«Δεν είναι στίγμα, είναι ασθένεια»: Ο Γιώργος των Αλκοολικών Ανωνύμων “σπάει” τη σιωπή του στον Χρήστο Μίμη
Με αφορμή την επικείμενη εκδήλωση της «Σχολής Γονέων και Νέων Ζευγαριών» της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών με τίτλο «Αλκοολισμός.. οικογενειακή ασθένεια», ο Starfm 93.3 και ο δημοσιογράφος Χρήστος Μίμης φιλοξένησαν μια σπάνια και βαθιά ανθρώπινη εξομολόγηση. Ο Γιώργος, μέλος των Αλκοολικών Ανωνύμων, ο οποίος ξεκίνησε να πίνει σε ηλικία 13 ετών, μίλησε για τη δική του μάχη, αποδομώντας τους μύθους γύρω από το αλκοόλ.
Μια προοδευτική και θανατηφόρα διαδρομή
«Ο αλκοολισμός δεν είναι κοινωνικό στίγμα, είναι μια σοβαρή ασθένεια», τονίζει ο Γιώργος. Βασισμένος στην εμπειρία του, περιγράφει τη νόσο ως προοδευτική (χειροτερεύει μέρα με τη μέρα), ανίατη (ο αλκοολικός δεν μπορεί ποτέ ξανά να πιει με έλεγχο) και θανατηφόρα, καθώς αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως.
«Η κατάληξη για όποιον δεν το πάρει στα σοβαρά, έστω και στο αρχικό στάδιο, είναι μαθηματικά προδιαγεγραμμένη: Το νοσοκομείο, η φυλακή, η τρέλα και τελικά ο πρόωρος θάνατος».
Το αδιέξοδο της “θέλησης”
Μια από τις πιο δυνατές στιγμές της κατάθεσής του είναι η παραδοχή της αδυναμίας. «Μάθαμε ότι η θέληση μόνο, όσο δυνατή κι αν είναι, δεν φτάνει για να μας κρατήσει μακριά από το ποτό. Πολλές φορές πίναμε ακόμη και όταν η λογική μας έλεγε “όχι”. Δώσαμε υποσχέσεις, αλλάξαμε μάρκες, ή δοκιμάσαμε ελαφρύτερα ποτά. Δυστυχώς, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Η ανάγκη ήταν οργανική».
Η διάλυση της ζωής και η αυτοπεποίθηση
Ο αλκοολισμός δεν χτυπά μόνο τον ασθενή, αλλά και όλο του το περιβάλλον. «Αρχίσαμε να μισούμε τον εαυτό μας για τα προβλήματα που δημιουργούσαμε στην οικογένεια, στις σχέσεις και στην εργασία μας. Φτάσαμε στο σημείο να πιστεύουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να μας βοηθήσει».
Το φως της ελπίδας: «Μόνο για 24 ώρες»
Ωστόσο, ο Γιώργος στέλνει ένα μήνυμα λύτρωσης. Ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι η απόλυτη αποχή, αλλά με έναν τρόπο εφικτό: «Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην σηκώσεις το πρώτο ποτήρι για 24 ώρες. Αν είσαι πρόθυμος να δεχθείς τη βοήθεια που σου προσφέρεται, μπορείς να ξεκινήσεις μια εντελώς καινούργια ζωή».
Ακούστε όλη τη συνέντευξη-κατάθεση ψυχής:
Η εκδήλωση της Μητρόπολης Γρεβενών θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών, στις 7:00 μμ, αναλύοντας γιατί ο αλκοολισμός είναι μια «οικογενειακή ασθένεια».
Να αναφέρουμε ότι στα Γρεβενά, λειτουργεί κάθε Δευτέρα, στις 18:15 ομάδα των ΑΑ, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Γρεβενών
Πληροφορίες: 697 888 7000

