11 γαλάζιοι εκλέκτορες από τον συνδυασμό του Γ. Δακή και 1 από τον συνδυασμό του Γ. Παπαϊoρδανίδη

Η εκλογή των εκπροσώπων Δυτικής Μακεδονίας στη γενική συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), επικέντρωσε το ενδιαφέρον της προχθεσινοβραδυνής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας. Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Περιφέρεια Δυτικής «αποτελεί» ζωογόνο ένεση στην αυτοδιοικητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας, η οποία υστερεί έναντι του ΠΑΣΟΚ για την κατάκτηση της πλειοψηφίας και της προεδρίας στο κεντρικό όργανο της ΕΝΠΕ. Να σημειωθεί ότι μαζί με τους «εξ’ οφίτσιο» η ΝΔ έχει 11 εκλέκτορες από τη Δυτική Μακεδονία έναντι μόλις ενός του ΠΑΣΟΚ.

Στη γενική συνέλευση της ΕΝΠΕ που θα διεξαχθεί μέχρι τις 20 Οκτωβρίου, εκλέχτηκαν συνολικά τέσσερις περιφερειακοί σύμβουλοι, εκ των οποίων οι τρεις πρόσκεινται στη συμπολίτευση και ένας στην μείζονα αντιπολίτευση. Ειδικότερα: ο συνδυασμός Συμμαχία Πολιτών έλαβε 30 ψήφους, ο συνδυασμός Αρχή… Ζούμε Μαζί 15 ψήφους, η Λαϊκή Συσπείρωση 2 ψήφους και η Εναλλακτική Δράση για τη Δυτική Μακεδονία 1 ψήφο, ενώ βρέθηκε και μία λευκή ψήφος.

Ειδικότερα, από τη συμπολίτευση εκλέχτηκαν Χρήστος Ευαγγέλου 29 ψήφους, Παναγιώτης Πλακεντάς 29 και Δημήτρης Εμμανουηλίδης 19, ενώ αναπληρωματικός είναι ο Αντώνης Νίκου με 14 ψήφους. Από τη μείζονα αντιπολίτευση εκλέχτηκε ο επικεφαλής του συνδυασμού Γιάννης Παπαϊορδανίδης με 15 ψήφους, με πρώτο αναπληρωματικό τον Γιάννη Παπαδόπουλο 14 ψήφοι, ενώ ο Νίκος Σαμαράς έλαβε 13 ψήφους.

Να σημειωθεί ότι οι εκλογές έγιναν με μυστική ψηφοφορία και οι εκλεγέντες ήταν στις προτάσεις των Δακή – Παπαϊορδανίδη αντιστοίχως.

Βεβαίως, εκτός των τεσσάρων εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων, στη γενική συνέλευση της ΕΝΠΕ θα συμμετάσχουν εξ’ οφίτσιο ο περιφερειάρχης Γιώργος Δακής, οι τέσσερις αντιπεριφερειάρχες των Π.Ε. Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης, Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης, Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος και Φλώρινας Δημήτρης Ηλιάδης, καθώς και οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Γιάννης Αντωνιάδης, Πασχάλης Χαρούμενος και Αθανάσιος Κοσματόπουλος.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είναι συντριπτικοί υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, η οποία στέλνει 11 εκλέκτορες στη γενική συνέλευση της ΕΝΠΕ, έναντι ενός μόνο του ΠΑΣΟΚ.

Οι κάλπες για την ανάδειξη της ηγεσίας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας θα στηθούν έως τις 20 Οκτωβρίου, για το 25μελές δ.σ., που θα αποτελείται από 13 περιφερειάρχες και 12 περιφερειακούς συμβούλους και αντιπεριφερειάρχες.

Η γενική συνέλευση της ΕΝΠΕ αποτελείται από τους εκπροσώπους των μελών της που είναι: οι περιφερειάρχες, οι άμεσα αιρετοί αντιπεριφερειάρχες, οι περιφερειάρχες που ορίζονται με αποφάσεις του περιφερειάρχη και οι εκπρόσωποι των περιφερειακών συμβουλίων. Εντός πέντε ημερών από την εκλογή του το 25μελές δ.σ. πρέπει να εκλέξει την 9μελή εκτελεστική επιτροπή και τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειαρχών Ελλάδας.


ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.