Μέχρι τις 5 το πρωί οι συζητήσεις – Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία στα «καυτά» ζητήματα – Συνεχίζονται το απόγευμα οι διαβουλεύσεις – συγκρατημένη αισιοδοξία από το οικονομικό επιτελείο
troika-stournarasΧωρίς συμφωνία με την Τρόικα παρήλθε το άτυπο τελεσίγραφο που είχαν θέσει οι εταίροι μας. Μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν συνολικά περισσότερο από 30 ώρες, ως τις 5 το πρωί της Δευτέρας, Τρόικα και Κυβέρνηση δεν κατόρθωσαν να φθάσουν σε συμφωνία.  Οι συναντήσεις της Τρόικας με το οικονομικό επιτελείο θα συνεχιστούν σήμερα το απόγευμα χωρίς όμως να υπάρχουν υψηλές προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας. Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, «είμαστε πολύ κοντά σε όλα, δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι τελειώνουμε, αλλά δεν το αποκλείω». Πάντως, ο συγκεκριμένος παράγοντας πρόσθεσε ότι «εάν δεν κλείσει σήμερα, θα κλείσει τις επόμενες ημέρες».

Προηγήθηκε ένα τριήμερο εξαντλητικών διαπραγματεύσεων στο οποίο οι εκπρόσωποι των δανειστών διαβουλεύτηκαν  για περισσότερες από 30 ώρες συνολικά με υπουργούς της κυβέρνησης. Ο τελικός γύρος ξεκίνησε την Παρασκευή το βράδυ, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται αρχικά στις τράπεζες και ειδικά στο νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση  το οποίο θα επιτρέψει στη Eurobank να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank, με τη συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και  των ιδιωτών.

Για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα από το δημοσιονομικό και την διανομή του κοινωνικού μερίσματος μέχρι τις απολύσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές, πολύ γρήγορα έγινε αντιληπτό ότι η Τρόικα φθάνοντας πλέον στο τέλος του ελληνικού προγράμματος, θα πίεζε έως εσχάτων. Ετσι οι ελεγκτές επανέλαβαν στο υπουργείο Οικονομικών πως της διανομής κοινωνικού μερίσματος, προέχει η επίτευξη του στόχου για το πλεόνασμα του 2014, -ύψους 2,75 δις. ευρώ.  Στο πλαίσιο αυτό επιμένουν οι στοχευμένες παροχές να συνοδευτούν από την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών οι οποίες είναι δημοσιονομικά ουδέτερες για το 2014.  Ακόμη στο δημοσιονομικό τομέα, σε εκκρεμότητα ήταν μέχρι το βράδυ και οι φόροι υπέρ τρίτων, που η τρόικα θέλει την πλήρη κατάργησή τους και την ένταξή τους στον κρατικό προϋπολογισμό.

Διάσταση απόψεων υπήρξε όμως στα υπόλοιπα ζητήματα όπως είναι:
Οι πρόσθετες απολύσεις από το δημόσιο τομέα: Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της υφυπουργού, Εύης Χριστοφιλοπούλου με τους επικεφαλής της τρόικας διαπιστώθηκε διαφορά.

Οι δανειστές επέμειναν στον προσδιορισμό από τώρα δεσμευτικού αριθμού απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων για το 2015, που δεν αποδέχεται η ελληνική πλευρά, προφανώς για λόγους πολιτικού κόστους, καθώς απομένουν δύο μήνες πριν από την εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου. Δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται πάντως οι περικοπές των επιδομάτων για υπερωρίες και οδοιπορικά στους δημοσίους υπαλλήλους, αφού η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αποδεχτεί την εξίσωση προς τα κάτω των συγκεκριμένων αμοιβών.
Ενεργειακά: κενά στη συμφωνία για τα ενεργειακά εξακολουθούν να υφίστανται μετά τη συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, τον υφυπουργό Ασημάκη Παπαγεωργίου και το γ.γ. του ΥΠΕΚΑ Κ. Μαθιουδάκη, τα οποία αφορούν κατά κύριο λόγο τη βιομηχανία.  Προς διαπραγμάτευση βρίσκονται θέματα που αφορούν τις συμβάσεις “διακοψιμότητας”, δηλαδή οι εκπτώσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού για μεγάλες βιομηχανίες με αντάλλαγμα τη δυνατότητα της ΔΕΗ να περιορίζει ή να διακόπτει την ηλεκτροδότηση, ύστερα από προειδοποίηση, σε περιόδους αιχμής της ζήτησης. Παρότι η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την απόφασή της, εντούτοις δεν έχει τεθεί σε εφαρμογή καθώς εξετάζεται από την Κομισιόν, υπό το πρίσμα των κρατικών ενισχύσεων.  Οι μειώσεις στα τιμολόγια υψηλής τάσης της ΔΕΗ κατά 10 -25% που αποφασίστηκαν από την τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, οι οποίες θα πρέπει να εγκριθούν από τους δανειστές.
Στο εργασιακό μέτωπο: εδώ καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες διαφωνίες. Στις αλλεπάλληλες συναντήσεις τέθηκαν τα θέματα του θεσμικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% και το θέμα των μισθολογικών ωριμάνσεων στον ιδιωτικό τομέα, που αποτελούν και τα βασικά σημεία τριβής.

