωγή συμφωνιών ανταλλαγών εκτός αγοράς, τα λεγόμενα swaps, (2001-2007).

Πάντως εμφανίστηκε κατηγορηματικός λέγοντας ότι «το σημαντικό πράγμα, το οποίο επιβεβαιώνει η Eurostat, είναι ότι τα δημοσιονομικά στοιχεία μας αναγνωρίζονται ως πλήρως αξιόπιστα». «Οι εταίροι μας και οι αγορές θεωρούν ότι τα στοιχεία για το 2009 είναι αξιόπιστα», είπε, ενώ αναφερθείς στα πρώην μέλη του ΔΣ, τα οποία υπενθυμίζεται ότι «ξηλώθηκαν» με νομοθετική ρύθμιση που έχει συμπεριλάβει το υπουργείο Οικονομικών στο νομοσχέδιο για τα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των τραπεζών, το οποίο ψηφίζεται την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, σχολίασε ότι «είχαν άλλα σενάρια και άλλους στόχους στο μυαλό τους», όταν προέβαιναν στις καταγγελίες τους.

Εκ μέρους της ΝΔ ο κ. Ι. Τραγάκης έκανε ευθέως λόγο για «υπερβολικό φούσκωμα του ελλείμματος με στοιχεία που δεν είχαν λάβει γνώση τα μέλη του ΔΣ», ενέργεια η οποία «είχε ως αποτέλεσμα να μπούμε στο ΔΝΤ», όπως είπε χαρακτηριστικά, ρωτώντας τον κ. Γεωργίου: «Γιατί πήρατε την αποκλειστική ευθύνη του μαγειρέματος και του φουσκώματος;». Διατύπωσε δε υπαινιγμούς σχετικά με το αν υπαγορευόταν ή όχι στον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ τι θα πράξει.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κ. Καραθανασόπουλος μίλησε για «όμορφο κόσμο ηθικά αγγελικά πλασμένο» και για «ενός ανδρός αρχή» και μάλιστα «από μια δήθεν ανεξάρτητη αρχή που είναι εντεταλμένη να σχεδιάζει και να υλοποιεί το μαγείρεμα των στοιχείων», όπως είπε.

Από τον ΛΑΟΣ ο κ. Βορίδης ζήτησε εξηγήσεις διότι από τα καταγγελλόμενα «υπονοείται ότι είχατε αθέμιτες επαφές με αξιωματούχους του ΔΝΤ που σας υποδείκνυαν τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να γίνει η αποτύπωση των στοιχείων», όπως είπε στον κ. Γεωργίου, καλώντας τον να θέσει υπ’ όψιν των μελών της επιτροπής την επίμαχη ηλεκτρονική αλληλογραφία του.

Τέλος, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι «εγείρονται μεγάλα ερωτήματα αξιοπιστίας». «Προκύπτει θέμα greek statistics και ανεξαρτησίας μιας ανεξάρτητης αρχής».

Λ. ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.