κυπρΑναζωπυρώθηκε, στα μέτωπα Σπήλια- Κούρδαλι και Ασίνου, η μεγαλύτερη πυρκαγιά των τελευταίων χρόνων, η οποία ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής και κατακαίει το νησί για τρίτη ημέρα.

Λίγο μετά τις 20:30 ολοκληρώθηκαν οι ρίψεις από τα πτητικά μέσα καθώς πέφτει το σκοτάδι και αναλαμβάνουν δράση τα επίγεια μέσα πυρόσβεσης.

Σε σχετική ύφεση βρίσκονται όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών δήλωσε ο αναπληρώτης Διευθυντής της Πολιτικής Άμυνας Χρυσήλιος Χρυσηλίου ο οποίος ωστόσο τόνισε ότι η κατάσταση εξακολουθεί να είναι κρίσιμη αφού ανα πάσα στιγμή είναι δυνατόν να αναζωπυρωθούν εστίες. Ο κ. Χρυσήλιος επιβεβαίωσε την άφιξη των πτητικών μέσων από την Γαλλία και την Ιταλία και σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις τους θα συνεχιστούν αύριο με το πρώτο φως της ημέρας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας Νίκο Κουγιάλη με το πρώτο φως της ημέρας, θα γίνει επιθετική αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Η Τουρκία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να στείλει δύο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος τα οποία είναι έτοιμα με διαταγές του Τούρκου Πρωθυπουργού να πετάξουν στην Κύπρο για να προσφέρουν βοήθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Με γραπτή του ανακοίνωση ο Τούρκος Υπουργός αναφέρει ότι τα δύο ελικόπτερα βρίσκονται στις περιοχές Άναμουρ και Σιλιφκε της Μερσίνας και το αεροσκάφος στην Αττάλεια. Προστίθεται ότι στην περίπτωση που υπάρξει αίτημα, θα πετάξουν αμέσως για να παρέμβουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο συζητήθηκε η πρόταση της Τουρκίας να διαθέσει πτητικά μέσα ως συμβολή για την κατάσβεση των πυρκαγιών και έγινε αποδεκτή. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον κ. Ακιντζί, μεταφέροντας του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποδέχεται την τουρκική βοήθεια, νοουμένου ότι αυτή θα ενταχθεί στο πλαίσιο του κρατικού επιχειρησιακού σχεδιασμού εντός του οποίου η διεθνής συνδρομή, με τη συμμετοχή του Ισραήλ, της Ελλάδος, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και θεσμικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε εξέλιξη.

Εξάλλου, η Κύπρος έχει υποβάλει αίτημα στη Ρωσία για παροχή βοήθειας για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή Σολέας.

Πολίτες έστειλαν 3.500 μπουκάλια νερό και ένα φορτηγό με φαγητά στα μέτωπα της πυρκαγιάς για δασοπυροσβέστες και εθελοντές.

Πυκνοί καπνοί δυσκολεύουν την πυρόσβεση

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Τμήματος Δασών δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις των χερσαίων και των εναέριων μέσων διεξάγονται με μεγάλη δυσκολία, λόγω του πυκνού καπνού. Τα δύο μέτωπα είναι πολύ κοντά στα χωριά Κούρδαλι, Σπήλια, Καννάβια και Αγία Ειρήνη.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συνδράμουν δύο αεροσκάφη «Καναντέρ», δύο ελικόπτερα «Σούπερ Πούμα» της Ελληνικής Δημοκρατίας, τρία αεροσκάφη του Ισραήλ και δύο ελικόπτερα των βρετανικών βάσεων. Αργότερα σήμερα αναμένεται να φθάσουν στην Κύπρο τρία αεροσκάφη από τη Γαλλία και ένα από την Ιταλία.

Δείτε βίντεο από την φωτιά στο Κούρδαλι

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος μετέβη στην περιοχή, δήλωσε ότι η σκέψη του στρέφεται προς τις οικογένειες των δύο δασοπυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους. Είπε ότι το υπουργικό συμβούλιο, αύριο, θα επιληφθεί όλων των θεμάτων σχετικά με τις καταστροφές και τόνισε ότι ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. «Πέρα από το σπιτικό του υπάρχει και το περιβάλλον. Δεν επιτρέπεται σε κανένα να παραβιάζει τη νομοθεσία», επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης.
Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Άιντα, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι στο έργο της κατάσβεσης είναι έτοιμη να βοηθήσει και η Ειρηνευτική Δύναμη.

