Η νέα κυβέρνηση έχει πολλά τροϊκανά μέτωπα ανοιχτά, ενώ τα πρώτα σημάδια αρρυθμιών και δυσαρέσκειας διεγράφησαν ήδη

anasximatismos”Κάθε θαύμα τρεις ημέρες, τα μεγάλα τέσσερις”, λέει η λαϊκή ρήση. Όταν η επικοινωνιακή σκόνη του ανασχηματισμού καταλαγιάσει πολύ σύντομα, η νέα κυβέρνηση θα έρθει αντιμέτωπη με τις πρακτικές δυσκολίες της αποστολής της: Η ισορροπία μεταξύ της συνέπειας στην εφαρμογή του προγράμματος και της υπόσχεσης για αλλαγές και διορθώσεις αδικιών στον απόηχο των ευρωεκλογών με ισχυρή επικοινωνιακή δόση “λαϊκής δεξιάς” δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα πρώτα σημάδια αρρυθμιών διεγράφησαν ήδη από την ορκωμοσία και τις τελετές παράδοσης- παραλαβής στα υπουργεία και η εκλογική διέξοδος το φθινόπωρο φαντάζει όλο και περισσότερο ως πιθανό σενάριο.

Η επιστροφή της τρόικας για την αξιολόγηση στα τέλη Αυγούστου- αρχές Σεπτεμβρίου ενδέχεται να σταθεί αφορμή για τη δρομολόγηση των πολιτικών γεγονότων, ανάλογα με το πως θα έχει εξελιχθεί η εφαρμογή των προαπαιτούμενων και η διαπραγμάτευση για φορολογικές ελαφρύνσεις με τους εταίρους και δανειστές μέχρι τότε.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιθυμεί εξάλλου το φθινόπωρο να ανακοινώσει τον οδικό χάρτη μείωσης των φορολογικών συντελεστών, όπως είχε προαναγγείλει στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ και επανέλαβε χθες- τονίζοντας αυτή τη φορά για να καθησυχάσει τους εταίρους πως οποιαδήποτε ελάφρυνση δεν θα επηρεάσει τον προϋπολογισμό, κάτι που φυσικά σημαίνει πως για κάθε κίνηση θα πρέπει να υπάρχουν ισοδύναμα. Εάν η Αθήνα διαπιστώσει πως οι τελικές αποφάσεις για το χρέος μετατίθενται -με κωλυσιεργία των εταίρων- για το επόμενο έτος, έχει έναν ακόμη λόγο να μην περιμένει περισσότερο. Το ερώτημα είναι συνεπώς εάν η Ολομέλεια της Βουλής ξεκινήσει ξανά κανονικά στις 3 Οκτωβρίου.

Εν τω μεταξύ ο καυτός Ιούλιος περιλαμβάνει την υλοποίηση συμφωνηθέντων με την τρόικα, που αναμένεται να ταρακουνήσουν εκ νέου τα πολιτικά νερά. Στα μέσα του επόμενου μήνα σκέπτεται τελικά η κυβέρνηση να περάσει στα θερινά τμήματα της Βουλής το νομοσχέδιο για τη μικρή ΔΕΗ και το νομοσχέδιο για τη μείωση του περιθωρίου κέρδους των φαρμακείων, αμφότερα θέματα που είχαν μετατεθεί χρονικά λόγω των αντιδράσεων, αλλά στα οποία η τρόικα δεν επιδέχεται άλλη καθυστέρηση.

Και εάν η δυνατότητα αντικατάστασης βουλευτών στα θερινά, καθιστά ευκολότερη τη διέλευση από τις κοινοβουλευτικές συμπληγάδες του καλοκαιριού, η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος προϊδεάζει για σχεδιασμό βραχύχρονο έτσι κι αλλιώς,. Ήδη διαφαίνονται σκιές, λόγω της συνύπαρξης “μεταρρυθμιστών” με “φιλολαϊκούς” (με τους δεύτερους να υπερισχύουν σημειολογικά και αριθμητικά, αλλά τους πρώτους να διασφαλίζουν τη συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής), αλλά και λόγω αταίριαστων “συμφώνων συμβίωσης” σε υπουργεία όπως το Ανάπτυξης, όπου άπαντες αναμένουν τριβές μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Γεράσιμου Γιακουμάτου, καθώς ο νέος υφυπουργός έχει στο παρελθόν κατηγορήσει τον πολιτικό προϊστάμενο του πλέον για διαρροή στοιχείων σχετικά με φορολογική υπόθεση της συζύγου του.

Ο ανασχηματισμός άφησε επίσης πίσω του και πολλούς δυσαρεστημένους, η κοινοβουλευτική και γενικότερη πολιτική στάση των οποίων μένει να φανεί. Ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης που σήκωσαν μεγάλο μεταρρυθμιστικό βάρος και ο Γιάννης Μιχελάκης που ενεπλάκη ενεργά στις διπλές εκλογές, δεν έκρυβαν την πικρία τους χθες κατά την παράδοση- παραλαβή των υπουργείων Ανάπτυξης, Υγείας και Εσωτερικών. Η απουσία εκπροσώπου της Θεσσαλίας στην κυβέρνηση ενώ το Μαξίμου δίνει προτεραιότητα στην επαναπροσέγγιση των γαλάζιων αγροτών, αλλά και η τοποθέτηση του Γιώργου Καρασμάνη στο Αγροτικής Ανάπτυξης δημιουργεί δυσαρέσκειες μεταξύ των έτερων βουλευτών της επαρχίας.

Ο ανασχηματισμός πάντως δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί καθώς εκκρεμούν οι αλλαγές σε γενικές γραμματείες και διοικήσεις οργανισμών, οι οποίες αναμένεται να κινηθούν στην ίδια λογική και στόχευση με τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.

news247

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.