Όπως ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Εργασίας οι εκπρόσωποι των δανειστών αποδέχονται την ανάγκη της διατήρησης των μισθολογικών ωριμάνσεων στον ιδιωτικό τομέα, ως γενική αρχή, αλλά υπάρχουν διαφορές ως προς το περιεχόμενο και τον τρόπο που θα λειτουργούν. Για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, που οι δανειστές θέλουν την πλήρη απελευθέρωση, με νομοθετική ρύθμιση η ελληνική πλευρά επιμένει στη θέση της για αναβάθμιση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας που θα έχει την ευθύνη της έγκρισης ή μη των ομαδικών απολύσεων χωρίς νέο νόμο, για μια μεταβατική περίοδο έως το 2015. Για τις ασφαλιστικές εισφορές, που έχει μεν συμφωνηθεί η μείωσή τους κατά 3,9 μονάδες, αλλά υπάρχουν διαδικαστικές και χρηματοδοτικές διαφωνίες. Το υπουργείο Εργασίας προτείνει η μείωση να εφαρμοστεί από τον προσεχή Ιούλιο και να βαρύνει κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες τους εργοδότες και κατά 1 μονάδα τους εργαζόμενους. Η τρόικα ζητά το σύνολο της μείωσης να αφορά τις εργοδοτικές εισφορές και να προστεθεί μια μονάδα το 2016. Επίσης δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί πειστικά, πως θα καλυφθεί το κόστος των μειωμένων εισφορών, που ανέρχεται σε 700 εκατ. ευρώ τουλάχιστον καθώς η Τρόικα ανεβάζει τις απώλειες στο 1 δις. ευρώ .
Ανυποχώρητη εμφανίζεται η Τρόικα στα διαρθρωτικά θέματα που συνδέονται με την περίφημη λίστα του ΟΟΣΑ. Οι επαφές της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους των δανειστών, δεν έφεραν αποτέλεσμα μέχρι και χθες.  Η  τρόικα εμμένει στην κατά 100% εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ, ενώ η ελληνική πλευρά κατέστησε εκ νέου σαφές ότι επιθυμεί να εφαρμόσει όσο το δυνατόν περισσότερα μέτρα, αλλά όχι τα “καυτά” σημεία. «Είμαστε στο 80% και λίγο παρακάτω σε σχέση με τις προτάσεις όπως αυτές περιγράφονται από τον ΟΟΣΑ. Σε ορισμένες προτάσεις, εμείς θέλουμε να είναι προσαρμοσμένες στα ελληνικά δεδομένα ή να ακολουθούν τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών», επισημαίνεται χαρακτηριστικά από το υπουργείο Ανάπτυξης.
Τα θέματα που ακόμη εξακολουθούν να εκκρεμούν είναι:

Το γάλα και ο χαρακτηρισμός φρέσκο καθώς και η διάρκειά του. Υπάρχει έντονη αντίδραση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σε ενδεχόμενη απελευθέρωση της διάρκειας του γάλακτος, μεταφέροντας τις αντιδράσεις των Ελλήνων κτηνοτρόφων, που “δένουν” τα χέρια στη διαπραγμάτευση του υπουργείου Ανάπτυξης.
Τα βιβλία, με τη διατήρηση ή όχι του υφιστάμενου συστήματος τιμολόγησης και τη δυνατότητα ή όχι εκπτώσεων επί των τιμών.
Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, για τα οποία οι ελεγκτές ζητούν την απελευθέρωση της πώλησής τους από σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα και όχι μόνο από τα φαρμακεία, αλλά και να μειωθεί το περιθώριο κέρδους των συγκεκριμένων φαρμάκων που υπερβαίνει το 30%.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.