Ηδη έχουν γίνει στάχτη περισσότερα από 15.000 στρέμματα, ενώ υπάρχουν νέες αναζωπυρώσεις σε δύο μέτωπα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Τμήμα Δασών, αν και οι δυνάμεις πυρόσβεσης είχαν καταφέρει να περιορίσουν τις φλόγες, λίγο μετά τις 12 έγιναν αναζωπυρώσεις στο μέτωπο Κουρδάλι και Λημέρια, ενώ το μέτωπο της Ασίνου είναι εκτός ελέγχου. Μάλιστα, στο μέτωπο της περιοχής Κουρδάλι οι φλόγες πλησιάζουν το ομώνυμο χωριό.

Δύο δασοπυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους 
Ηδη δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη μάχη με τις φλόγες. Ο Μάριος Αριστοτέλους, 44 χρόνων, ο οποίος είχε τραυματιστεί χθες από ανατροπή του οχήματος στο οποίο επέβαινε με άλλους δύο συναδέλφους του, υπέκυψε στα τραύματά του. Στο ίδιο δυστύχημα είχε χάσει τη ζωή του και ο δασοπυροσβέστης Ανδρέας Σοφοκλέους, 49 χρόνων, πατέρας πέντε παιδιών.

Ποιοι συμμετέχουν στην κατάσβεση
Στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς παίρνουν μέρος -πέραν των 60 πυροσβεστικών οχημάτων, του Τμήματος Δασών, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Άμυνας, της Επαρχιακής Διοίκησης και Κοινοτικών Συμβουλίων, καθώς και προσωπικό των υπηρεσιών αυτών- εθελοντές και κάτοικοι της περιοχής που συνολικά αριθμούν πέραν των 350 ατόμων.

Επίσης, επιχειρούν, τα έξι αεροπλάνα του Ισραήλ, τα δύο Καναντέρ και δύο ελικόπτερα Super Puma της Ελληνικής Δημοκρατίας, δύο ελικόπτερα των Βρετανικών Βάσεων και τα πτητικά μέσα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ εντός της ημέρας αναμένονται και τα πτητικά μέσα από τη Γαλλία και Ιταλία.

Δύο ελικόπτερα και ένα αεροσκάφος είναι έτοιμα με διαταγές του Τούρκου Πρωθυπουργού να πετάξουν στην Κύπρο για να προσφέρουν βοήθεια για την κατάσβεση των πυρκαγιών,

Αυτό θα γίνει σε περίπτωση που υπάρξει αίτημα, ανακοίνωσε ο Υπουργός Δασών και Υδάτων της Τουρκίας Βεϊσέλ Έρογλου.

Με γραπτή του ανακοίνωση το Τούρκος Υπουργός αναφέρει ότι τα δύο ελικόπτερα βρίσκονται στις περιοχές Άναμουρ και Σιλιφκε της Μερσίνας και το αεροσκάφος στην Αττάλεια. Προστίθεται ότι στην περίπτωση που υπάρξει αίτημα, θα πετάξουν αμέσως για να παρέμβουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Στην ίδια ανακοίνωση ο Βεϊσέλ Έρογλου αναφέρει ότι η Τουρκία είναι από τις πιο ισχυρές και υψηλής τεχνολογίας χώρες στον τομέα της κατάσβεσης πυρκαγιών, επισημαίνοντας ότι μερικές φορές οι γειτονικές χώρες ζητούν βοήθεια από την Τουρκία για την κατάσβεση πυρκαγιών και η Τουρκία ανταποκρίνεται.

