Τι υποστήριξε την ελκυστικότητα των ελληνικών τίτλων
ELLADA.Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα ευνοήθηκε από τη διεθνή συγκυρία στην έκδοση του 5ετούς ομολόγου διατυπώνουν πολλοί αναλυτές, υποστηρίζοντας πως εάν τα επιτόκια του ευρώ ήταν στα επίπεδα του 2011 ελάχιστοι επενδυτές θα αγόραζαν τους ελληνικούς βραχυπρόθεσμους τίτλους.

Με το παρεμβατικό επιτόκιο του ευρώ να διαμορφώνεται στο 0,25%, οι αποδόσεις όλων των βραχυπρόθεσμων κρατικών χρεογράφων στη ζώνη του ευρώ κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, με τη μέση απόδοση να είναι σχεδόν στο μισό σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2011, όταν και τα επιτόκια του ευρώ ήταν στο 1,5%.

Σήμερα, το επιτόκιο του γερμανικού 5ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 0,59% και το επιτόκιο του αντίστοιχου ιταλικού ομολόγου στο 1,785%, κάτι που σημαίνει ότι το ελληνικό 5ετές ομόλογο, που εκδόθηκε χθες, προσφέρει απόδοση 8 φορές μεγαλύτερη από το αντίστοιχο γερμανικό χρεόγραφο και 3 φορές μεγαλύτερη από το ιταλικό.

Η ελκυστικότητα των τίτλων, που εξέδωσε η Ελλάδα, υποστηρίχθηκε και από τη συντήρηση σε χαμηλά επίπεδα των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων με διαβάθμιση AAA, τόσο στη ζώνη του ευρώ, όσο και στις ΗΠΑ, που διαμορφώνονται αντίστοιχα στο 1,8% και στο 2,7%.

Τέλος, σύμφωνα με αναλυτές, η αβεβαιότητα των επενδυτών σχετικά με τις εξελίξεις στην αγορά βραχυπρόθεσμων ομολόγων, όπως μετράται από την τεκμαρτή μεταβλητότητα, προκύπτει από τα δικαιώματα προαιρέσεως επί των τιμών των ομολόγων, έχει μειωθεί συνολικά το τελευταίο δίμηνο κάτι που ευνόησε και την Ελλάδα.

newsbeast

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.