Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Εκτός λειτουργίας, λόγω βλάβης, η 2η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας

26 Ιουλίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Συνέχεια ατμοσφαιρικής ρύπανσης…

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει το τελευταίο διάστημα η δεύτερη ατμοηλεκτρική μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, προβλήματα που επιβαρύνουν μάλιστα το ήδη, λόγω υψηλών θερμοκρασιών, επιβαρημένο περιβάλλον της περιοχής μας και καταδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη έναρξης κατασκευής της νέας μονάδας της ΔΕΗ στην περιοχή μας σε αντικατάσταση των παλαιών ρυπογόνων μονάδων του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας που μετρούν ήδη 50 χρόνια ζωής.

Πρόκειται για νέα βλάβη στη 2η μονάδα του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας που έγινε αιτία να τεθεί ξανά εκτός λειτουργίας πριν λίγες μέρες, η οποία εντοπίζεται αυτή τη φορά στον εξοπλισμό του στροβίλου της μονάδας- η προηγούμενη βλάβη ήταν στον λέβητα της μονάδας. Η νέα βλάβη φάνηκε ότι αποκαταστάθηκε την Κυριακή και επιχειρήθηκε να τεθεί σε λειτουργία η μονάδα, λόγω όμως ότι η επανεκκίνηση γίνεται με τη χρήση πετρελαίου, επιβάρυνε την Κυριακή την ατμόσφαιρα της περιοχής, με συνέπεια τη δυσφορία των κατοίκων των γύρω οικισμών, όπως του Προαστίου και της Μαυροπηγής.

Ωστόσο, με το που τέθηκε σε λειτουργία η μονάδα εντοπίστηκαν και νέες βλάβες με αποτέλεσμα να τεθεί ξανά εκτός λειτουργίας. Όπως δήλωσε στον «Πτολεμαίο» ο διευθυντής του ΑΗΣ Πτολεμαΐδα, Δημήτρης Παπαβραμίδης, πρόκειται για τις παλαιότερες μονάδες της ΔΕΗ στην περιοχή μας και ως εκ τούτου παρουσιάζονται συχνά προβλήματα λόγω βλαβών. Διαβεβαίωσε πάντως ότι συνεργεία τεχνικών της ΔΕΗ εργάζονται νυχθημερόν για την αποκατάσταση των ζημιών, αφού επιβεβαίωσε εμμέσως την πληροφορία του «Π» ότι με το που το που αποκαθίσταται μία βλάβη και επιχειρείται να τεθεί σε λειτουργία η μονάδα παρουσιάζεται άλλη βλάβη.

Ενδεικτικές πάντως της επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας από τη λειτουργία των παλαιών μονάδων του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, αλλά και του ΑΗΣ Αμυνταίου, ήταν και οι δείκτες ρύπανσης των σταθμών μέτρησης της αέριας ρύπανσης που έχουν εγκατεστημένους στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας η ΔΕΗ και το Κέντρο Περιβάλλοντος (ΚΕ.ΠΕ.) της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Στο πορτοκαλί, σε σημείο συναγερμού δηλαδή βρισκόταν χθες το μεσημέρι οι δείκτες στο σταθμό της ΔΕΗ στον Οικισμό της ΔΕΗ (δίπλα στον ΑΗΣ Πτολεμαΐδας), όπως και στο σταθμό της Μαυροπηγής, τοπική κοινότητα του δήμου Εορδαίας, ενώ στο κόκκινο βρισκόταν το μεσημέρι της Δευτέρας ο δείκτης ρύπανσης στους Αναργύρους Φλώρινας, με τιμές 9/10 σε μια κλίμακα από το 0 έως 10.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

This entry was posted on Τρίτη, 26 Ιουλίου, 2011 at 18:25 and is filed under ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply