Η Εθνική υπέστη την πρώτη ήττα, την οποία πιθανότατα θα «κουβαλάει» στην επόμενη φάση

Ευρωμπάσκετ: Ηττα - μάθημα (72-58) από την πΓΔΜΈπειτα από δύο νίκες στους δύο πρώτους αγώνες του Ευρωμπάσκετ, η ανανεωμένη Εθνική Ανδρών είναι υποχρεωμένη να μάθει να διαχειρίζεται και τις ήττες. Παίζοντας το χειρότερο μπάσκετ ως τώρα και έχοντας απογοητευτικά ποσοστά ευστοχίας (35,7% στα δίποντα και 21,1% στα τρίποντα) η ελληνική ομάδα ηττήθηκε (72-58) δίκαια από την πΓΔΜ και πλέον χρειάζεται νίκες στους εναπομείναντες αγώνες της πρώτης φάσης (αύριο Κυριακή 4/9 με το Μαυροβούνιο και τη Δευτέρα 5/9 με την Κροατία – ώρα έναρξης: 18.00) για να εξασφαλίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Το κακό για την ομάδα του κ. Ηλία Ζούρου είναι ότι μετά την ήττα από την πΓΔΜ υστερεί σε περίπτωση ισοβαθμίας με τους Σκοπιανούς, ενώ ακόμη και σε περίπτωση τριπλής ισοβαθμίας, η διαφορά των 14 πόντων (που έφτασε κάποια στιγμή και τους 17 π.) ενδέχεται να ευνοήσει την ομάδα των Βαλκανίων. Υπάρχει και χειρότερο σενάριο: Η σημερινή ήττα ενδέχεται να έχει αντίκτυπο και στη δεύτερη φάση, όπου οι ομάδες μεταφέρουν τα μεταξύ τους αποτελέσματα. Αν υποθέσουμε ότι Ελλάδα και πΓΔΜ εξασφαλίζουν δύο από τις τρεις πρώτες θέσεις του Γ’ Ομίλου που οδηγούν στη συνέχεια, τότε η πΓΔΜ θα ξεκινήσει στη Β’ Φάση με έναν περισσότερο βαθμό από την Ελλάδα, η οποία πλέον ελπίζει σε ήττα των αντιπάλων της είτε από τη Φινλανδία (4/9) είτε από τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη την τελευταία αγωνιστική (5/9).

Στο αγωνιστικό κομμάτι της αναμέτρησης, το «ναυάγιο» της Εθνικής ξεκίνησε από το μαρκάρισμα του Αμερικανού Μπο Μακ Κάλεμπ, ο οποίος «ξεχαρβάλωσε» την ελληνική άμυνα σημειώνοντας 27 πόντους με πολλές διεισδύσεις, που υποτίθεται έπρεπε να περιοριστούν. Οι διεθνείς σταμάτησαν τον έτερο γκαρντ Βλάντο Ιλιέφσκι (6 π., 1 ασ.), ωστόσο μεγάλη ζημιά έκαναν οι ψηλοί της πΓΔΜ (ειδικά οι Πέρο Αντιτς και Γκιόργκι Τσεκόφσκι) ευστοχώντας σε σουτ τριών πόντων, την ώρα που οι έλληνες σουτέρ δεν έβρισκαν με τίποτε τον στόχο τους.

ΕΛΛΑΔΑ: Ξανθόπουλος 2 (4 ρ.), Μπουρούσης 10 (2/10 δ., 0/1 τρ., 6/8 β., 10 ρ., 4 ασ.), Ζήσης 9 (3/7 δ., 0/4 τρ., 8 ρ., 4 ασ.), Βασιλειάδης 3 (1/6 σουτ), Καλάθης 7 (1/6 σουτ, 4 λ.), Φώτσης 16 (4/8 δ., 2/5 τρ., 2/2 β.), Παπανικολάου 1, Μαυροειδής 1, Μπράμος, Κουφός 3, Σλούκας, Καϊμακόγλου 6.

