Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

HSBC – Allianz Global: Βλέπουν επιμήκυνση του Ελληνικού χρέους

6 Μαΐου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Οι αποτιμήσεις των Ελληνικών ομολόγων δεν συνδέονται με την πολιτική και οικονομική πραγματικότητα

Το κυριότερο ενδεχόμενο σχετικά με το ελληνικό χρέος είναι η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής, παρά μία επιθετική αναδιάρθρωση με «κούρεμα», εκτιμούν οι αναλυτές της HSBC και της Allianz Global Ιnvestors.
Ο επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της HSBC στο Λονδίνο, Στίβεν Μέιτζορ, ανέφερε σε σημείωμα προς τους πελάτες της τράπεζας την Πέμπτη ότι «το κεντρικό μας σενάριο είναι η Ελλάδα θα αποφύγει μία μη εθελοντική αναδιάρθρωση του χρέους της πριν τον Ιούνιο του 2013», όταν θα τεθεί σε λειτουργία ο μόνιμος μηχανισμός ευρω-στήριξης (ESM) που θα διαδεχθεί τον προσωρινό (EFSF).
Έτσι, εκτιμά ότι τα ελληνικά ομόλογα που λήγουν μέχρι το 2014 είναι «εξαιρετικά φθηνά», καθώς υπάρχουν λίγες πιθανότητες να προχωρήσει η Ελλάδα στην «αναδιοργάνωση» του χρέους της μέσα στο 2012.
Οι αποτιμήσεις των ελληνικών ομολόγων δεν συνδέονται με την πολιτική και οικονομική πραγματικότητα, σημειώνει.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το ομόλογο λήξεως Μαΐου 2013 διαπραγματεύεται στο 70% περίπου της ονομαστικής του αξίας.
Ίσως υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες μίας «εθελοντικής δράσης» (σ.σ συνεννόησης με τυς πιστωτές) για την επέκταση του χρόνου λήξης των ομολόγων, υποστηρίζει, τονίζοντας ότι αυτό το σενάριο, εφόσον γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί, δεν θα είναι «πιστωτικό γεγονός» (credit event), δηλαδή δεν θα θεωρηθεί χρεοκοπία.
Σύμφωνα με την RCM, θυγατρική μονάδα της Allianz Global Ιnvestors, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι «απίθανη» πριν το 2013.
Ο επικεφαλής της RCM, Αντρέας Ούτερμαν, εκτιμά ότι το πιθανότερο είναι η Ελλάδα να κάνει «μικρά βήματα» ώστε να ελαφρύνει το βάρος του χρέους, ζητώντας από τον μηχανισμό στήριξης (σ.σ. αναφέρεται στα δάνεια των 110 δισ. ευρώ από ΕΕ-ΔΝΤ) να μειώσει περαιτέρω το επιτόκιο δανεισμού και μετά να επεκτείνει χρονικά τους χρόνους αποπληρωμής των ομολόγων.
Μία επιθετική αναδιάρθρωση, τονίζει, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία νέα χρηματοπιστωτική κρίση, όπως έχει πει πολλές φορές η ΕΚΤ, με τις τράπεζες, ειδικά στην Ελλάδα, να αναγκαζόντουσαν να υποστούν σημαντικό πλήγμα λόγω των διαγραφών στην αξία των ομολόγων.

ΤΟ ΒΗΜΑ

This entry was posted on Παρασκευή, 6 Μαΐου, 2011 at 14:05 and is filed under Χωρίς κατηγορία. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply