Η ιστορία της Emma Sulkowicz για την αδιαφορία του Πανεπιστημίου της Columbia και την απαράδεκτη αντιμετώπισή της από την αστυνομία (pics + vid)

FOITHTRIAΕνώ οι περισσότεροι φοιτητές του Πανεπιστημίου Columbia θα περάσουν την πρώτη μέρα του ακαδημαϊκού έτους κουβαλώντας τσάντες και βιβλία, η Emma Sulkowicz αρχίζει αυτό το εξάμηνο με ένα πιο βαρύ φορτίο. Η τελειόφοιτη φοιτήτρια εικαστικών τεχνών σκοπεύει να κουβαλάει ένα διπλό στρώμα μεγάλου μήκους όχι μόνο στο προαύλιο αλλά όπου πηγαίνει – σε κάθε κτίριο της Νέας Υόρκης, σε κάθε μάθημα, κάθε μέρα – μέχρι να φύγει από το πανεπιστήμιο ο άντρας που ισχυρίζεται ότι τη βίασε.

Η 21χρονη τελειόφοιτος δηλώνει ότι βιάστηκε στο κρεβάτι της στις αρχές του δεύτερου έτους των σπουδών της. Δύο χρόνια αργότερα, η Sulkowicz υπόσχεται να κουβαλάει το στρώμα της κάθε μέρα παντού στο πανεπιστήμιο, ως μέρος της πτυχιακής της εργασίας. Είναι, όπως λέει, ένα σύμβολο του φορτίου που κουβαλούν καθημερινά τα θύματα σεξουαλικής επίθεσης.

 

 

Η Sulkowicz ξεκίνησε την εργασία της την Τρίτη και δήλωσε αποφασισμένη να κουβαλάει το στρώμα όπου κι αν πηγαίνει, όσο ο φερόμενος ως βιαστής της παραμένει στο πανεπιστήμιο. Αυτό σημαίνει ότι η εργασία της μπορεί να διαρκέσει μέχρι την αποφοίτηση της το Μάιο του 2015 – εκτός κι αν ο δράστης αποβληθεί ή επιλέξει να φύγει από το πανεπιστήμιο. Επειδή αυτή η ενέργεια αποτελεί κομμάτι της εργασίας της, η Sulkowicz δεν μπορεί να ζητήσει βοήθεια, αλλά μπορεί να τη δεχθεί, εάν της προσφερθεί – μια περαιτέρω αναλογία με το βάρος που κουβαλούν τα θύματα σεξουαλικής επίθεσης.


Συγκλονίζει φοιτήτρια που κουβαλά παντού το… από fon1972

Η Sulkowicz δεν είναι η μόνη που κατήγγειλε ότι βιάστηκε από το συγκεκριμένο πρόσωπο. Άλλες δύο κοπέλες κατήγγειλαν πέρυσι το βιασμό τους από τον ίδιο τελειόφοιτο στο πανεπιστήμιο, ο οποίος όμως αθωώθηκε και τις τρεις φορές. Η Sulkowicz έκανε καταγγελία και στην αστυνομία, αλλά της συμπεριφέρθηκαν με απαράδεκτο τρόπο – τόσο οι αστυνομικοί, όσο και η πειθαρχική επιτροπή του πανεπιστημίου. “Θα μπορούσα να πάρω το μαξιλάρι μου, αλλά θέλω να δουν οι άνθρωποι πόσο βαραίνει έναν άνθρωπο η αδιαφορία της σχολικής διοίκησης και η παρενόχληση της αστυνομίας”, δηλώνει η 21χρονη φοιτήτρια.

 

 

Η πρωτοβουλία αυτή της φοιτήτριας επαναφέρει στο προσκήνιο την αδυναμία των κολεγίων, όσον αφορά τη διαχείριση των καταγγελιών για σεξουαλική επίθεση. Εκτός από τη Sulkowicz, άλλοι 22 φοιτητές των πανεπιστημίων Columbia και Barnard κατέθεσαν παράπονα τον Απρίλιο, ισχυριζόμενοι ότι το πανεπιστήμιο κακοδιαχειρίστηκε τις υποθέσεις σεξουαλικών επιθέσεων.

 

 

“Ο βιασμός μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, αλλά μου επιτέθηκαν στο ίδιο μου το κρεββάτι, στον κοιτώνα μου. Για μένα αυτό το μέρος, που κανονικά είναι πολύ προσωπικό και καθαρό, βεβηλώθηκε και είναι πλέον ακατάστατο”, δηλώνει η ίδια. “Η εργασία έχει να κάνει με τη μεταφορά της συγκεκριμένης ανάμνησης όπου κι αν πηγαίνω. Η πράξη της μεταφοράς του στρώματος μέσα από το δωμάτιό μου έξω στο φως αντανακλά τον τρόπο με τον οποίο άλλαξε η ζωή μου, καθώς έφερα την προσωπική μου ιστορία στο φως. Αυτή η εργασία είναι ένας τρόπος να θεραπεύσω τις πληγές που μου άφησε ένα από τα δυσκολότερα πράγματα που μου συνέβησαν ποτέ. Καθώς θα δυναμώνουν οι μύες μου, ελπίζω ότι θα αποκτήσω και συναισθηματική δύναμη.”

 

 

 The Guardian, Time

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.