Σύσκεψη συναρμόδιων υπουργών την Τετάρτη – «Ενιαία αντιμετώπιση όλων» λέει η κυβέρνηση

Επί τάπητος τίθενται την Τετάρτη οι παράμετροι του νέου μισθολογίου σε ευρεία σύσκεψη των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, δέχεται πιέσεις για επίσπευση των σχετικών διαδικασιών, όχι μόνον από τους εκπροσώπους της Τρόικας, αλλά και από τον… περιφερειάρχη Αττικής κ. Ι. Σγουρό.

Η σύσκεψη, στην οποία θα μετέχουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ.Δημήτρης Ρέππας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Ντίνος Ρόβλιας, θεωρείται κρίσιμη αν και, όπως όλα δείχνουν, δεν αναμένεται να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις γύρω από το νέο σύστημα αμοιβών στο Δημόσιο.

Η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του «Το Βήμα», εξαρτά το χρόνο έναρξης ισχύος του νέου συστήματος αμοιβών στο Δημόσιο από την πορεία των οικονομικών μεγεθών και κυρίως της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Ήδη, η συνεχής διεύρυνση της «μαύρης τρύπας» με την υστέρηση των εσόδων, που δεν αποκλείει ακόμη και τη λήψη νέου πακέτου μέτρων, επηρεάζει αρνητικά τις εξελίξεις γύρω από το μισθολογικό κόστος, μ΄ αποτέλεσμα να γίνεται λόγος και για νέες «οριζόντιες περικοπές», ανάλογες με τις περικοπές που ψηφίσθηκαν με τον εφαρμοστικό νόμο για το Μεσοπρόθεσμο.

Ανεξαρτήτως πάντως της απόφασης που θα ληφθεί, το νέο μισθολόγιο, με βάση και τα σενάρια που έχει επεξεργαστεί η μικτή επιτροπή εμπειρογνωμόνων των δύο υπουργείων, θα επιφέρει και νέα μείωση των αποδοχών κυρίως των «ρετιρέ» του Δημοσίου. Παράλληλα, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων έχει ζητήσει από την πολιτική ηγεσία των δύο υπουργείων, να ξεκαθαρίσει ορισμένες «γκρίζες ζώνες», έτσι ώστε να προχωρήσει ομαλά η «τεχνική» επεξεργασία του νέου συστήματος αμοιβών στο Δημόσιο.

Ποιές είναι αυτές; Κατ΄αρχάς, ποιο θα είναι το μεταβατικό στάδιο για την πλήρη εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων. Αν δηλαδή θα είναι τρία ή πέντε ή ακόμη και επτά χρόνια με βάση τα ανάλογα σενάρια τα οποία έχουν πέσει στο τραπέζι.

Ήδη η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έδωσε διαβεβαιώσεις στους υπαλλήλους των οικονομικών υπηρεσιών, που θα έχουν και τις μεγαλύτερες απώλειες, ότι το μεταβατικό στάδιο θα είναι επτά χρόνια. Η επιμήκυνση της μεταβατικής περιόδου εφαρμογής του μισθολογίου από τρία σε πέντε ή ακόμη και σε επτά χρόνια, είχε τεθεί στο τραπέζι εδώ και καιρό, και δεν αποτελούσε «ειδική αντιμετώπιση της κυβέρνησης προς τους εφοριακούς και τελωνειακούς». Ο υπουργός Επικρατείας κ. Ηλίας Μόσιαλος, μάλιστα, μιλώντας την Τρίτη στο ΒΗΜΑ FM, επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρχει ενιαία αντιμετώπιση γι΄αυτό το θέμα. «Δεν πιστεύω σε φήμες ούτε ακούω φήμες. Να περιμένουμε να δούμε τη διατύπωση των προτάσεων από πλευράς της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργού, του κ. Βενιζέλου, ο οποίος χειρίζεται αυτά τα θέματα με εξαιρετική ευαισθησία», τόνισε ο κ. Μόσιαλος.

Εκτός τούτου, ανοικτά παραμένουν τα εξής ζητήματα που θα επηρεάσουν και το ύψος των αμοιβών που θα διαμορφωθούν με το νέο μισθολόγιο:

Πρώτον, ποιό θα είναι το ποσοστό των υπό κατάργηση ειδικών επιδομάτων που θα ενσωματωθεί άμεσα στο βασικό μισθό. Γεγονός είναι πάντως ότι τυχόν άμεση ενσωμάτωση του συνόλου των υπό κατάργηση επιδομάτων στο βασικό μισθό θα εκτόξευε στα ύψη τις μισθολογικές δαπάνες.

* Δεύτερον, πως και με ποια κριτήρια θα προσμετράται η απόδοση των υπαλλήλων με βάση το νέο σύστημα αξιολόγησης και πως θα διαφοροποιεί το μισθολογικό καθεστώς.

* Τρίτον, τι ύψος θα έχει τελικά το επίδομα ευθύνης το οποίο, από κοινού με το οικογενειακό και το επίδομα ειδικών συνθηκών, έχει αποφασιστεί να διατηρηθεί μετά την κατάργηση των επιδομάτων.

* Τέταρτον, ποια θα είναι η οικονομική επιβάρυνση την οποία θα επιφέρει η ενσωμάτωση των επιδομάτων στο βασικό μισθό για τις συντάξεις. Η κυβέρνηση, μ΄ άλλα λόγια, θα αποδεχθεί αύξηση ορισμένων κατηγοριών συντάξεων που συνεπάγεται η αύξηση του βασικού μισθού ή θα εξαιρέσει αυτή τη διαδικασία από το νέο σύστημα αμοιβών;

Από την άλλη πλευρά, πιέσεις προς την κυβέρνηση για την επιτάχυνση των διαδικασιών εφαρμογής του νέου μισθολογίου ασκεί, εκτός των άλλων, και ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Ι. Σγουρός, ο οποίος αφήνει να εννοηθεί ότι επικρατεί «μισθολογικό χάος» στις υπηρεσίες των περιφερειών της χώρας. Ο κ. Σγουρός, με την ιδιότητά του ως προέδρου της Ένωσης Περιφερειαρχών Ελλάδας, σ΄ επιστολή του προς τους κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Δ. Ρέππα, επισημαίνει τα εξής:

«Μετά την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και την υλοποίηση των προβλεπόμενων μετατάξεων προσωπικού, εξακολουθεί να υφίσταται το φαινόμενο μισθολογικών διαφορών μεταξύ υπαλλήλων ομοίων προσόντων και καθηκόντων που υπηρετούν στον ίδιο οργανισμό, καθώς επίσης μεταξύ αυτών και συναδέλφων τους άλλων υπηρεσιών του Δημοσίου. Για την άρση των δικαιολογημένων παραπόνων, θεωρούμε απαραίτητη την κατάρτιση και εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου το συντομότερο δυνατό».

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.