“Επειδή τα δάση είναι κοινή ιδιοκτησία όλης της ανθρωπότητας. Αυτά τα δάση είμαστε υποχρεωμένοι να τα παραδώσουμε στις γενιές του μέλλοντος”, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός. Πρόσθεσε ότι είναι σε θέση να προσφέρουν βοήθεια στην Αφρική, τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ασία. “Εμείς πάντοτε είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε για την κατάσβεση πυρκαγιών στις γειτονικές χώρες. Παλαιότερα είχαμε προσφέρει βοήθεια και στη Βοσνία Ερζεγοβίνη, το Αζερμπαϊτζάν, το Ισραήλ, τη Λιβύη και τη Βουλγαρία. Δεν θα αποφύγουμε να προσφέρουμε τη βοήθειά μας σε περίπτωση που υπάρξει αίτημα από τη νότια Κύπρο”, είπε ο Τούρκος Υπουργός.

Το μήνυμα του Αναστασιάδη
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε δήλωσή του ανέφερε πως η κυβέρνηση και ο ίδιος προσωπικώς «εκφράζουμε τα βαθύτατα συλλυπητήριά μας στους οικείους του αδικοχαμένου Ανδρέα Σοφοκλέους προς τους οποίους η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός». Αυτές τις στιγμές οδύνης, είπε, «οι σκέψεις όλων μας στρέφονται τόσο προς την οικογένεια του Ανδρέα όσο και προς όλους όσοι με υπεράνθρωπες προσπάθειες μάχονται κατά της πύρινης λαίλαπας, διατεθειμένοι να θυσιάσουν ακόμα και τη ζωή τους στο καθήκον που τους έταξε η Πολιτεία».

Τα συλλυπητήρια Ακιντζί στις οικογένειες των θυμάτων 

Τα συλλυπητήρια του εξέφρασε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στις οικογένειες των δύο δασοπυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους στις πυρκαγιές, εκφράζοντας την βαθιά του θλίψη για την τραγική απώλεια ζωής και την τεράστια καταστροφή που συντελείται.

Σε μήνυμα του, δηλωσε ότι παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή με μεγάλη λύπη τα όσα συμβαίνουν, τονίζοντας ότι ο ίδιος και η Τουρκοκυπριακή κοινότητα, μοιράζονται τη θλίψη των Ελληνοκυπρίων.

Πού ξέσπασε η φωτιά
Η φωτιά που ξέσπασε στους πρόποδες του Τροόδους συνεχίζει με αμείωτη ένταση το καταστροφικό της έργο ενώ για προληπτικούς λόγους έχουν εκκενωθεί κοινότητες, που γειτνιάζουν με το μέτωπο της πυρκαγιάς. Όλη τη νύχτα επίγεια πυροσβεστικά μέσα έδιναν μάχη με τις φλόγες.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ίωνα Νικολάου, σήμερα αναμένονται εναέρια μέσα από Ισραήλ, Ελλάδα και από ευρωπαϊκές χώρες που ανταποκρίνονται στο αίτημα που υπέβαλε η Κύπρος στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για βοήθεια.

Εκκενώθηκαν μοναστήρια και στρατόπεδα
Χθες, λόγω της έκρυθμης κατάστασης ανακοινώθηκε και η εκκένωση μοναστηριών και αποθηκών με πυρομαχικά σε στρατόπεδα της περιοχής. Πυρομαχικά και εικόνες αξίας μεταφέρθηκαν σε ασφαλές περιβάλλον, ενώ εκκενώθηκαν και χωριά.

Η Ελλάδα έχει στείλει ήδη δύο καναντέρ ενώ στέλνει ακόμη δύο super puma για να βοηθήσουν στην κατάσβεση. Ο Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε από τα βάθη της καρδιάς του τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, τονίζοντας «Ήδη έχουμε επικοινωνήσει και θα σταλούν άλλα δύο super puma, τα οποία πιστεύω θα συμβάλουν σημαντικά στο έργο που επιτελούν άλλα 14 πτητικά μέσα».

Στη φωτιά επιχειρούν συνολικά 66 πυροσβεστικά οχήματα  με 314 πυροσβέστες. «Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος για τις προσπάθειες που καταβάλλονται», ανέφερε και τόνισε πως το Υπουργικό Συμβούλιο στην μεθαυριανή σύνοδο θα μελετήσει μέτρα, προκειμένου να επιληφθούν άμεσα ενός προγράμματος ταχείας αναδάσωσης.


 philenews.compolitisonline.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.