Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Επικίνδυνο το πολύ αδύνατο σώμα – Μάθετε γιατί…

5 Σεπτεμβρίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Φάτε, γιατί δεν είναι όλα όπως τα θέλουμε…

Η είδηση μόνο ενθαρρυντική δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί: διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε πως το γονίδιο που κάνει μερικούς ανθρώπους να είναι πολύ αδύνατοι, αυξάνει επίσης τις πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη και καρδιοπάθεια. Η εν λόγω μελέτη είναι το νεώτερο κομμάτι του επιστημονικού παζλ που δείχνει πως το να έχει κανείς πολύ χαμηλό σωματικό βάρος, τον θέτει σε αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσει διάφορα προβλήματα – από αποβολή, πνευμονοπάθεια και υπογονιμότητα έως βαριά κατάθλιψη.

Τι εννοούμε όμως όταν λέμε «κοκαλιάρης»;

Λιπόσαρκος
– για να γίνουμε λίγο πιο επιστημονικοί – είναι όποιος έχει Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) κάτω από 18,5 (για να τον υπολογίσετε, διαιρέστε το σωματικό βάρος σας σε κιλά με το τετράγωνο του ύψους σας σε μέτρα).

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ένα γονίδιο που λέγεται IRS1 είναι υπεύθυνο για την ισχνή σιλουέτα πολλών ανθρώπων. Ενώ όμως θα περίμενε κανείς πως το δίχως λίπος σώμα τους θα ήταν προστατευμένο από νοσήματα που κατά κανόνα σχετίζονται με τα πολλά κιλά, αυτό δεν ίσχυε.

Έτσι, είχαν υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα τους, ενώ ο οργανισμός τους παρουσίαζε δυσκολίες στην επεξεργασία του σακχάρου – δύο προβλήματα που αύξαναν κατά 20% τις πιθανότητές τους να πάθουν καρδιοπάθεια και διαβήτη αντιστοίχως.

Όπως δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ρουθ Λους, από τη Μονάδα Επιδημιολογίας του βρετανικού Ιατρικού Ερευνητικού Συμβουλίου (MRC), στο Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ, αν και το συγκεκριμένο γονίδιο κάνει τους φορείς του να φαίνονται αδύνατοι, ειδικά οι άντρες που το φέρουν μπορεί να αποθηκεύουν λίπος εσωτερικά, σε επικίνδυνα σημεία γύρω από το ήπαρ και την καρδιά.

Η έρευνα για τους κινδύνους που απειλούν τους λιπόσαρκους ανθρώπους βρίσκεται ακόμα σε αρχόμενα στάδια, αλλά ήδη οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει πως το υπερβολικά αδύνατο σώμα κοστίζει πολλές ζωές: 34.000 το χρόνο μόνο στις ΗΠΑ (για να καταλάβετε πόσο σοβαρό είναι, στην ίδια χώρα έχει υπολογιστεί πως η παχυσαρκία κοστίζει 112.000 ζωές τον χρόνο).

«Οι αδύνατοι άνθρωποι συχνά δεν αντιλαμβάνονται πως πολλά από τα προβλήματα υγείας τους οφείλονται στο βάρος τους», δήλωσε στην εφημερίδα «Daily Mail» η διαιτολόγος Σιάν Πόρτερ, εκπρόσωπος της Βρετανικής Διαιτητικής Εταιρείας. «Έχουμε συνηθίσει να λέμε “το πάχος σκοτώνει” και έτσι όλοι μακαρίζουν τους αδύνατους για την τύχη τους. Απ’ ό,τι φαίνεται, όμως, δεν είναι και τόσο τυχεροί».
Ας δούμε τι έχουν δείξει οι έως τώρα έρευνες για τους πιθανούς κινδύνους που απειλούν τους πολύ αδύνατους:

* Κατάγματα
Μελέτη με 3.683 εθελόντριες που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Archives of Internal Medicine», έδειξε πως όσες ήταν υπερβολικά αδύνατες όλη τους τη ζωή, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο κατάγματος του ισχίου μετά την εμμηνόπαυση.

* Καρδιοπάθεια λόγω αρθρίτιδας
Οι λιποβαρείς άνθρωποι με αρθρίτιδα διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιοπάθεια στη μέση ηλικία, σύμφωνα με έρευνα ειδικών από την Κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα παρακολουθώντας επί 42 χρόνια το ιατρικό ιστορικό των εθελοντών τους.

* Ναυτία και αποβολή
Οι γυναίκες με πολύ χαμηλό ΔΜΣ πριν από την εγκυμοσύνη έχουν 72% περισσότερες πιθανότητες απ’ ό,τι οι έγκυοι με φυσιολογικό σωματικό βάρος, να χάσουν το μωρό τους κατά το πρώτο τρίμηνο της κυήσεως, σύμφωνα με μελέτη 603 εγκύων την οποία πραγματοποίησαν επιστήμονες από τη Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.

Μια άλλη μελέτη, σε 943.000 γυναίκες από τη Σουηδία, έδειξε πως οι λιπόσαρκες έγκυοι έχουν κατά 43% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν τόσο σοβαρή πρωινή ναυτία και εμέτους, ώστε να χρειαστούν νοσηλεία.

* Κατάθλιψη στους άντρες
Οι λιπόσαρκοι άντρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής κατάθλιψης και αυτοκτονικού ιδεασμού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Επιδημιολογίας» και βασίστηκε σε στοιχεία από περισσότερους από ένα εκατομμύριο Σουηδούς.

* Πνευμονοπάθεια
Οι αδύνατες, ηλικιωμένες γυναίκες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε μια σειρά χρόνιων αναπνευστικών προβλημάτων, όπως η βρογχίτιδα, η πνευμονία και το άσθμα, αναφέρει το επιστημονικό περιοδικό «Gender Medicine».

* Ανδρική υπογονιμότητα
Τα λίγα κιλά μπορεί να επηρεάσουν την γονιμότητα των ανδρών, ελαττώνοντας τον αριθμό των υγιών σπερματοζωαρίων, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αμπερντήν, οι οποίοι πραγματοποίησαν μελέτη με 5.316 άντρες.

* Τροχαία ατυχήματα
Οι πολύ αδύνατοι άντρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, σύμφωνα με μελέτη του Ιατρικού Κολεγίου του Ουϊσκώνσιν σε 22.000 οδηγούς, που δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Δημοσίας Υγείας». Η αιτία είναι η προφανής: δεν έχουν την προστασία του σωματικού λίπους που ελαττώνει τις συνέπειες της πρόσκρουσης, σύμφωνα με τους ερευνητές.

ifitness.gr

This entry was posted on Δευτέρα, 5 Σεπτεμβρίου, 2011 at 23:49 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply