Ιερά Σύνοδος: Εκτροπή το σύμφωνο συμβίωσης – Επιχειρείται υποβιβασμός της οικογενειακής ζωή

BOYLHΣτην ιστοσελίδα της Βουλής αναρτήθηκε το νομοσχέδιο που προβλέπει την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια.

Στην αιτιολογική έκθεση τονίζεται η αναγκαιότητα της νομικής, επίσημης αναγνώρισης των ομόφυλων ζευγαριών η οποία προκύπτει από τις αρχές της ισότητας των πολιτών και του σεβασμού της διαφορετικότητας, όπως αυτά προστατεύονται ήδη στο ελληνικό Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. «Συνιστά δηλαδή υποχρέωση της πολιτείας να εγγυηθεί την ισότιμη απόλαυση των δικαιωμάτων για όλους, ως θεμελιώδη αρχή του εσωτερικού, διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, η οποία βρίσκεται στον πυρήνα μίας σύγχρονης έννοιας δημόσιας τάξης», αναφέρεται.

Η αιτιολογική έκθεση σημειώνει την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο δικαιωμάτων του Ανθρώπου γιατί ο προηγούμενος νόμος απέκλειε τα ομόφυλα ζευγάρια από τη δυνατότητα σύναψης συμφώνου συμβίωσης

Ακόμη, τονίζεται ότι η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες της Ευρώπης όπου τα ομόφυλα άτομα δεν διαθέτουν κάποιο πλαίσιο επίσημης αναγνώρισης της σχέσης τους, κάτι που προξενεί μεγάλες δυσκολίες και εμπόδια στην καθημερινή τους ζωής, σε πρακτικά ζητήματα, όπως τα προβλήματα περιουσιακής κατοχύρωσης, ασφάλισης ή φορολογίας.

Επίσης, υπογραμμίζει η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου, η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια δεν θέτει σε κίνδυνο ούτε το γάμο ούτε άλλους συνταγματικά προστατευόμενους θεσμούς και αξίες.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί για επεξεργασία στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης την προσεχή Δευτέρα, ενώ η ψήφισή του σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό, αναμένεται να γίνει μέχρι τις 22 Δεκεμβρίου 2015.

Η αιτιολογική έκθεση

Το νομοσχέδιο

Ιερά Σύνοδος: Εκτροπή το σύμφωνο συμβίωσης – Επιχειρείται υποβιβασμός της οικογενειακής ζωή
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSIΣτην απόφασή της να εμμείνει σε παλιότερη θέση πως οι εναλλακτικές μορφές οικογένειας αποτελούν εκτροπές της οικογένειας, προχώρησε η Ιερά Σύνοδος, πριν την επικείμενη κατάθεση στη Βουλή του νομοσχέδιου για την προέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια.

Με ανακοίνωσή της, υπενθυμίζει ότι εμμένει στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Συνεδρίας της 17ης Οκτωβρίου 2013, όταν ασχολήθηκε αναλυτικά με τον θεσμό της οικογενείας στο πλαίσιο της σύγχρονης κρίσης, την οποία απόφαση επικαιροποίησε η ΔΙΣ στη Συνεδρία της 19ης Ιουνίου 2015.

Τότε, μεταξύ άλλων τονιζόταν ότι «φαινόμενα-εκτροπές εξαιρετικά επίκαιρα και για την ελληνική πραγματικότητα είναι ο πολιτικός γάμος, η μονογονεϊκή οικογένεια, η ελεύθερη συμβίωση και ο λεγόμενος γάμος των ομοφυλοφίλων» και υπογραμμιζόταν ότι «από τον σεβασμό στην αξία του ανθρώπου απορρέει η απόρριψη οποιουδήποτε θεσμού-υποκατάστατου, όπως το σύμφωνο συμβίωσης, με τον οποίο επιχειρείται ο υποβιβασμός της οικογενειακής ζωής στο επίπεδο των αστικών συναλλαγών, για την ανατροπή των οποίων αρκεί μία απλή αλλαγή γνώμης των συμβαλλομένων».

Επίσης, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατά τη διάρκεια της διήμερης συνεδρίας της για τον Δεκέμβριο -χθες και σήμερα-, μεταξύ άλλων ενημερώθηκε από τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για το ταξίδι του στη Γερμανία, το οποίο πραγματοποίησε ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ να συμβάλει στο υπό σύσταση Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας.

Επιπλέον, αποφάσισε την πρώτη ημέρα των εργασιών της τον Ιανουάριο 2016, στις 12.1.2016, να πραγματοποιηθεί απογευματινή συνεδρία της με αντικείμενο συζήτησης το θέμα της διδασκαλίας των Θρησκευτικών στη Μέση Εκπαίδευση.

Μάλιστα, με στόχο την ανάδειξη του προβλήματος της ενδοσχολικής βίας και την προώθηση εκδηλώσεων και δράσεων για την αντιμετώπισή του, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αύριο στη 1.00 μ.μ. θα υπογράψει με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ της Εκκλησίας της Ελλάδος και του Ινστιτούτου Διαιτησίας και Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (ΙΔΕΜΕΔ).

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.