Στα 5 δισ. υπολογίζεται ότι ανήλθαν οι εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες τον Μάιο και ειδικότερα το διάστημα που ακολούθησε μετά τις εκλογές στις αρχές του περασμένου μήνα. Την ίδια στιγμή τα «κόκκινα» δάνεια (που καθυστερούν να εξυπηρετηθούν πάνω από 90 ημέρες) με βάση τα στοιχεία των τραπεζών στο τέλος Μαρτίου ανήλθαν στα 44 δισ., ποσόν που αντιστοιχεί στο 18% του συνόλου των δανείων που έχουν δοθεί.

Πρόκειται για δύο πληγές που αποδυναμώνουν καθημερινά το τραπεζικό σύστημα, το οποίο πρόσφατα ενισχύθηκε με 18 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της διαδικασίας για την ανακεφαλαιοποίησή του. Κατά τις πληροφορίες οι καταθέτες μεταφέρουν χρήματα σε τραπεζικές θυρίδες ή αγοράζουν ομόλογα ξένων κρατών, που προσφέρουν μεγαλύτερη ασφάλεια.

Εντονο κύμα απόσυρσης των καταθέσεων καταγράφηκε και την περασμένη εβδομάδα, ως αποτέλεσμα των πολλών και αντιφατικών μηνυμάτων που ακούγονται αναφορικά με την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι επίσημα δεν υπάρχει κανένα κόμμα που να κάνει λόγο για έξοδο από το ευρώ και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα. Οι εκροές των καταθέσεων αποδίδονται στην απώλεια εμπιστοσύνης που βασανίζει τη χώρα εδώ και μεγάλο διάστημα. Επίσης ένα τμήμα των καταθέσεων φεύγει από τις τράπεζες και κατευθύνεται στην κατανάλωση, ως αποτέλεσμα της μείωσης των εισοδημάτων των πολιτών κατά 30% και πλέον, την τελευταία διετία. Από το τέλος του 2009 ως σήμερα οι καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών έχουν μειωθεί κατά περίπου 80 δισ. Ευρώ.

Σοβαρές πιέσεις ασκούνται στο τραπεζικό σύστημα και από τα «κόκκινα» δάνεια που αυξάνονται σαν τα μανιτάρια μετά τη βροχή.

Εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών αναφέρουν ότι στο τέλος Μαρτίου το 18% των δανείων βρισκόταν στο «κόκκινο», που σημαίνει ότι τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνταν ανήλθαν στα 44 δισ. ευρώ. Το 2008, πριν από την κρίση, τα «κόκκινα» δάνεια ήταν στο 5%, που αντιστοιχούσε σε καθυστερήσεις ύψους 11,9 δισ. ευρώ. Τα «κόκκινα» δάνεια αυξήθηκαν ιδιαίτερα μετά τον Μάιο, ως αποτέλεσμα των δυσμενών προοπτικών που σηματοδότησε ο μη σχηματισμός κυβέρνησης. Στο τέλος Μαρτίου ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε στο 15,7% για την Alpha Bank, στο 14% για την Εθνική Τράπεζα, στο 16% για την Τράπεζα Πειραιώς και στο 17,2% για τη Eurobank EFG.

Πρέπει να επισημανθεί ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που σήμερα ξεπερνούν τα 44 δισ. ευρώ, αντιστοιχούν σχεδόν στα κεφάλαια που θα διατεθούν για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και τα οποία, ως γνωστόν, θα φτάσουν τα 50 δισ. ευρώ.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.