ΠΓΔΜ: Ιλιέφσκι 6 (4 ρ.), Σοκόλοφ, ΜακΚάλεμπ 27 (6/10 δ., 1/6 τρ., 12/14 β., 4 ρ., 4 ασ.), Β. Στογιανόφσκι 2, Ντ. Στογιανόφσκι 3, Γκετσέφσκι 11 (6 ρ.), Άντιτς 12 (2 /3 τρ., 8 ρ.), Τσεκόφσκι 11 (3 /4 τρ.), Σαμαρτζίσκι.

Οι δηλώσεις μετά το ματς:

Ηλίας Ζούρος (προπονητής Ελλάδας): «Συγχαρητήρια στον αντίπαλο, άξιζε τη νίκη. Εμείς θα έπρεπε να παίξουμε καλή άμυνα, γιατί συμβαίνει να έχεις κακή μέρα στην επίθεση, αλλά σήμερα δεν ήμασταν καλοί στην άμυνα. Παραμένουμε ενωμένοι, στη νίκη και στην ήττα. Έχουμε άλλα δύο ματς μπροστά μας και πάμε να τα κερδίσουμε. Δεν πιστεύω πως θα ξανακάνουμε τόσο κακή εμφάνιση. Δεν γίνεται να έχουμε τόσο κακή συγκέντρωση στην άμυνα και στην επίθεση. Στο ματς με το Μαυροβούνιο υπάρχει μόνο ένα αποτέλεσμα για μας, η νίκη. Θα αναλύσουμε τα λάθη μας και θα είμαστε έτοιμοι».

Νίκος Ζήσης (παίκτης Ελλάδας): «Συγχαρητήρια στην πΓΔΜ. Δικαιούται τη νίκη. Εμείς παίξαμε άθλια. Ο κόουτς μάς είπε στη διάρκεια της προετοιμασίας για αυτό το ματς, ότι ο αντίπαλος παίζει με πολύ πάθος. Αυτό κι έγινε, οι Σκοπιανοί εμφανίστηκαν πιο έτοιμοι και όταν έχεις τόσο κακά ποσοστά όπως εμείς, αυτό δεν βοηθά. Στο παρελθόν κερδίσαμε ματς παρά την αστοχία μας, σήμερα όμως δεν τα καταφέραμε. Έχουμε άλλα δύο ματς. Πιστεύω πως αυτή η ήττα θα μας γίνει μάθημα. Σε ένα μεγάλο τουρνουά πρέπει να ανασυγκροτείσαι, κερδίζεις ή χάνεις».

Μάριν Ντοκουζόφσκι (προπονητής πΓΔΜ): «Ήταν μια σπουδαία νίκη για μας. Πιάσαμε την καλύτερη δυνατή απόδοση, είχαμε πολύ καλή άμυνα, πάθος και ευστοχία στην επίθεση. Όπως και απέναντι στην Κροατία, όλοι οι παίκτες έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό. Σήμερα νίκησε η καλύτερη ομάδα. Δεν γιορτάζουμε, δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς, γιατί έχουμε ένα σημαντικό ματς με τη Φινλανδία και θέλουμε τη νίκη για να προκριθούμε. Φοβάμαι πολύ τα δύο προσεχή παιχνίδια, γιατί είμαστε εξαντλημένοι ψυχολογικά και σωματικά. Ελπίζω πως οι παίκτες μου θα ανακτήσουν τις δυνάμεις τους».

Βόινταν Στογιανόφσκι (παίκτης πΓΔΜ): «Ήταν μια ακόμη μεγάλη νίκη για μας. Μετά τη νίκη επί της Κροατίας έχουμε αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Η άμυνα ήταν το μυστικό για την επιτυχία της ομάδας μας απέναντι στην Ελλάδα».

 

Κώστας Σωτηρίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.