Ώρα αποκρατικοποιήσεων

Μέσω των αποκρατικοποιήσεων και της αύξησης των επενδύσεων στην Ελλάδα, μπορεί να έρθει η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας. Αυτή είναι η κοινή θέση κυβέρνησης και ηγεσίας του ταμείου αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου.

Μάλιστα όπως είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης στο συνέδριο του Capital and Vision, ένας από τους τομείς που μπορεί να προσελκύσουν επενδυτές είναι και τα νησιά μας, με την διευκρίνιση όμως ότι δεν τίθεται θέμα πώλησης.

Λίγες ήμερες μετά την ιδιωτικοποίηση του κέντρου ξένου Τύπου και ενώ έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ, ο πρόεδρος του Ταμείου ξεκαθαρίζει ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων έχει αναθεωρηθεί λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών. Σύμφωνα με πηγές του Ταμείου, όποια περίπτωση περιουσιακού στοιχείου του Δημοσίου κρίνεται ώριμη θα πηγαίνει αμέσως για αποκρατικοποίηση.

Τέτοιες θεωρούνται τα Κρατικά Λαχεία, εξετάζεται η ΛΑΡΚΟ, ο τρόπος αξιοποίησης λιμανιών και εταιριών υδάτων, ενώ οι προσδοκίες που υπάρχουν από την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, φτάνουν τα 2 δισ. ευρώ.

Οι προσπάθειες του οικονομικού επιτελείου, εκτός από την προσέλκυση επενδυτών, επικεντρώνονται και στο ξεπάγωμα μεγάλων έργων και στη δημιουργία νέων. Ήδη ανακοινώθηκε η ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο τριών επενδυτικών σχεδίων στην περιφέρεια σε Αχαΐα, Κρήτη και Καβάλα που είχαν παγώσει και αναμένεται πλέον να προσφέρουν 800 νέες θέσεις εργασίας, ενώ επανεξετάζονται και άλλα στον τομέα του τουρισμού και της ενέργειας.

Ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου Ανάπτυξης είναι μεταξύ άλλων:

  • Η ολοκλήρωση των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων
  • Οι επεκτάσεις του Μετρό στην Αθήνα και η κατασκευή του στη Θεσσαλονίκη
  • Η ολοκλήρωση των εργασιών σε λιμάνια και προαστιακό
  • Η αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων
  • Η επιτάχυνση έργων μέσω ΣΔΙΤ, όπως αυτά της διαχείρισης απορριμμάτων

 

Μegatv.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.