Μια σημαντική αλλαγή προστέθηκε στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω- Ενοικιάζω» του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής που αφορά 12.500 κατοικίες και θα είναι συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ.

Στο νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στις παραλίες προστέθηκε μια σημαντική αλλαγή που καθιστά το πρόγραμμα ελκυστικό και αυτή είναι η δυνατότητα προκαταβολής.
 
 

Προκαταβολή

Συγκεκριμένα, βάση της τροποποίησης που κατατέθηκε, δίνεται πλέον η δυνατότητα  οι δικαιούχοι να λαμβάνουν το 50% του ποσού ως προκαταβολή, δηλαδή μέχρι και 5.000. Επιπλέον δικαιούχοι είναι και όσοι ιδιοκτήτες κατέχουν ποσοστό ίσο με το 50% ενώ πριν προβλεπόταν ποσοστό άνω του 50%.

Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις αναμένεται να ανοίξει τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου και αποτελεί μέρος του σχεδίου στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι περίπου 750.000ακινητα είναι κενά και όσα περισσότερα πέφτουν στην αγορά θα μειώνουν και αντίστοιχα το πρόβλημα με την υψηλή ζήτηση και την χαμηλή προσφορά.

Ποσό επιδότησης

Όσοι ενταχθούν στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» θα επιδοτηθούν για την πραγματοποίηση δαπανών επισκευής και ανακαίνισης, ύψους μέχρι 10.000 ευρώ. Στο ποσό επιδότησης περιλαμβάνεται τόσο το κόστος των υλικών όσο και των εργασιών.

 
 

Η επιδότηση ανέρχεται στο 40% των  δαπανών και χορηγείται υπό δύο προϋποθέσεις, οι οποίες πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά:- Τα σχετικά τιμολόγια εξοφλούνται ηλεκτρονικά,- Μετά την ανακαίνιση προχωρούν σε εκμίσθωση του ακινήτου με διάρκεια τριών τουλάχιστον ετών.

Δικαιούχοι

Στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω -Νοικιάζω», δικαιούχοι είναι  ιδιοκτήτες ή επικαρπωτές ακινήτων με χρήση κατοικίας για ένα (1) ακίνητό τους με χρήση κατοικίας, εφόσον:

α) διαθέτουν την κυριότητα ή την επικαρπία του ακινήτου κατά ποσοστό που είναι ίσο με το πενήντα τοις εκατό (50%)

β) το ακίνητο έχει έκταση έως εκατό (100) τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) και βρίσκεται σε οικιστική περιοχή,

γ) έχουν ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα που δεν υπερβαίνει τις σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ και διαθέτουν ακίνητη περιουσία, της οποίας η συνολική αξία δεν υπερβαίνει το ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ,

δ) το ακίνητο δεν έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία, δεν έχει δηλωθεί ως μισθωμένο και δηλώνεται ως κενό στο έντυπο Ε2 που συνοδεύει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος των τριών (3) τελευταίων ετών, και

ε) οι δικαιούχοι δεν έχουν λάβει επιδότηση για πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας ή ανακαίνισης σε ακίνητο της ιδιοκτησίας τους τα τελευταία πέντε (5) έτη και δεν έχουν ενταχθεί σε προγράμματα επιδοτούμενης ενεργειακής εξοικονόμησης για οποιοδήποτε ακίνητό τους.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.