Αυξάνεται δραματικά η λίστα με τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον ιό HIV στην χώρα μας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ο συνολικός αριθμός των οροθετικών που έχουν δηλωθεί έως και την 31η Οκτωβρίου ανέρχονται σε 12.556. Από αυτούς, οι 1.049 δηλώθηκαν μόνο το τελευταίο δεκάμηνο.

Στο μεταξύ, προβληματίζει τους ειδικούς το γεγονός ότι οι μολυσμένες σύριγγες, τις οποίες μοιράζονται οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών, αποτελούν την βασική αιτία διάδοσης της νόσου.

«Για πρώτη φορά, ο μεγαλύτερος αριθμός δηλωθέντων περιστατικών HIV αφορούσε σε χρήστες ναρκωτικών και όχι σε άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες», υπογραμμίζεται στην έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Είναι ενδεικτικό ότι από τα 1.049 νέα περιστατικά, οι 487 είναι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών και οι 256 ομοφυλόφιλοι άνδρες.

Επιπλέον, όπως αναφέρεται στην ίδια έκθεση, ενώ το 2002 ο αριθμός των περιπτώσεων που δηλώθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν 3,6 ανά 100.000 πληθυσμού, το 2008 ο αντίστοιχος αριθμός έφτασε τις 5,8 περιπτώσεις. Το 2011 καταγράφτηκε μία εντυπωσιακή αύξηση με 8,5 περιστατικά HIV λοίμωξης ανά 100.000 πληθυσμού, η οποία συνεχίζεται και το τρέχον έτος (με 9,2 περιπτώσεις μέχρι στιγμής).

Σε ό,τι αφορά τους θανάτους, από την αρχή της επιδημίας έχουν καταγραφεί 2.289. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο αριθμός παραμένει σχετικά χαμηλός μετά το 1997, καθώς με την εισαγωγή και την ευρεία χορήγηση συνδυασμών αντιρετροϊκών φαρμάκων υψηλής δραστικότητας καθυστερεί πλέον σημαντικά η εξέλιξη της νόσου.

ygeia.tanea.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.