Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης την καθιστούσε ανέκαθεν πρωταγωνίστρια στις μεγάλες γεωπολιτικές αλλαγές. Από τις περιπέτειες του Α’ και Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τη Μικρασιατική καταστροφή και τον Εμφύλιο Πόλεμο, η χώρα μας βρισκόταν σταθερά στο επίκεντρο των γεγονότων. Σήμερα, σε μια εποχή όπου σοβούν δύο μεγάλοι πόλεμοι, η κατάσταση στον παγκόσμιο χάρτη διαγράφεται εξαιρετικά κρίσιμη.
Με αφορμή αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις, ο Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Π.Ε. Γρεβενών, αποδεχόμενος την πρόταση του συμπατριώτη μας πολιτικού επιστήμονα-διεθνολόγου, κ. Γιάννη Μήτσιου, διοργανώνει μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ενημερωτική εσπερίδα. Η εκδήλωση, με θέμα «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις και η θέση της Ελλάδας», θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2026 και ώρα 18:00, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Γρεβενών.
Στην εσπερίδα έχουν προσκληθεί και θα τοποθετηθούν τρεις διακεκριμένοι επιστήμονες και αναλυτές:
-
Ο Ιωάννης Μπαλτζώης, Αντιστράτηγος (ε.α.) και Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛΙΣΜΕ), θα αναλύσει τα ζητήματα που αφορούν τα Ελληνοτουρκικά και τη Μέση Ανατολή. Ο κ. Μπαλτζώης, με πλούσια στρατιωτική καριέρα σε επιτελικές θέσεις, διετέλεσε Παρατηρητής της Ε.Ε. κατά τον πόλεμο της Βοσνίας και Ακόλουθος Άμυνας στο Τελ Αβίβ κατά τη διάρκεια της 2ης Παλαιστινιακής Ιντιφάντα. Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού (M.Sc) στη Γεωπολιτική Ανάλυση και διαθέτει πλούσιο συγγραφικό και αναλυτικό έργο.
-
Η Μαριτίνα Βεζυρτζή, Αναλύτρια Διεθνών Συγκρούσεων και Ασφάλειας και μέλος του ΕΛΙΣΜΕ, θα επικεντρωθεί στις εξελίξεις στα Βαλκάνια. Με μεταπτυχιακό τίτλο στις Διεθνείς Συγκρούσεις από το Brussels School of International Studies, η κα Βεζυρτζή διαθέτει εμπειρία ως ερευνήτρια στο Γραφείο Διαχείρισης Κρίσεων του Στρατηγείου NATO στη Θεσσαλονίκη, εστιάζοντας στην ανάλυση σύγχρονων απειλών, τρομοκρατίας και ριζοσπαστικοποίησης.
-
Ο Γρεβενιώτης Ιωάννης Μήτσιος, Πολιτικός Επιστήμονας – Διεθνολόγος και μέλος του ΕΛΙΣΜΕ, θα μιλήσει για τις ευρύτερες διεθνείς εξελίξεις.Ο κ. Μήτσιος, με μεταπτυχιακές σπουδές στις διεθνείς σχέσεις από το Πανεπιστήμιο Northeastern της Βοστώνης, εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων και επικοινωνίας. Έχει διατελέσει στέλεχος του Ομίλου ΟΤΕ και της Οργανωτικής Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ διαθέτει ενεργή δράση σε πολιτιστικούς συλλόγους (Γραμματέας Συλλόγου Γρεβενιωτών Αττικής ΕΛΙΜΕΙΑ) και πλούσιο συγγραφικό έργο.

Σας προσκαλούμε όλους να παρακολουθήσετε αυτές τις εξαιρετικά κρίσιμες εισηγήσεις για το μέλλον και τη θέση της χώρας μας στον μεταβαλλόμενο παγκόσμιο χάρτη.
